Război în Ucraina, ziua 1090: Emisarul lui Trump dă asigurări că nimeni nu va impune Kievului un acord de pace / Lavrov exclude orice concesii teritoriale / Principalele mesaje ale liderilor europeni după discuțiile de urgență privind Ucraina / În Arabia Saudită urmează discuții SUA-Rusia

Cele două părți combatante au desfășurat atacuri aeriene cu drone de amploare peste noapte. Rusia a afirmat că forțele sale antiaeriene au interceptat 90 de UAV-uri inamice pe teritoriul său, iar canale de Telegram rusești au afirmat că a fost atacată inclusiv o rafinărie din Krasnodar, unde imagini apărute online sugerează că s-a declanșat un incendiu. De cealaltă parte, Ucraina a transmis că a inamicul a lansat 147 de drone Shahed și imitatoare, dintre care 83 au fost doborâte și 59 s-au pierdut la nivel local fără consecințe negative, fiind raportate pagube materiale în patru regiuni.
Evenimentele de luni, ziua 1089 a războiului din Ucraina, LIVE:
Șeful NATO, anunțul zilei, după summitul de urgență de la Paris: În ce condiții sunt dispuși aliații europeni să intervină cu trupe pentru a se ajunge la pace în Ucraina
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat luni, pentru CNN, că țările europene din cadrul alianței militare sunt dispuse să intervină pentru a obține pacea în Ucraina și crede că Statele Unite intenționează să se asigure că Ucraina va avea un rol în negocieri, în ciuda viitoarelor discuții bilaterale ale administrației Trump cu Rusia, care vor avea loc în Arabia Saudită.
Delegația rusă a sosit la Riad pentru discuțiile cu SUA
Delegația rusă condusă de ministrul de externe Sergiei Lavrov se află acum la Riad, în Arabia Saudită, înaintea discuțiilor de marți privind relațiile bilaterale cu SUA, care se așteaptă să includă și primele schimburi de opinii privind un potențial acord de pace privind Ucraina, scrie The Guardian.
Televiziunea de stat Rossiya 24 a difuzat imagini cu responsabilii ruși coborând din avion la Riad.
Ucraina „a pierdut irevocabil” Crimeea și cele 4 regiuni anexate, susține ambasadorul Rusiei la ONU, care afirmă că „faza fierbinte” a războiului se poate „încheia curând”
Cu administrația lui Donald Trump acum la putere în SUA există o șansă ca „faza fierbinte” a războiului Moscovei împotriva Ucrainei să se încheie în curând, a declarat luni ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, citat de publicația economică rusă Kommersant.
BBC: Liderii europeni vor să demonstreze unitate în privința Ucrainei
Liderii europeni s-au reunit astăzi la Paris pentru a prezenta un front unit și a demonstra atât Washingtonului, cât și Moscovei că merită un loc la masa negocierilor privind viitorul Ucrainei și al propriului continent, comentează BBC.
Momentan nu se știe ce s-a discutat în spatele ușilor închise, dar primele informații sugerează că Europa rămâne divizată în ceea ce privește principalele garanții de securitate pentru Ucraina – inclusiv posibilitatea de a trimite forțe de menținere a păcii dacă se ajunge la o încetare a focului.
Acest lucru nu face decât să consolideze poziția Rusiei, care este în mod clar hotărâtă să negocieze soarta Ucrainei fără nicio implicare din partea capitalelor europene.
Dacă liderii europeni doresc să îl convingă pe președintele rus Vladimir Putin că merită să fie participanți egali la discuțiile privind războiul din Ucraina, vor trebui să demonstreze că nu vor abandona Kievul, indiferent de decizia SUA, notează BBC.
Președintele Cehiei respinge ideea creării unei armate a Uniunii Europene: „Avem un pilon european al NATO foarte puternic”
Președintele ceh Petr Pavel, fost șef al Comitetului militar al NATO, consideră că Europa ar trebui să negocieze cu Statele Unite pentru a dezvolta în continuare pilonul european al Alianței Nord-Atlantice, întrucât acesta ar putea fi folosit pentru „operațiuni pur europene”.
Liderii UE: Ucraina „merită o pace prin forță”
Liderii UE, mesaj comun în care afirmă că „Ucraina merită pacea obținută prin forță”
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au publicat pe rețelele de socializare un mesaj identic după reuniunea din această seară de la Paris.
„Astăzi, la Paris, am reafirmat că Ucraina merită pacea (obținuță) prin forță. Pace care respectă independența și integritatea sa teritorială, cu garanții de securitate puternice”, se arată în declarația comună a celor doi lideri UE.
„Europa își asumă pe deplin partea sa de asistență militară pentru Ucraina. În același timp, avem nevoie de o creștere a apărării în Europa”, au mai transmis Ursula von der Leyen și Antonio Costa.
Today in Paris we reaffirmed that Ukraine deserves peace through strength.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 17, 2025
Peace respectful of its independance, sovereignty, territorial integrity, with strong security guarantees.
Europe carries its full share of the military assistance to Ukraine.
At the same time we need… pic.twitter.com/xdAnkeWr4v
Pacea în Ucraina și securitatea europeană sunt două fețe ale aceleiași monede, afirmă Sanchez
Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a declarat că reuniunea din această seară a servit drept forum de consultare între lideri și, prin urmare, nu au fost luate decizii obligatorii, scrie The Guardian.
Cu toate acestea, el a avut un discurs similar cu cel al altor participanți, amintind că lupta Ucrainei împotriva Rusiei are o importanță mai largă pentru securitatea europeană. Pacea în Ucraina și securitatea europeană sunt două fețe ale aceleiași monede, a spus el.
El a subliniat că Spania este pregătită să sprijine Ucraina atât timp cât războiul va continua și, la fel ca premierul danez Frederiksen, a avertizat împotriva oricărei încetări premature sau grăbite privind încetarea focului, insistând că orice acord ar trebui să fie just și durabil pentru a funcționa pentru toate părțile.
El a insistat ca Ucraina și UE să fie reprezentate la negocieri.
Șefa guvernului danez Mette Frederiksen a avertizat luni seară în mod special împotriva unei încetări a focului, afirmând că un astfel de armistițiu nu ar fi de durată și ar da pur și simplu Rusiei timp să se regrupeze și să atace Ucraina sau o altă țară europeană.
„Rusia amenință acum întreaga Europă, din păcate”, a spus ea, adăugând că nu există niciun semn că Rusia dorește pacea, potrivit The Guardian.
Ea a mai declarat că niciun acord de pace de durată nu poate fi convenit fără implicarea directă a Ucrainei în negocieri.
Mette Frederiksen a precizat că liderii europeni ar trebui să se concentreze pe ceea ce pot face ca răspuns la discuțiile SUA cu Rusia.
„Cel mai important lucru aici și acum este ca ucrainenii să obțină mai mult din ceea ce au nevoie, astfel încât să nu piardă acest război și să fie în cea mai bună poziție posibilă”, a punctat ea.
Emisarul lui Trump dă asigurări: Nimeni nu va impune Kievului un acord de pace
Heith Kellogg, emisarul lui Trump pentru Ucraina, dă asigurări că nimeni nu îi va impune un acord de pace lui Zelenski, „liderul ales al unei națiuni suverane”
Keith Kellogg, emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, a declarat luni că nimeni nu va impune Kievului un acord de pace și că întrebările cu privire la faptul dacă Washingtonul va oferi garanții pentru orice viitoare forțe europene de menținere a păcii vor fi abordate ulterior.
Câți deținuți politici se află în închisorile rusești. Raportor ONU: Cel puțin 120 sunt în „pericol iminent”
Viața a mai bine de 2.000 de prizonieri politici este „grav amenințată” și cel puțin 120 dintre ei sunt în „pericol iminent” din cauza stării lor de sănătate, a afirmat un raportor al ONU.
Președintele italian Sergio Mattarella a provocat furia Moscovei făcând o paralelă între agresiunea rusă în Ucraina și cel de Al Treilea Reich.
Această ieșire a șefului statului italian „nu poate rămâne și nu va rămâne fără consecințe”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, în condițiile în care relațiile între cele două țări s-au deteriorat deja puternic după ce peninsula, odinioară mai degrabă pro-rusă, s-a apropiat tot mai mult de Kiev.
Starmer cere SUA „o garanție de securitate” pentru descurajarea lui Putin
Keir Starmer a mai afirmat luni seară că problema-cheie o reprezintă „menținerea principiului păcii prin forță” prin „asigurarea faptului că Ucraina se află în cea mai puternică poziție posibilă”.
El a avertizat că nu trebuie să se creadă că începerea negocierilor de pace ar putea duce la reducerea sprijinului pentru Ucraina.
„Trebuie să îl intensificăm”, a spus Starmer, adăugând că aceasta este singura modalitate de a asigura un „acord durabil, durabil și corect care să garanteze suveranitatea Ucrainei”.
Premierul britanic Keir Starmer și-a reiterat luni seară disponibilitatea de a lua în considerare prezența trupelor britanice în Ucraina în cazul în care se convine asupra unui acord de pace – dar a cerut ca SUA să ofere o „susținere” pentru orice fel forță de menținere a păcii, scriu Sky News, BBC News și The Guardian.
O „garanție de securitate din partea SUA (pentru un acord de pace) este singura modalitate de a descuraja efectiv Rusia să atace din nou Ucraina”, a declarat prim-ministrul britanic, vorbind la Paris după întâlnirea de urgență cu liderii europeni.
„Numai o pace durabilă în Ucraina, care să îi protejeze suveranitatea, îl va descuraja pe (președintele rus Vladimir) Putin de la alte agresiuni”, a insistat el.
În opinia lui, „miza nu este doar viitorul Ucrainei, ci este o problemă existențială pentru întreaga Europă” și, prin urmare, vitală pentru interesul național al Marii Britanii”.
„Acesta este un moment unic pentru securitatea colectivă a Europei”, a spus el.
Nu poate exista o decizie privind Ucraina fără Ucraina, reiterează Donald Tusk
Relațiile europene cu SUA intră într-o „nouă etapă” sub administrația Trump, a declarat luni seară premierul polonez Donald Tusk, care a solicitat creșterea cheltuielilor pentru apărare ale țărilor UE, potrivit The Guardian.
Tusk a reiterat, de asemenea, că orice pace în Ucraina ar trebui să fie justă și durabilă, iar Kievul trebuie să fie implicat în orice fel de negocieri de pace.
El a mai spus că liderii au convenit asupra importanței unei cooperări strânse între UE și SUA cu privire la pașii următori.
Tusk a subliniat și importanța relaxării normelor privind cheltuielile, astfel încât cheltuielile de apărare de peste 2% din PIB să fie exceptate de la procedura de deficit excesiv a UE.
Ce a discutat șeful NATO cu trimisul SUA pentru Rusia-Ucraina
Șeful NATO a subliniat necesitatea unei „rezolvări durabile” a războiului din Ucraina în cadrul întâlnirii cu emisarul SUA
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a întâlnit luni cu trimisul SUA pentru Rusia-Ucraina, Keith Kellogg, pentru a discuta despre încheierea războiului din Ucraina, înainte de a pleca la Paris pentru discuțiile de urgență cu liderii europeni.
Rutte „a subliniat importanța unei soluționări juste și durabile a conflictului pentru a asigura un viitor stabil Ucrainei”, potrivit unui comunicat emis de NATO, după întâlnirea cu Kellogg, care a avut loc la sediul din Bruxelles, Belgia, al alianței militare, potrivit CNN.
„Rutte a salutat răspunsurile inițiale ale Aliaților la solicitarea SUA de implicare sporită a acestora, menționând că discuțiile de astăzi au oferit încă o ocazie de a alinia viziunile cu privire la cea mai bună modalitate de a sprijini o pace durabilă”, mai scrie în comunicat.
Kellogg este așteptat să viziteze Ucraina joi, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. În contextul în care principalii lideri europeni se întâlnesc săptămâna aceasta pentru a discuta despre un răspuns coordonat la discuțiile dintre SUA și Rusia, Zelenski a subliniat că Europa ar trebui să aibă un rol și în discuțiile viitoare.
Keir Starmer spune că Ucraina are nevoie de „un acord de pace durabil, nu doar de o pauză pentru Putin”
Într-un clip publicat pe rețeaua de socializare X din capitala Franței, prim-ministrul britanic Keir Starmer spune că orice înțelegere cu privire la războiul din Ucraina trebuie să fie un „acord de pace durabilă, nu doar o pauză pentru ca (Vladimir) Putin să revină”.
„Există, de asemenea, o pace mai largă aici, care este securitatea și apărarea colectivă a Europei. Și aici cred că avem o provocare generațională”, a adăugat Starmer, potrivit BBC News.
Starmer a continuat afirmând că „trebuie să intensificăm cu toții (eforturile) în ceea ce privește capabilitățile și ceea ce facem ca europeni”.
Scholz: Niciun dictat nu poate fi impus Ucrainei
Dezbaterea privind forțele de menținere a păcii în Ucraina este „extrem de nepotrivită”, afirmă Olaf Scholz
Cancelarul german Olaf Scholz a mai afirmat luni că orice dezbatere privind trimiterea forțelor de menținere a păcii în Ucraina este „complet prematură” și „extrem de nepotrivită” în timp ce războiul este în desfășurare, informează AFP.
Liderii europeni au purtat luni discuții de urgență la Paris pentru a conveni asupra unui răspuns coordonat la schimbarea șocantă de politică privind războiul din partea noii administrații americane a lui Donald Trump. Liderii europeni se tem că Trump intenționează să facă pace cu Rusia în cadrul unor negocieri care nu vor implica nici măcar Ucraina, cu atât mai puțin Uniunea Europeană.
Dar ideea de a trimite trupe europene în Ucraina în viitor, chiar și după o încetare a focului, a provocat deja fricțiuni.
„Sunt chiar puțin iritat de aceste dezbateri, vreau să spun asta foarte sincer”, a declarat Scholz reporterilor după reuniunea de la Paris.
„Discuția are loc peste capul Ucrainei, peste rezultatul negocierilor de pace care nu au avut loc și la care Ucraina nu a spus da și unde nu a stat la masă”, a adăugat cancelarul federal.
„Acest lucru este extrem de nepotrivit, ca să fiu sincer și onest. Nu știm care va fi rezultatul”, a punctat Scholz.
Scholz, care se confruntă cu alegerile generale de duminică, a subliniat că „trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și că aceasta trebuie și poate să se bazeze pe noi”.
El a precizat că Ucraina „trebuie să fie capabilă să își continue drumul către Uniunea Europeană, trebuie să fie capabilă să își apere democrația și suveranitatea și trebuie să fie capabilă să își mențină propria armată puternică”.
Olaf Scholz, mesaj tranșant după summitul de urgență de la Paris: UE și SUA nu trebuie să fie divizate în negocierile de pace privind Ucraina / Dezbaterea care îl irită pe cancelarul german
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că UE și SUA trebuie să acționeze întotdeauna împreună în materie de securitate, după discuțiile cu alți lideri europeni, purtate în cadrul reuniunii de urgență de la Paris, ca răspuns la schimbarea șocantă a politicii SUA privind Ucraina. „Nu trebuie să existe nicio împărțire a securității și a responsabilității între Europa și Statele Unite”, a spus el.
Niciun dictat nu poate fi impus Ucrainei, afirmă cancelarul german Scholz
Cancelarul german Olaf Scholz ține un briefing de presă după reuniunea cu liderii europeni de la Paris.
Scholz a declarat că nu poate fi impus niciun dictat Ucrainei și a subliniat că Europa ar trebui să continue să sprijine Ucraina, relatează Reuters.
Cancelarul german a mai spus că dacă statele europene cheltuiesc mai mult de 2% din PIB pentru apărare, Germania consideră că acest lucru nu ar trebui să facă parte din limitele bugetului UE.
El a precizat că Germania va continua să investească în cheltuielile militare și că trebuie să fie mai flexibilă cu normele sale bugetare.
Contre între reprezentanții Ucrainei și Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU
Ucraina, la ONU: „Acordurile slabe nu vor duce decât la un război mai mare”
Reprezentantul Ucrainei la Consiliul de Securitate al ONU, de la Washington, a răspuns în urmă cu puțin timp „propagandei” făcute de omologul său rus, ambasadorul Vasili Nebenzia.
Kristina Hayovyshyn, reprezentanta permanentă adjunctă a Ucrainei, a declarat că este „derutant” că ideea că „ucrainenii sunt pro-Ucraina” nu „apare pe degetele propagandei ruse”.
„Cum îndrăznește cineva să priveze o întreagă națiune de identitatea sa? Este o manifestare dezgustătoare a colonialismului în esența sa”, a adăugat ea.
„Pentru că oamenii din Ucraina sunt pro-ucraineni, Federația Rusă a eșuat în războiul său”, a punctat ea.
Ceea ce statele responsabile consideră a fi „angajamente care trebuie respectate” sunt în schimb tratate de Rusia drept „o manevră tactică pe care o va încălca cu ușurință”.
„Acesta este motivul pentru care orice acord care implică Kremlinul trebuie să includă un mecanism de aplicare și măsuri preventive”, a continuat ea.
„Acordurile slabe nu vor aduce o pace reală. Ele vor duce doar la un război mai mare”, a mai spus Kristina Hayovyshyn. (Sky News)
„Economia Rusiei arată primele semne de răcire”. Ce motive de îngrijorare are Guvernul de la Moscova
Economia Rusiei arată primele semne de răcire, vânzările și comenzile înregistrând scăderi în diverse sectoare, din cauza inflației și a dobânzilor ridicate, a afirmat luni ministrul Economiei de la Moscova, Maxim Reshetnikov, citat de agenția rusă Interfax.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, se adresează acum Consiliului de Securitate de la New York, spunând că Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt „absolut de necrezut în ceea ce privește cuvântul lor”.
„Ele nu pot fi parte la niciun viitor acord privind soluționarea crizei ucrainene”, a spus ambasadorul Rusiei, potrivit Sky News.
„Sunt orbiți de rusofobia primitivă, de dorința lor maniacală de a provoca înfrângerea țării noastre, pe câmpul de luptă, folosind ucrainenii care au mai rămas în viață”, a mai declarat Nebenzia.
El a făcut și o serie de remarci acide despre președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Președintele „autoproclamat” – cum îl numește ambasadorul rus – „a târât țara în conflict”.
Ucraina trebuie să fie un „stat demilitarizat, neutru” și „să nu facă parte din niciun bloc sau alianță”, a adăugat Nebenzia.
Zelenski vrea ca emisarul special al lui Trump să viziteze linia frontului
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va efectua marți o vizită în Turcia, la invitația omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, a anunțat luni directorul de comunicare al președinției de la Ankara.
În cursul vizitei, Erdogan și Zelenski vor discuta căi de ameliorare a cooperării și relațiilor dintre cele două țări, cele mai recente evoluții din Ucraina, precum și subiecte regionale și globale, a precizat reprezentantul președinției turce, Fahrettin Altun.
Vizita lui Zelenski coincide cu discuțiile pe care le vor avea marți, în Arabia Saudită, Statele Unite și Rusia, discuții menite să pună capăt războiului în Ucraina și să restabilească în cadru mai larg relațiile dintre Washington și Moscova, notează agenția Reuters.
INTERVIU. De ce lipsim din negocierile cruciale privind Ucraina: „Dincolo de retorica liderilor noștri, nu prea avem ce arăta” / „Dacă ridicăm acum sancțiunile, știm bine cu toții că Rusia se va reînarma și va ataca primul stat la prima ocazie, fie că e Lituania, România”
Europa nu a fost invitată la primele discuții SUA-Rusia de marți privind pacea din Ucraina. România nu a fost invitată la discuțiile restrânse europene de luni pe aceeași temă. Într-un interviu pentru publicul HotNews, Iulia Joja, expertă în securitate, explică de ce atât România, cât și Europa trebuie să lase lamentările la o parte și să se gândească la ce au de pus pe masă pentru a fi implicați și pentru a-și asigura propria securitate.
În timp ce Statele Unite și Rusia se pregătesc de discuții bilaterale în Arabia Saudită pentru a discuta despre viitorul Ucrainei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că este hotărât să arate Washingtonului realitatea războiului și să-l ducă pe generalul Keith Kellog, emisarul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, pe linia frontului.
Ucraina va considera nul orice acord ruso-american încheiat în Arabia Saudită
VIDEO Operațiune în spatele liniilor rusești: Forțele speciale ucrainene anunță un raid reușit, cu zeci de „invadatori eliminați”
Un cetățean american a fost eliberat de Rusia la doar câteva săptămâni după ce a fost reținut, înaintea întâlnirii de marți ce va avea loc în Arabia Saudită între oficiali americani și ruși pentru a discuta despre încheierea războiului din Ucraina și îmbunătățirea relațiilor bilaterale, transmite BBC.
Ucraina nu a fost informată oficial cu privire la negocierile ruso-americane care vor avea loc marți la Riad și „nu va recunoaște” niciun acord încheiat fără ea cu privire la viitorul său, a avertizat luni Volodimir Zelenski, citat de agenția Interfax-Ukraina.
„Ucraina nu va lua parte” la aceste negocieri și nu a fost informată despre desfășurarea lor în Arabia Saudită, a declarat Zelenski. „Ucraina consideră că negocierile privind Ucraina fără Ucraina nu pot avea rezultate (…) nu vom recunoaște astfel de acorduri”, a adăugat el. (AFP)
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus luni orice concesii teritoriale către Ucraina, așezându-se pe o poziție inițială dură înainte de discuțiile de marți cu delegația trimisă de Donald Trump în Arabia Saudită.
Lavrov a declarat că nu se va vorbi despre concesii teritoriale către Ucraina.
„Concesiile teritoriale către ceea ce se numește acum Ucraina au fost făcute de conducerea sovietică în timpul formării URSS”, a declarat Lavrov, ironizând apoi oferta ucraineană de a încheia un acord care să ofere Statelor Unite acces la minerale rare.
„Cum ar trebui să cedăm teritorii – cu populație rusă sau cu metale rare?” a spus el.
Încă o rafinărie rusească atacată cu drone
Drone ucrainene au lovit în cursul nopții rafinăria Ilsky și o stație de pompare a petrolului din regiunea Krasnodar, a declarat luni pentru Reuters o sursă din cadrul Serviciului de securitate al Ucrainei.
Cel puțin 20 de explozii s-au auzit în zona rafinăriei, iar operațiunile stației de pompare au fost suspendate, a afirmat sursa, adăugând că ambele instalații sprijină armata rusă.
Concesiile cheie oferite de Donald Trump lui Putin înaintea întâlnirii privind războiul din Ucraina. „E ca și cum ar fi Paștele, Hanuka, Crăciunul și ziua de naștere a lui Putin – toate în aceeași zi” – ANALIZĂ CNN
Volodimir Zelenski se va duce în Arabia Saudită miercuri, la o zi după discuțiile ce vor avea loc la Riad între Rusia și Statele Unite, a declarat luni purtătorul său de cuvânt pentru AFP.
Este vorba despre „o vizită oficială planificată de mult timp”, a adăugat purtătorul de cuvânt Serghii Nikiforov, fără a da alte detalii.
Cântărețul italian Al Bano spune că a fost invitat să cânte la „concertul păcii” organizat la Moscova în august-septembrie.
Celebrul cântăreț italian Albano Carrisi, cunoscut sub numele său de scenă Al Bano, a declarat că a fost invitat să cânte la „un concert pentru pace”, organizat între sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie în Piața Roșie din Moscova, pentru a sărbători sfârșitul războiului din Ucraina.
Ministerul apărării de la Moscova a afirmat luni că forțele sale au recucerit satul Sverdlikovo din regiunea Kursk, transmite agenția de știri rusă TASS.
De asemenea, ministerul rus a informat luni că trupele sale au cucerit localitatea Fyholivka în regiunea Harkov din estul Ucrainei.
Numărul dramatic al pierderilor de vieți suferite de Ucraina în război
Kremlinul a confirmat că doi „grei” ai regimului Putin vor discuta în Arabia Saudită cu delegația SUA: „Pleacă azi la Riad” / Peskov a răspuns cu „no comment” când a fost întrebat de un al treilea nume.
Kremlinul a anunțat că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și Iuri Ușakov, consilier pe probleme de politică externă al președintelui Vladimir Putin, vor participa marți în Arabia Saudită la discuții cu oficiali americani privind restabilirea relațiilor dintre SUA și Rusia.
În pragul negocierilor de pace, Zelenski a anunțat numărul dramatic al pierderilor de vieți suferite de Ucraina în războiul cu Rusia.
Dezvăluirea președintelui ucrainean, făcută într-un interviu pentru NBC, ridică miza negocierilor pentru încheierea războiului, care încep în Arabia Saudită între SUA și Rusia, într-o primă fază.
Franța respinge drept „de neimaginat” o revenire în prezent a Rusiei în cadrul grupului G7, care să redevină G8, aşa cum și-a exprimat dorința noul preşedinte american Donald Trump.
Blindate rusești care aveau arborate steaguri sovietice au încercat să ia cu asalt duminică poziții ucrainene din zona localității Nikolskoye din regiunea Kursk, scrie contul de X OSINTtechnical, care urmărește evoluția războiului.
Coloana rusă a intrat într-un câmp de mine și a fost atacată de un roi de drone ucrainene, care le-au provocat pierderi grele, a adăugat sursa citată.
Footage of Ukrainian drone teams striking the column. https://t.co/582vCH4A7Z https://t.co/KHpg9ze0yC https://t.co/dVJXLbo7Y7 pic.twitter.com/Inr3pWMz94
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) February 16, 2025
Ucrainenii spun că inamicul a avut pierderi mari ieri
Armata ucraineană afirmă că forțele ruse au avut pierderi mari ieri: 1530 soldați, 16 tancuri, 52 alte blindate, 37 tunuri, 149 diferite vehicule și 1 echipament special.

Rusia a lansat peste noapte, din șase direcții, 147 de drone Shahed și imitatoare, au informat pe Telegram forțele aeriene ucrainene.
Potrivit acestora, până la ora 09:00 a fost confirmată doborârea a 83 de drone în zece regiuni ucrainene, iar 59 de drone imitatoare „s-au pierdut la nivel local, fără consecințe negative”. „Regiunile Harkov, Kiev, Poltava și Zaporojie au avut de suferit în urma atacului ostil”, se mai afirmă în mesajul de pe Telegram.
Potrivit guvernatorului regional Mykola Kalashnyk, atacul dronei asupra regiunii Kiev a provocat un incendiu la o instalație industrială, care a fost între timp stins, și a avariat patru locuințe private. Un bărbat a fost rănit în urma atacului, a spus el.
În regiunea Harkov, dronele au avariat trei depozite ale unei companii, o clădire administrativă și ferestrele a 14 case de locuit, a scris guvernatorul Oleh Syniehubov pe Telegram.
Ministerul rus al apărării a afirmat că forțele sale antiaeriene au interceptat și distrus 90 de drone ucrainene peste noapte.
Un numpr de 38 de drone au fost doborâte deasupra Mării Azov, 24 deasupra regiunii Krasnodar din sudul Rusiei, iar restul în alte regiuni din sudul și vestul țării, precum și deasupra Peninsulei Crimeea, a afirmat ministerul pe Telegram.
Potrivit unor canale rusești de știri de pe Telegram, una dintre țintele ucrainenilor a fost rafinăria Ilsky din Krasnodar, unde s-a auzit peste noapte o serie de explozii de amploare.
According to Russian channels, Ukrainian drones hit the Ilsky Oil Refinery in the Krasnodar Territory. pic.twitter.com/8XBOXkphwX
— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) February 16, 2025
Summit de criză la Paris, discuții SUA-Rusia la Riad
Accelerarea activității diplomatice în cazul Ucrainei înseamnă că Europa trebuie să facă mai multe și într-un mod mai eficient, a declarat pentru Reuters un oficial al președinției franceze înaintea discuțiilor informale care vor avea loc luni la Paris între mai mulți lideri europeni importanți, ce vor avea loc după ce Donald Trump i-a șocat săptămâna trecută pe aliații europeni din NATO și Ucraina când a anunțat că a avut o convorbire cu Vladimir Putin fără să-i consulte și că va începe un proces de pace.
„Credem că, urmare a accelerării problemei ucrainene și, de asemenea, ca urmare a ceea ce spun liderii americani, este nevoie ca europenii să facă mai mult, mai bine și într-o manieră coerentă pentru securitatea noastră colectivă”, a spus oficialul.
UE trebuie să fie implicată în negocierile cu Rusia cu privire la sfârșitul războiului din Ucraina pentru a trasa viitoarea arhitectură de securitate a Europei, a declarat președintele Consiliului European, António Costa.
Apelul vine în contextul în care António Costa și alți lideri europeni de rang înalt se pregătesc să se întâlnească la Paris pentru a discuta răspunsul lor la decizia lui Donald Trump de a începe negocieri pentru a pune capăt războiului declanșat de Vladimir Putin în urmă cu trei ani.
„Dacă Trump dorește cu adevărat ca europenii să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria lor securitate, atunci, desigur, europenii trebuie să fie actorul-cheie în proiectarea noii arhitecturi de securitate”, a declarat Costa pentru Financial Times.
„Nu este vorba doar despre Ucraina. Negocierile privind noua arhitectură de securitate trebuie să ia în considerare faptul că Rusia este o amenințare globală, nu doar o amenințare la adresa Ucrainei”, a declarat Costa într-un interviu acordat la Conferința de securitate de la Munchen din weekend.
Prima întâlnire ruso-americană la nivel înalt din ultimii ani: Secretarul de stat Marco Rubio, în Arabia Saudită pentru discuții cu emisari ai Moscovei despre războiul din Ucraina.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, sosește luni în Arabia Saudită, înaintea preconizatelor discuții cu oficialii ruși, menite să pună capăt războiului din Ucraina
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Cristian Diaconecu a anunțat că România nu va participa la reuniunea pe care a convocat-o președintele Emmanuel Macron pentru discuții despre securitatea europeană și războiul din Ucraina.
- Viktor Orban a afirmat că interesele europenilor nu se vor reflecta în acordul de pace ruso-ucrainean, pentru că „nimeni nu va lupta pentru o comunitate care nu ia poziție”.
- Șeful diplomației americane, Marco Rubio, a declarat că procesul de negociere cu Rusia încă nu a început în adevăratul sens al cuvântului și că ucrainenii și europenii vor fi invitați când se va ajunge la tratativele cu însemnătate.
- România are toate argumentele pentru a participa la tratativele de pace și vrea să ia parte și la reconstrucția Ucrainei, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu.
- Discuțiile dintre SUA și Rusia în ceea ce privește războiul din Ucraina nu ar trebui să rescrie securitatea europeană și să îi permită Moscovei să stabilească „sfere de interes”, a declarat președintele finlandez Alexander Stubb.
- Volodimir Zelenski susține că Federația Rusă se pregătește pentru „a purta un război” împotriva NATO în scenariul în care alianța va fi slăbită de o eventuală diluare a sprijinului american.
- Ucraina nu a fost invitată să participe la discuțiile dintre SUA și Rusia din Arabia Saudită, a anunțat Volodimir Zelenski în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.
- Tacticile de negociere ale Statelor Unite pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care au fost împărtășite aliaților la Conferința de Securitate de la Munchen de către trimisul american Keith Kellogg, sunt neortodoxe, dar dau speranțe, a declarat duminică ministrul polonez de externe.
- Oficialii ruși au început să sugereze tot mai des posibilitatea negocierilor pentru încetarea războiului din Ucraina, iar discursul Kremlinului devine mai concret în ceea ce privește condițiile unui eventual acord de pace.
- Forțele ruse au intensificat brusc activitatea de luptă în estul Ucrainei sâmbătă, iar principalele atacuri s-au concentrat în apropierea unui important centru logistic din Pokrovsk.
–––––
Informațiile de duminică, ziua 1089 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro