Sari direct la conținut

Bombardamente israeliene asupra sudului Gazei. Mii de palestinieni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele

HotNews.ro
Bombardamente israeliene asupra sudului Gazei. Mii de palestinieni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele
Bombardamente israeliene asupra Gaza Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Forțele israeliene au bombardat marți mai multe zone din sudul Fâșiei Gaza, iar mii de palestinieni și-au părăsit locuințele, în ceea ce ar putea face parte din ultima etapă a operațiunilor militare intensive ale Israelului în nouă luni de război, relatează Reuters.

Opt palestinieni au fost uciși și zeci au fost răniți, au declarat oficiali din domeniul sănătății. Armata israeliană a declarat că doi soldați au fost uciși în luptă cu o zi înainte.

Liderii Israelului au declarat că au încheiat faza de lupte intense împotriva Hamas, gruparea islamistă care guvernează Gaza din 2007, și că vor trece în curând la operațiuni mai bine direcționate.

În cursul zilei de marți, 17 palestinieni au fost uciși în bombardamente efectuate de tancuri israeliene asupra unei străzi din cartierul dens populat Zeitoun din orașul Gaza, în nordul Fâșiei, au declarat medicii.

Armata israeliană a ordonat luni locuitorilor din mai multe orașe și sate din estul orașului Khan Younis să își evacueze casele, înainte ca tancurile să reintre în zona pe care armata o părăsise în urmă cu câteva săptămâni.

Mii de persoane care nu au dat curs apelului au fost forțate să își părăsească casele pe întuneric, în timpul nopții, în timp ce tancurile și avioanele israeliene au bombardat Karara, Abassan și alte zone care fuseseră menționate în ordinele de evacuare, au declarat locuitorii și presa apropiată de Hamas.

„Unde ne vom duce?”, a spus Tamer, un om de afaceri în vârstă de 55 de ani, care a fost strămutat de șase ori de la izbucnirea războiului pe 7 octombrie.

„De fiecare dată când oamenii se întorc la casele lor și încep să își reconstruiască o parte din viață chiar și pe dărâmăturile caselor lor, ocupația trimite tancurile înapoi pentru a distruge ce a mai rămas”, a declarat el pentru Reuters.

Armata israeliană a declarat că forțele sale au lovit zone din Khan Younis de unde au fost trase aproximativ 20 de rachete luni. Printre ținte s-au numărat depozite de arme și centre operaționale, a adăugat aceasta.

Acesta a declarat că au fost luate măsuri înainte de lovituri pentru a se asigura că civilii nu sunt răniți, permițându-le să evacueze zona, făcând referire la ordinele de evacuare. Armata a acuzat Hamas că folosește infrastructura civilă și populația în general drept scuturi umane. Gruparea islamistă neagă acest lucru.

Jihadul Islamic, un grup aliat al Hamas, și-a asumat responsabilitatea pentru lansarea rachetelor.

Sfârșitul luptelor din Rafah?

Războiul din Gaza a început când Hamas a invadat sudul Israelului la 7 octombrie, a ucis 1.200 de persoane și a luat aproximativ 250 de ostatici, inclusiv civili și soldați.

Ofensiva lansată de Israel ca represalii a ucis aproape 38 000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, și a lăsat enclava în ruine.

Ministerul Sănătății din Gaza nu face distincție între combatanți și necombatanți, dar oficialii spun că majoritatea morților sunt civili. Israelul afirmă că 320 dintre soldații săi au fost uciși în Gaza și că cel puțin o treime dintre morții palestinieni sunt luptători Hamas.

În zonele supuse ordinelor de evacuare se afla Spitalul European din Gaza, care deservește atât Khan Younis, cât și Rafah, iar oficialii medicali au trebuit să evacueze pacienții și familiile care se adăpostiseră în unitate, au declarat martori și medici.

Unii locuitori s-au îndreptat spre vest, spre zona Mawasi, care este desemnată ca zonă umanitară, dar este supraaglomerată de familii strămutate. Unii au dormit pe stradă deoarece nu au putut găsi adăpost.

Israelul afirmă că operațiunea sa din Rafah, în sudul Gazei, în apropiere de granița cu Egiptul, menită să elimine Hamas în ultima sa redută, se va încheia în curând.

După ce faza intensă a războiului se va încheia, forțele sale se vor concentra pe operațiuni de mai mică amploare menite să împiedice Hamas să se regrupeze, spun oficialii.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul se apropie de obiectivul său de distrugere a capacităților militare ale Hamas. Operațiunile mai puțin intense vor continua, a spus el.

Hamas și Jihadul Islamic continuă să organizeze atacuri împotriva forțelor israeliene care operează în Gaza și să lanseze rachete asupra Israel. Hamas spune că Israelul nu a reușit să atingă obiectivele războiului și că gruparea este pregătită să lupte ani de zile.

Eforturile de a obține o încetare a focului și eliberarea ostaticilor din Gaza au stagnat. Hamas susține că orice acord trebuie să pună capăt războiului și să ducă la retragerea completă a Israelului din Gaza. Israelul spune că va accepta doar pauze temporare în lupte până când Hamas va fi eradicat.

INTERVIURILE HotNews.ro