Sari direct la conținut

Guvernul PDL-PNL are prima sansa. Mai raman trei variante. Care iese? 

HotNews.ro

Un Guvern format din PD-L si PNL pare acum, dupa un week-end de negocieri intense intre partide, varianta cea mai dorita la Cotroceni, insa niciunul din celelalte trei scenarii nu pare complet abandonat. Partidul lui Boc pare dispus sa cedeze, in orice combinatie, portofoliul justitiei insa nu este dispus sa renunte la functia de prim-ministru.

  • Guvern PD-L – PNL. Este una din variantele intens negociate si mult dorite atat de Cotroceni cat si de Partidul Democrat-Liberal. Prima zi oficiala de negocieri s-a purtat intre PD-L si PNL, iar nucleul discutiilor s-a axat pe functia de premier.

Atat liberalii cat si democrat-liberalii nu vor sa renunte la postul de sef al Guvernului, ambele partide avand mandate clare in acest sens. Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat la finalul negocierilor ca lucrurile nu au mers foarte lin pentru ca fiecare are un mandat pe care trebuie sa-l respecte: „A trebuit sa respectam mandatul cu acea ancora puternica pentru PNL care este functia de prim ministru”.

La randul sau, Emil Boc a declarat ca desi cele doua partide au foarte multe puncte comune, exista un aspect asupra caruia nu s-a cazut de acord: functia de prim ministru.

Varianta dorita la Cotroceni si la Bruxelles

Avem foarte multe lucruri in comun cu privire la cele mai importante provocari pe care le are Romania acum: cota unica, atragerea de fonduri europene, reforma educatiei si sanatatii, realizarea unui buget echilibrat

Emil Boc, despre un posibil Guvern PDL-PNL

Desi nu s-a ajuns la solutie concreta, surse din interiorul celor doua partide sustin insa ca cea mai plauzibila si viabila guvernare pentru Romania este una PD-L-PNL. Sursele Hotnews.ro sustin ca, atat presedintele Traian Basescu cat si liderii celor doua partide, au primit semnale puternice de la nivelul Uniunii Europene sa ajunga la o intelegere, astfel incat dreapta sa fie consolidata si sa guverneze pentru a rezolva problemele cu care se va confrunta Romania in plina criza mondiala.

Conform surselor Hotnews.ro, PD-L, prin presedintele Emil Boc, are un mandat clar din partea Cotroceniului de a face tot posibilul sa ajunga la o intelegere cu PNL. Democrat-liberalii sunt dispusi sa cedeze presedintia uneia din Camere, o functie de vicepremier si cateva ministere, printre care si cel al Justitiei.

Totodata apropierea programului de guvernare al PD-L si PNL este un atu in plus pentru o guvernare comuna, fapt evidentiat de catre presedintele PD-L Emil Boc in mai toate declaratiile de presa de la inceperea negocierilor.

„Avem foarte multe lucruri in comun cu privire la cele mai importante provocari pe care le are Romania acum: cota unica, atragerea de fonduri europene, reforma educatiei si sanatatii, realizarea unui buget echilibrat, enorm de multe puncte datorita asemanarii programelor noastre de guvernare”, a declarat Emil Boc la iesirea de la negocieri.

Liberalii ofera sprijin la prezidentiale la schimb cu functia de premier

Daca e sa ne intoarcem impreuna trebuie s-o facem de la un capat pana la celalat. Si asta inseamna practic o sustinere comuna a candidatului la presedintie Traian Basescu, sustinerea unui prim-ministru PNL

Bogdan Olteanu

Pe de alta parte, liberalii tin cu dintii si pluseaza pentru functia de premier drept garant al unei guvernari echilibrate intre PD-L si PNL. Vicepresedintele Bogdan Olteanu, participant la negocierile de sambata cu democrat-liberalii, a declarat ca PNL s-a aratat dispus in a-i oferi presedintelui Traian Basescu sprijinul total pentru alegerile prezidentiale in schimbul functiei de premier.

„Noi am facut catre PD-L o propunere pe care eu am definit-o foarte transparenta si onesta si le-am spus-o barbateste, in fata, aceea de a face o intelegere mai serioasa si mai profunda decat o negociere pe functii: daca e sa ne intoarcem impreuna trebuie s-o facem de la un capat pana la celalat. Si asta inseamna practic o sustinere comuna a candidatului la presedintie Traian Basescu, pentru ca, evident, Traian Basescu fiind presedinte in functie sustinut de PD e normal sa-l sustinem pe el impreuna si sustinerea unui prim-ministru PNL in aceeasi formula de tandem in care s-a mers si in 2004”.

Baronii liberali din teritoriu vor la putere

Conform surselor din interiorul PNL, liderii liberali din teritoriu nu vor sa auda de opozitie si fac presiuni asupra conducerii partidului pentru a intra cu orice pret la guvernare, cu sau fara functia de premier. Motivul? Banii directionati catre consiliile judetene si primarii. Sursele Hotnews.ro sustin ca 80% din liderii din teritoriu sunt dispusi sa schimbe chiar conducerea partidului pentru a se vedea la guvernare.

Pe de alta parte, sustinatorul din umbra al PNL, omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat public ca liberalii au doar doua variante: fie PSD, fie opozitia. „PNL are doua optiuni: sa se duca la guvernare cu PSD sau sa se duca in opozitie. Acestea sunt cele doua optiuni pe care le are – Guvern cu PSD, dar condus de PNL, avand primul-ministru pentru ca sa-si asigure aplicarea unui program liberal sau sa se duca in opozitie si sa astepte sa se termine focul celor doi urmasi ai FSN-ului. Peste patru ani vor mai fi din nou alegeri, nu se intampla nimic, istoria se scrie incet”

  • Guvern PD-L- PSD. La negocierile PD-L-PSD, nici unul din partide nu vrea sa cedeze functia de premier. Presedintele PD-L Emil Boc a declarat la finalul negocierilor cu PSD ca cele doua partide au puncte comune, dar si divergente pe programul de guvernare. 

PDL sustine cota unica de 16% si neimpozitarea profitului reinvestit. PSD are o viziune relativ diferita cu privire la cota unica, diferenta este si in ceea ce priveste pensiile agricultorilor.

Emil Bc despre negocierile cu PSD

„In urma negocierilor cu PSD am constatat ca exista puncte convergente: aspecte care tin de dezvoltarea infrastructurii, absorbtia fondurilor comunitare, puncte in jurul carora avem o viziune relativ apropiata. Suntem, de asemenea, de acord asupra reformei in administratia locala. Exista o diferenta de abordare in privintea cotei unice. PDL sustine cota unica de 16% si neimpozitarea profitului reinvestit. PSD are o viziune relativ diferita cu privire la cota unica, diferenta este si in ceea ce priveste pensiile agricultorilor. Obiectivul este, insa, comun, acela de a sprijini categoriile in dificultate”.

Conform surselor din interiorul PD-L varianta unei guvernari cu social-democratii nu este agreeata de catre presedintele Traian Basescu si de o parte din liderii democrat-liberali. Conform surselor Hotnews.ro, apropierea PD-L-ului de PSD si guvernarea impreuna a celor doua partide ar fi dezastruoasa pentru imaginea lui Traian Basescu, imagine pe care si-a cladit-o tocmai prin opozitia fata de anumiti social democrati.

Geoana se vede inca premier

Daca cineva doreste o majoritate solida in Romania, aceasta poate fi facuta doar cu PSD(…) Am castigat aceste alegeri si este dreptul nostru sa cerem functia de premier

Mircea Geoana

Aceleasi surse sustin ca, in prag de alegeri prezidentiale, consimtamantul presedintelui la un guvern in care greii social-democratilor Miron Mitrea, Adrian Nastase, Radu Mazare si baronii locali sunt pioni importanti, ar duce la scaderea credibilitatii lui Traian Basescu, fapt de altfel analizat intens la Cotroceni.

De remarcat este faptul ca presedintele PD-L, Emil Boc, dupa ce a negociat cu PSD, chiar la iesirea de la discutii, a transmis un nou mesaj catre PNL: „Optiunea noastra este spre PNL, dar nu este si singura si de aceea ne aflam la aceste negocieri”.

In schimb, in plina negociere, PSD este dezbinat. Presedintele partidului, Mircea Geoana nu vrea cu nici un chip sa renunte la functia de premier si spera ca prin prisma esuarii negocierilor PD-L-PNL sa obtina fotoliul de sef al Guvernului: „In mod firesc, fiecare din cele doua partide sustine teza numirii unui prim-ministru. Acesta e si elementul care trebuie sa permita si in discutia cu PD-L si in discutia cu PNL o formula care sa fie satisfacatoare pentru partidul nostru. Am castigat aceste alegeri, cererea noastra e legitima si o sustinem in continuare. Daca cineva doreste o majoritate solida in Romania, aceasta poate fi facuta doar cu PSD(…) Am castigat aceste alegeri si este dreptul nostru sa cerem functia de premier”.

Dezbinare in PSD: Mitrea semnalizeaza dreapta, Nastase pune frana

Eu cred ca, daca nu reusim sa echilibram scena politica si daca nu reusim sa impunem un premier de la noi, solutia cea mai buna este sa intram pentru o perioada in opozitie pentru a asigura un echilibru politic.

Adrian Nastase

Un alt lider cu greutate in partid, Miron Mitrea, este dispus ca PSD sa renunte la functia de premier si sa mearga la guvernare cu PD-L. Pe baza declaratiilor de la inceputul negocierilor, Mitrea a fost unul din sustinatorii vehementi ai unei aliante cu democrat-liberalii. De altfel, Mitrea a mers chiar mai departe, facand declaratii publice prin care sugera convocarea unui Congres al partidului pentru a mandata o noua conducere PSD.

La randul sau, Adrian Nastase a subliniat ca PSD nu poate sa renunte la functia de premier, iar solutia cea mai buna este intrarea in opozitie.

“Eu cred ca, daca nu reusim sa echilibram scena politica si daca nu reusim sa impunem un premier de la noi, pe un program pe care sa il sustinem in cadrul viitorului Guvern, solutia cea mai buna este sa intram pentru o perioada in opozitie pentru a asigura un echilibru politic. Exista un presedinte care vine din zona PD-L. Cred ca nu ar fi bine ca toata puterea sa se concentreze intr-o singura zona si ar fi important, din punct de vedere al democratiei, sa existe un anumit echilibru al puterii, care sa poata asigura societatea civila, cetatenii Romaniei, impotriva unor tentatii de abuz, de autoritarism”.

Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca oferta PD-L pentru PSD a fost presedintia uneia din cele doua Camere a Parlamentului, functia de vicepremier si fotoliul de ministru al Justitiei in schimbul fotoliului de premier. Liderii PSD urmeaza sa supuna la vot luni, in cadrul Comitetului Executiv, propunerea si rezultatul negocierilor.

  • Guvern PSD – PNL. Inainte si dupa negocieri, social-democratii si liberali par a fi mers pe cai total diferite. Ponderea mandatelor obtinuta de catre PSD a pus in dificultate conducerea PNL care a stiut din primul moment ca presedintele Mircea Geoana nu va accepta sa le ofere functia de premier.

Inca de sambata, presedintele Mircea Geoana a facut declaratii care au starnit nemultumiri in randul liberalilor. „PSD a ajutat PNL sa obtina multe locuri in Parlament, acceptand actuala varianta de uninominal. A fost o decizie constienta in acel moment de a pastra in viata partidele mici si mijlocii. Daca s-ar fi introdus un sistem de vot uninominal pur, PNL ar fi disparut din Parlament.”

Mitrea: Cu PNL, doar in opozitie

Acum cred ca este evident ca putem avea o alianta cu PDL ca sa mergem la guvernare si o alianta cu PNL, ca sa avem o opozitie puternica.

Miron Mitrea

Tot sambata, dupa negocierile PD-L – PNL, coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea, a facut o declaratie de presa prin care a trasat deja o line a negocierilor: PSD impreuna cu PNL doar in opozitie

„Acum cred ca este evident ca putem avea o alianta cu PDL ca sa mergem la guvernare si o alianta cu PNL, ca sa avem o opozitie puternica. Decizia care trebuie luata de catre colegii mei nu este cu cine mergem la guvernare, ci daca mergem la guvernare sau daca stam in opozitie”, a precizat Mitrea, potrivit Mediafax.

La finalul negocierilor de duminica , presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a tinut o declaratie echilibrata si, de remarcat este faptul ca nu a spus nici un cuvant despre principala miza si anume, functia de premier:

Se poate considera ca este posibila o compatibilizare a programelor de guvernare a PSD si PNL, in conditiile in care exista o conditie nediscutabila, din punctul nostru de vedere: cota unica de impozitare

Calin Popescu Tariceanu

„Am avut o discutie cu Partidul Social Democrat, delegatia PNL de la aceasta intalnire a avut posibilitatea sa prezinte punctul de vedere al liberalilor si sa asculte punctul de vedere al social-democratilor (…) Am insistat pe elementele definitorii ale programului nostru, cu care ne-am prezentat si in campania electorala: programul economic, programul de combatere a efectelor crizei economice globale, planul de crestere economica si creare a locurilor de munca, care nu numai ca a prins contur, dar a si fost deja pus in aplicare. Se poate considera ca este posibila o compatibilizare a programelor de guvernare a PSD si PNL, in conditiile in care exista o conditie nediscutabila, din punctul nostru de vedere: cota unica de impozitare”

De cealalta parte, Mircea Geoana a confirmat faptul ca exista elemente de convergenta in privinta programului de guvernare, dar a insistat ca, intr-o eventuala alaturare PSD-PNL, functia de prim ministru trebuie sa revina formatiunii care detine majoritatea mandatelor parlamentare.

Olteanu: Intre PNL si PSD exista o serioasa lipsa de incredere

Se poate considera ca este posibila o compatibilizare a programelor de guvernare a PSD si PNL, in conditiile in care exista o conditie nediscutabila, din punctul nostru de vedere: cota unica de impozitare

Bogdan Olteanu

Dupa consultarile de duminica, vicepresedintele PNL Bogdan Olteanu face o declaratie la Antena 3 cel putin surprinzatoare:

„Din pacate, intre PNL si PSD in acest moment exista o stare serioasa de lipsa de convingere si incredere in capacitatea celuilalt partid de a sustine o solutie comuna. Si asta e de cateva luni. (…) Exista o mica problema cu PSD, care nu a castigat alegerile. PSD poate isi doreste ca toate lucrurile in acest moment sa graviteze in jurul sau. Daca rezultatul ar fi fost cel din exit-poll-uri, fara indoiala PSD, si o spun cu toata sportivitatea, ar fi fost partidul in jurul caruia graviteaza toate. (…) PNL si PSD formeaza o majoritate numeric vorbind doar in conditiile in care PSD e unit. Si PSD inca nu a aratat nici PNL-ului si cred nici PD-L-ului ca este unit. Partidul care se va prezenta dezbinat este cel mai usor de jucat politic”

Conform unor surse din interiorul PSD prezenta la negocieri, liderii celor doua partide nu au discutat deloc functii ci doar solutii. Una dintre acestea ar fi fost creearea unei aliante comune PSD+PNL care sa mearga la Cotroceni cu un premier independent, varianta neagreata de nici unul din liderii, iar cea de-a doua solutie: intrarea impreuna in opozitie.

  • Guvern minoritar PD-L, opozitie PSD-PNL. O alta varianta de guvernare este cea a unui guvern minoritar. Conform informatiilor detinute de Hotnews.ro, atat presedintele Traian Basescu cat si PD-L au luat in discutie serios ca o varianta posibila guvernarea in minoritate.

Mai exact, PD-L impreuna cu UDMR si minoritatile sa faca un guvern sustinut de alti 21 de parlamentari de la PSD si PNL. La consultarile de la Cotroceni atat UDMR cat si minoritatile l-au asigurat pe presedintele Traian Basescu ca sunt dispuse sa sustina PD-L, respectiv guvernarea.

Liderii PD-L din teritoriu au inceput tatonarile cu parlamentarii din PNL si PSD in vederea sustinerii unui guvern minoritar. N-ar fi exclus, sustin unele surse, ca intr-un viitor Guvern minoritar PD-L sa fie cooptate anumite personaliati de la PNL si PSD, care se bucura de credibilitate si au o buna reputatie de specialisti.

In replica atat PSD cat si PNL, constienti de riscul unei guvernari in care nu sunt inclusi, au cazut la o intelegere : impreuna in opozitie. La negocierile de duminica, liberalii si social democratii au luat in discutie opozitia. Surse din cele doua partide au declarat pentru Hotnews.ro ca PSD si PNL au o varianta de rezerva si anume acceptarea unui guvern minoritar condus de PD-L pana la alegerile prezidentiale.

Cele doua partide mizeaza pe o motiune de cenzura pentru a pica guvernul chiar inainte de alegerile prezidentiale. Conform Constitutiei, articolul 89 prevede ca presedintele nu poate dizolva Parlamentul cu sase luni inainte de expirarea mandatului, fapt care inlatura teama cea mai mare a politicienilor: alegerile anticipate.

Expertii si juristii celor doua partide au pus pe masa planul de bataie: dupa sase luni de guvernare minoritara, in plina criza financiara, se poate depune motiunea de cenzura decredibilizand guvernul condus de PD-L si, implicit, pe Traian Basescu. Ar urma ca PSD si PNLsa propuna un candidat comun la alegerile prezidentiale, in persoana lui Sorin Oprescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro