Sari direct la conținut

Keith Kellogg, emisarul lui Trump pentru Ucraina, dă asigurări că nimeni nu îi va impune un acord de pace lui Zelenski, „liderul ales al unei națiuni suverane”

HotNews.ro
Keith Kellogg, emisarul lui Trump pentru Ucraina, dă asigurări că nimeni nu îi va impune un acord de pace lui Zelenski, „liderul ales al unei națiuni suverane”
Keith Kellogg, emisarul special pentru Ucraina și Rusia, la Conferința de Securitate de la München, Germania, 15 februarie 2025. FOTO: Andreas Stroh / Zuma Press / Profimedia

Keith Kellogg, emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, a declarat luni că nimeni nu va impune Kievului un acord de pace și că întrebările cu privire la faptul dacă Washingtonul va oferi garanții pentru orice viitoare forțe europene de menținere a păcii vor fi abordate ulterior, informează Reuters și AFP.

Înalți oficiali americani, inclusiv secretarul de stat Marco Rubio – dar nu și Kellogg – urmează să se întâlnească marți cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pentru discuții axate pe încheierea războiului din Ucraina și pe relațiile dintre Rusia și SUA.

Kellogg, care a declarat că se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev în această săptămână, le-a spus reporterilor la sediul NATO din Bruxelles că nimeni nu va impune un acord „unui lider ales al unei națiuni suverane”.

„Zelenski este liderul ales al unei națiuni suverane și aceste decizii sunt ale lui și nimeni nu le va impune unui lider ales al unei națiuni suverane”, a subliniat emisarul american.

Potrivit lui Kellogg, revine președintelui ucrainean să decidă dacă acceptă sau nu acordul care ar putea rezulta din aceste discuții ruso-americane.

El a reiterat, de asemenea, că discută cu aliații europeni, care au făcut presiuni pentru a fi incluși în negocieri, dar că, în opinia lui, nu este fezabil ca toată lumea să stea la masă.

Oficialii europeni au fost șocați de măsurile luate de administrația Trump în ultimele zile pentru a „face curte” Rusiei, care și-a lansat invazia pe scară largă din Ucraina în urmă cu aproape trei ani, ceea ce a declanșat o avalanșă de sancțiuni occidentale și ostracizare pe arena internațională.

Washingtonul a trimis un chestionar capitalelor europene pentru a le întreba cu ce ar putea contribui la garanțiile de securitate pentru Kiev, ceea ce a adus un caracter urgență discuțiilor dintre aliații europeni cu privire la modul de a răspunde la schimbarea politicii americane.

Liderii Franței, Marii Britanii, Germaniei, Danemarcei, Poloniei, Italiei, Spaniei și Olandei, precum și înalți oficiali ai NATO și ai Uniunii Europene au avut luni o reuniune de urgență la Paris.

Marea Britanie, Suedia și Germania au anunțat că sunt deschise la trimiterea de forțe de menținere a păcii în Ucraina, cu condiția unui mandat clar și acceptabil. Mulți oficiali au subliniat că ar lua în considerare trimiterea de trupe în Ucraina numai dacă SUA ar oferi o garanție de securitate.

Întrebat dacă SUA sunt dispuse să facă acest lucru, Kellogg a spus: „Am fost cu președintele Trump, iar politica a fost întotdeauna: «Nu iei nicio opțiune de pe masă»”.

„Înainte ca orice tip de discuție și garanții de securitate să fie finalizate, bineînțeles că aceste discuții vor avea loc”, a spus el.

„Răspunsurile la aceste întrebări vor fi determinate pe măsură ce se ajunge la procesul final”, a adăugat Kellogg.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro