Sari direct la conținut

Hamas confirmă moartea liderului său, Yahya Sinwar, ucis „în luptă” în Fâșia Gaza

HotNews.ro
Hamas confirmă moartea liderului său, Yahya Sinwar, ucis „în luptă” în Fâșia Gaza
Imagine din timpul unui protest în Iordania după asasinarea șefului Biroului Politic al Hamas, Yahya Sinwar. Foto: Profimedia

Gruparea palestiniană Hamas a confirmat vineri moartea liderului său, Yahya Sinwar, despre care Israelul anunțase că a fost ucis miercuri în timpul unui raid în sudul Fâşiei Gaza, transmite BBC.

Confirmarea morții lui Yahya Sinwar a venit într-o declarație video făcută de numărul 2 al Hamas în Gaza, Khalil al-Hayya, care a spus că Sinwar a murit „în luptă”.

 Al-Hayya afirmă că moartea lui Sinwar nu va face decât să consolideze grupul terorist şi a promis că „ocupanţii” vor regreta curând uciderea sa.

El a adăugat că ostaticii israelieni nu vor fi înapoiați până când agresiunea Israelului asupra Gaza nu se va termina și nu va exista o retragere completă a forțelor israeliene din Fâșia Gaza.

Sinwar, arhitectul atacului din 7 octombrie 2023 asupra Israelului care a declanşat războiul din Gaza, a fost ucis miercuri în timpul unei operaţiuni a soldaţilor israelieni în enclava palestiniană. Yahya Sinwar încerca să evadeze în nord, când a fost ucis de Forțele de Apărare Israelului în Gaza, a declarat joi purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari.

Liderii occidentali au declarat că moartea sa oferă o oportunitate pentru încheierea conflictului, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că războiul va continua până când ostaticii capturaţi de militanţii Hamas vor fi returnaţi.

Sinwar, care a fost numit lider general al Hamas după asasinarea şefului politic Ismail Haniyeh la Teheran în iulie, se crede că se ascundea în tunelurile construite de Hamas sub Gaza în ultimele două decenii.

El a fost ucis în timpul unui schimb de focuri în sudul Gazei de către trupele israeliene care iniţial nu ştiau că l-au prins pe inamicul numărul unu al ţării lor, au declarat oficialii israelieni.

INTERVIURILE HotNews.ro