Sari direct la conținut

Hamas îl acuză pe Benjamin Netanyahu că „tergiversează și evită” un acord de armistițiu în Fâșia Gaza prin adăugarea de noi cereri

HotNews.ro
Hamas îl acuză pe Benjamin Netanyahu că „tergiversează și evită” un acord de armistițiu în Fâșia Gaza prin adăugarea de noi cereri
Palestinieni strămutați își părăsesc casele în orașul Khan Yunis, din sudul Fâșiei Gaza, în urma unui ordin de evacuare dat de armata israeliană. 27 iulie 2024. Sursa foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Hamas l-a acuzat luni pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că împiedică încetarea focului în Gaza prin adăugarea de noi condiții și cereri la o propunere de armistițiu susținută de SUA, după ultimele discuții purtate prin mediatori, informează Reuters.

Gruparea islamistă palestiniană a anunțat că a primit ultimul răspuns din partea Israelului, în urma discuțiilor de la Roma la care au participat Israelul, Statele Unite, Egiptul și Qatar.

Biroul lui Netanyahu a refuzat să comenteze cele mai recente acuzații ale Hamas. Israelul spune că Hamas împiedică încheierea unui acord de armistițiu.

„Este clar din ceea ce au transmis mediatorii că Netanyahu s-a întors la strategia sa de tergiversare, evaziune și evitare a ajungerii la un acord prin stabilirea de noi condiții și cereri”, a transmis luni Hamas, într-un comunicat.

Facțiunea islamistă l-a acuzat pe Netanyahu că s-a retras de la o propunere prezentată anterior de mediatori, despre care a spus că era bazată pe o „idee israeliană”.

Washingtonul, care susține tratativele, a afirmat în repetate rânduri că un acord este aproape; cele mai recente discuții se referă la o propunere prezentată de președintele Joe Biden în luna mai.

Hamas dorește un acord de încetare a focului pentru a pune capăt conflictului din Fâșia Gaza, în timp ce Netanyahu afirmă că razboiul va înceta numai după înfrângerea Hamas. De asemenea, există dezacorduri cu privire la modul în care un eventual acord ar fi pus în aplicare.

Mediatorii Qatar și Egipt, sprijiniți de SUA, au afirmat în repetate rânduri că ușile pentru negocieri suplimentare rămân deschise, atât Israelul, cât și Hamas exprimându-și disponibilitatea de a le continua.

Duminică, o sursă egipteană de securitate a dat asigurări că delegaţia israeliană, condusă de şeful serviciilor de informaţii externe (MOSAD), David Barnea, a inclus printre amendamentele sale „examinarea persoanelor strămutate la întoarcerea lor în nordul Gazei, când începe încetarea focului”, notează agenția spaniolă de presă EFE, preluată de Agerpres.

Conform acestei surse, Israelul refuză să abandoneze partea palestiniană a punctului de trecere a frontierei de la Rafah, un aspect respins de SUA, Qatar şi, mai ales, Egipt.

La începutul lunii iulie, premierul Netanyahu şi-a stabilit„liniile roşii” pentru acordul de încetare a focului, printre care se număra şi prevenirea contrabandei cu arme din Egipt în Fâşia Gaza, lucru care a generat tensiuni între părţi în dezbaterea gestionării punctului de trecere a frontierei de la Rafah, închis încă de la începutul lunii mai şi aflat sub control israelian.

Întâlnirea de la Roma, acolo unde se află delegațiile de mediatori, plus cele ale celor două părți implicate în conflict, vine într-un moment de presiune asupra Israelului din partea principalului său aliat, Statele Unite, după ce vicepreşedinta şi viitoarea candidată democrată la preşedinţie, Kamala Harris, a declarat joia trecută, după întâlnirea cu premierul Israelului, că este timpul să se pună capăt războiului în Fâşia Gaza cu un acord de încetare a focului care să includă eliberarea ostaticilor.

Din cele 251 de persoane pe care Hamas le-a răpit în asaltul din 7 octombrie care a declanşat războiul, 111 prizonieri continuă să se afle în enclavă, cel puţin 39 dintre ei fiind morţi, conform Israelului, sau peste 70, conform Hamas.

De la declanşarea războiul, Israelul şi Hamas au ajuns la un acord de armistiţiu de o săptămână doar la sfârşitul lunii noiembrie, care a permis eliberarea a 105 ostatici în schimbul a 240 de deținuți palestinieni.

INTERVIURILE HotNews.ro