Hărțuirea online, un fenomen care ia amploare. Ce e de făcut? Relatarea unei victime și reacția unui judecător: "Nici cetățenii, dar nici profesioniștii nu sunt instruiți cu privire la infracțiunile comise în mediul online"
În timp ce România este zguduită de cazul agresorului de la Caracal, un nou caz de hărțuire a devenit viral pe rețelele de socializare. De data aceasta este vorba despre cyberbullying. O tânără a postat pe Facebook o serie de screenshot-uri dintr-o conversație cu un individ agasant, care o caută cu insistență pe mai multe site-uri de socializare. Postarea a devenit virală în doar câteva ore.
O tânără, N.G., a publicat ieri pe Facebook o serie de screenshot-uri dintr-o conversație pe care a avut-o pe Facebook cu un necunoscut. Alături de screenshot-uri, postarea a fost însoțită de descrierea “sfaturi, vă rog?!”. Peste trei mii de comentarii și peste două mii de distribuiri a strâns postarea în mai puțin de 24 de ore.
Individul, care a recunoscut că a apelat la un cont fals, era interesat de viața personală a tinerei, dacă este într-o relație sau nu și, mai ales, de ce nu îi răspunde la avansuri. Când tânăra i-a răspuns agresorului că nu este interesată de el, a devenit și mai insistent: “Vreau să știu de ce nu ești interesată! (..) Dacă nu-mi răspunzi nu mă opresc!”.
Mai mult, el a și recunoscut că nu este la prima obsesie de acest gen: “Am mai făcut asta înainte”. Până la amenințări, însă, a mai fost un singur pas: “Să nu mă blochezi, că Sibiu e un oraș mic și pot găsi pe cineva dacă vreau!”. După ce a fost blocat, agresorul a creat și alte conturi, pe alte rețele de socializare, prin intermediul cărora a continuat să o hărțuiască pe tânără.
Ce simte o victimă a fenomenului numit cyberbullying
Nu am reușit să iau legătura cu tânăra agresată până la această oră. Dar, ironic, chiar săptămâna trecută am avut o conversație cu o prietenă care s-a aflat într-o situație similară: un agresor cu cont fals a încercat să ia legătura cu ea, dar și cu prietenii și chiar cu familia ei. Presiunea agresorului s-a transformat, treptat, în teroare, având în vedere insistența de care dădea dovadă individul.
Așa am aflat că o astfel de victimă nu se mai simte în siguranță, fiind într-o continuă stare de alertă. Întrebări de genul “oare știe unde sunt?” sau “mă va găsi pe stradă, într-un bar sau la un eveniment?” ajung să ofere victimei o stare constantă de nesiguranță.
Am încercat să aflu mai multe despre fenomen, așa că am luat legătura cu judecătorul Cristi Danileț.
„Sunt multe cazuri de cyberbullying, mai ales în rândul adolescenților. Există foarte mulți indivizi care comit furt de identitate (se afișează cu o identitate falsă) în mediul online. Fie sunt adulți, fie sunt adolescenți. Aceștia folosesc apoi aceste conturi false pentru a intra în contact cu diverse persoane, ori pentru a obține ceva din partea victimei, ori pentru a le șantaja, ori pentru a le denigra, depinde de caz. Se ajunge deseori la șantaj, mai ales dacă vorbim despre revenge porn, acestea sunt cazuri des întâlnite”, spune judecătorul.
Ce poți face pentru a preveni astfel de cazuri
Mediul online este un spațiu stufos și plin de oameni necunoscuți, care te pot aborda oricând în spațiul virtual. Cea mai bună metodă pentru a te asigura că nu vei ajunge o victimă sigură sau obsesia cuiva este să verifici dacă o cunoști pe persoana respectivă. Apoi, în funcție de rezultate, poți profita de opțiunile rețelelor de socializare. Blocarea agresorului este cea mai bună soluție.
Cristi Danileț: „Sfatul meu este ca toți cei care folosesc rețele de socializare și sunt hărțuiți sau abordați de persoane necunoscute, mai ales în cazurile în care e evident că agresorul folosește un cont fals este ca victima să-l blocheze pe agresor. Bineînțeles, se poate ca agresorul să creeze mai multe conturi false, recomand aceeași măsură. La fel și în cazul apelurilor de la numere necunoscute sau cu număr ascuns. În plus, pe smartphone-uri chiar există această opțiune, să selectezi ca telefonul tău să blocheze automat apelurile cu număr ascuns”.
Ce opțiuni ai din punct de vedere legal
Cyberbullying-ul este un fenomen din ce în ce mai răspândit, iar urmările pot fi diverse: agresorul te poate insulta, poate promova în mediul online informații false despre tine sau te poate denigra. Din păcate, însă, legea nu te poate apăra în astfel de cazuri.
Situațiile în care totuși poți fi ocrotit de lege există.
Cristi Danileț:Din punct de vedere legal, pentru insulte și calomnie nu poți face din păcate nimic. Însă, dacă vorbim despre șantaj, hărțuire sau despre amenințări, se poate face plângere la poliție sau la parchetul de pe lângă judecătorie. Sfatul meu este ca victimele să depună plângere direct la parchet. Regulile din offline trebuie să se aplice și în mediul online. O dată regulile de prevenție, așa cum ne-au învățat părinții să nu vorbim cu străinii, ca sfatul primit de mici de la părinți – să nu vorbim cu străinii-, și până la regulile de pedepsire a făptașilor. Adică, dacă ești hărțuit în online, trebuie aplicată pedeapsa în egală măsură ca hărțuirea clasică, din offline.
Din nefericire, identitatea agresorilor din spatele conturilor false este foarte greu de aflat. Uneori este aproape imposibil.
Problema, când vorbim despre cyberbullying, este că de multe ori nu poate fi identificat agresorul când vorbim de conturi false. Deci, legislația este bună, se aplică, dar nu avem profesioniști pregătiți pentru era digitală. Ar trebui să avem IT-iști pregătiți pentru așa ceva și ar trebui ca firmele care dețin rețelele de socializare să pună la dispoziție instituțiilor statului, în astfel de cazuri, datele agresorilor.
Prin urmare, o lege specială pentru cyberbullying nu este în acest moment necesară, pentru că legislația în vigoare permite anchetarea infracțiunilor de acest gen comise în mediul online.
Însă, în plină digitalizare, România a rămas în urmă și la acest capitol: suntem analfabeți din punct de vedere digital. Atât profesioniștii ar trebui instruiți, cât și persoanele care utilizează tehnologia.
Amploarea fenomenului
Conform unui studiu realizat de Tribal Worldwide România pentru Bitdefender printr-un chestionar online completat în perioada septembrie-octombrie 2017, pe un eşantion reprezentativ de 800 de respondenţi din rândul tinerilor sub 18 ani, 80% dintre adolescenți au declarat că au fost hărțuiți.
Principalul motiv pentru care tinerii sunt hărțuiți în mediul online ar fi înfățișarea și felul în care victima se îmbracă (67%). Alte motive frecvente pentru care tinerii sunt hărțuiți sunt hobby-urile și preocupările de zi cu zi (30%), situația materială a familiei din care provin (13%), rezultatele de la școală (12%) și orientarea sexuală (8%), conform studiului Bitdefender.
Deși au apărut în ultimul timp mai multe campanii împotriva acestui fenomen, realitatea este că zilnic sunt hărțuite mii de persoane în mediul online. Și, până când statul va lua măsuri pentru a-i pregăti pe profesioniști și în acest sens, cea mai bună metodă de apărare pentru victime rămâne, din nefericire, doar prevenția.