Sari direct la conținut

Hackerii din Coreea de Nord duc o campanie globală de spionaj cibernetic pentru a fura secrete militare și nucleare / Recompensă de 10 milioane de dolari pusă de FBI pentru prinderea unuia dintre ei

HotNews.ro
Hackerii din Coreea de Nord duc o campanie globală de spionaj cibernetic pentru a fura secrete militare și nucleare / Recompensă de 10 milioane de dolari pusă de FBI pentru prinderea unuia dintre ei
Fotografie ilustrativă / Hacker în fundal /Steagul Coreei de Nord, afișat pe un dispozitiv mobil Android. Sursa foto: Miguel Candela / Zuma Press / Profimedia

Hackerii nord-coreeni au desfășurat o campanie globală de spionaj cibernetic în încercarea de a fura secrete militare clasificate pentru a sprijini programul de arme nucleare interzis al Phenianului, au afirmat joi Statele Unite, Marea Britanie și Coreea de Sud, într-un comunicat comun, potrivit Reuters.

Hackerii, pe care cercetătorii în securitate cibernetică i-au numit Anadriel sau APT45, au vizat sau au încălcat sistemele informatice ale unei mari varietăți de firme din sectorul apărării sau al ingineriei, inclusiv producători de tancuri, submarine, nave militare, avioane de luptă și sisteme de rachete și radare, au transmis experții celor trei țări, într-un aviz consultativ.

Comisiile de experți consideră că „grupul și tehnicile cibernetice rămân o amenințare continuă la adresa diferitelor sectoare industriale din întreaga lume, inclusiv, dar fără a se limita la entități din țările lor respective, precum și din Japonia și India”, conform avizului.

Documentul a fost redactat, în comun, de către Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI), Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) și agențiile din domeniul cibernetic – Centrul Național de Securitate Cibernetică al Marii Britanii (NCSC) și Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud (NIS).

„Operațiunea globală de spionaj cibernetic pe care am expus-o astăzi arată până unde sunt dispuși să meargă actorii sponsorizați de Coreea de Nord pentru a-și urmări programele militare și nucleare”, a declarat Paul Chichester de la NCSC, un departament care face parte din agenția brtianică de spionaj GCHQ.

FBI a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru unul dintre presupușii hackeri nord-coreeni și a oferit o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații care ar duce la arestarea acestuia. Hackerul este acuzat de piraterie informatică și spălare de bani, conform unui afiș încărcat joi pe lista celor mai căutate persoane de căter FBI (FBI Most Wanted).

Izolată pe plan internațional, Coreea de Nord (sau Republica Populară Democrată Coreeană – RPDC), are o lungă istorie de utilizare a echipelor secrete de hacking pentru a fura informații militare sensibile.

În luna august a anului trecut, Reuters scria că un grup de elită de hackeri nord-coreeni a reușit să pătrundă în sistemele NPO Mashinostroyeniya, un birou de proiectare a rachetelor cu sediul în Reutov, un orășel de la periferia Moscovei.

Ca și în cazul acelei breșe, APT45 – care face parte din agenția nord-coreeană de informații Reconnaissance General Bureau – a folosit tehnici obișnuite de phishing și exploatări informatice pentru a păcăli funcționarii din cadrul firmelor vizate să le ofere acces la sistemele lor informatice interne, mai scrie în avizul de joi.

INTERVIURILE HotNews.ro