Sari direct la conținut

HARTĂ Organizație civică, apel pentru a afla câte școli cu WC în curte mai are România. Cât a alocat Guvernul din 2019 și până acum pentru a rezolva problema

HARTĂ Organizație civică, apel pentru a afla câte școli cu WC în curte mai are România. Cât a alocat Guvernul din 2019 și până acum pentru a rezolva problema
Toaletă. Foto: Dreamstime.com

Organizația Funky Citizens a analizat câți bani a alocat Guvernul României din 2019 și până acum pentru a rezolva problema școlilor cu toalete neconforme (multe dintre ele cu WC în curte). Datele strânse arată că s-au alocat 121,89 milioane de lei pentru amenajarea grupurilor sanitare din școlile și grădinițele din România, prin șase hotărâri de guvern, anunță cei de la Funky Citizens. Ei cer acum oamenilor să-i ajute pentru a verifica dacă banii alocați au fost folosiți în acest scop. 

În documentarea celor șase hotărâri de guvern, cei de la Funky Citizens au găsit peste „1.100 de unități de învățământ pe lista investițiilor”. 

„Ne-am folosit de aceste date pentru a crea o hartă interactivă care afișează toate UAT-urile care au primit finanțare din bugetul de stat pentru școlile cu grupuri sanitare neconformare. Vei găsi detalii despre locația și numele acestor școli, dar și despre sumele alocate acestora”, precizează reprezentanții ONG-ului. 

Cei de la Funky Citizens spun că și-au propus să verifice dacă alocarea celor 121,89 milioane de lei au fost folosiți eficient și dacă într-adevăr mai sunt doar 70 de școli cu grupuri sanitare neconforme, așa cum susține Ministerul Educației

Pentru a face asta, cei de la Funky Citizens spun că au nevoie de ajutorul oamenilor.

„Apelăm la comunitatea noastră ca să ne ajute să verificăm aceste dubii. Cum? 1. Go to harta noastră și indentifică școlile din zona ta. 2. Vizitează aceste școli pentru a observa starea grupurilor sanitare. Este important de menționat că nu încurajăm accesul în instituții, pentru acest scop, persoanelor care nu sunt elevi, cadre didactice, părinți sau jurnaliști. 3. Completează chestionarul nostru și încarcă fotografii relevante. 4. Distribuie această campanie cu prietenii și familia pentru a extinde impactul”, conform celor de la Funky Citizens. 

În aprilie 2017, în România erau 2.219 de unități de învățământ cu toalete în curte, după cum informau la acea vreme reprezentanții Ministerului Educației.

În toamna lui 2020, ministra Educației de la acea vreme, Monica Anisie, spunea că la deschiderea anului şcolar 2020-2021 peste 800 de şcoli – unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri ale acestora – aveau toalete în curte. Anisie făcea un apel către primari să se „implice şi să ajute şcoala”.

În anul școlar 2023-2024 ministra Educației, Ligia Deca, spunea că mai sunt 189 de școli cu toalete neconforme. Iar la începutul anului școlar 2024-2025 numărul acestora a scăzut la 70, conform aceleiași instituții.

Foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro