Sari direct la conținut

Hamas afirmă că a trimis mediatorilor idei pentru oprirea războiului din Gaza / Răspunsul Israelului

HotNews.ro
Hamas a declarat miercuri că a trimis mediatorilor noi „idei” pentru a pune capăt războiului din Fâșia Gaza, devastată de aproape nouă luni de conflict între Israel și mișcarea islamistă palestiniană, potrivit AFP.
Ismail Haniyeh, liderul Hamas , Foto: Iranian Foreign Ministry via ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Ismail Haniyeh, liderul Hamas , Foto: Iranian Foreign Ministry via ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Israelul a confirmat că „evaluează” „comentariile” Hamas privind un acord de eliberare a ostaticilor deținuți în Gaza și că va răspunde mediatorilor.

Aproximativ 80% din locuitorii Fâșiei Gaza sunt în prezent strămutați, potrivit coordonatorului umanitar al ONU pentru acest teritoriu, Sigrid Kaag, care s-a declarat marți „profund îngrijorată” de noile ordine de evacuare emise de armata israeliană, potrivit AFP.

Forțele israeliene au bombardat marți mai multe zone din sudul Fâșiei Gaza, iar mii de palestinieni și-au părăsit locuințele, în ceea ce ar putea face parte din ultima etapă a operațiunilor militare intensive ale Israelului în nouă luni de război, relatează Reuters.

Opt palestinieni au fost uciși și zeci au fost răniți, au declarat oficiali din domeniul sănătății. Armata israeliană a declarat că doi soldați au fost uciși în luptă cu o zi înainte.

Liderii Israelului au declarat că au încheiat faza de lupte intense împotriva Hamas, gruparea islamistă care guvernează Gaza din 2007, și că vor trece în curând la operațiuni mai bine direcționate.

„Mai mult de un milion de persoane sunt din nou strămutate în căutarea unui adăpost și a siguranței, ceea ce ridică la 1,9 milioane numărul persoanelor strămutate în Gaza”, a declarat Kaag la sediul ONU.

Aproximativ 2,4 milioane de persoane trăiesc în teritoriul palestinian, care a fost asediat și bombardat de Israel ca represalii pentru atacul mortal al mișcării islamiste Hamas din 7 octombrie.

Ofensiva armatei israeliene în Fâșia Gaza s-a soldat cu 37 925 de morți, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas.

Atacul Hamas pe teritoriul israelian s-a soldat cu moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Dintre cele 251 de persoane răpite în timpul atacului, 116 sunt încă ținute ostatice în Gaza, dintre care 42 au murit, potrivit armatei.

INTERVIURILE HotNews.ro