Hidroelectrica ar putea ajunge pe harta burselor europene
Știrea zilei este că KPMG a evaluat Hidroelectrica la peste 51 miliarde de euro! Motivul pentru care a fost realizată această evaluare este pregătirea pieței pentru oferta de vânzare de acțiuni ce urmează a fi inițiată. Acum câteva săptămâni, Fondul Proprietatea, care deține 20% din totalul de acțiuni la Hidroelectrica, văzând că statul Roman, care deține restul de 80% prin Ministerul Energiei, nu dorește scoaterea pe bursă a celui mai mare producator național de energie electrică, a hotărât să vândă 75% din acțiunile sale, ceea ce înseamnă 15% din acțiunile companiei. Blocarea vânzării acțiunilor ce aparțin statului român a fost demarată de PSD, cand se afla în opoziție la începutul pandemiei și era majoritar în Parlament, bocare care s-a materializat printr-o lege în august 2020 (173 / 2020) și care interzice vânzarea de acțiuni de către stat până în august 2022. Totuși, în PNRR, România se obligă sa listeze cel putin 15% din Hidroelectrica. Asta înseamnă că într-un viitor oarecare pe piață vor fi peste 30% din acțiunile aceastei companii.
Evaluarea este bazată pe piață, nu este o evaluare patrimonială și nu sunt prea multi specialiști care să fie în stare să emită judecăți de valoare despre calitatea acestei prime valori rezultată. Valoarea reală va fi dată de valoarea cu care acțiunile se vor tranzacționa pe burse.
O mare problemă a unei listări este perioada în care se realizează. Dacă bursele sunt pe maxim, valoarea de vânzare a acțiunilor e mare. Problema este că în conjunctura crizei din Ucraina și a crizei economice care începe să afecteze din ce în ce mai mult economia mondială, adică toate bursele sunt pe roșu, este posibil ca valoarea pachetului de acțiuni scos la vânzare să fie diminuată. Putem să venim și cu contraargumentul că fiind o companie energetică importantă pe plan regional, conjunctura să fie favorabila, mai ales că astăzi România trece printr-un deficit de energie electrică major și rezultatele financiare de anul trecut ale Hidroelectrica au dus la un divident substanțial per actiune. Mai adăugăm și faptul că în ultima perioadă sunt „la modă” companiile care produc energie verde.
Între timp a intervenit ASF-ul care a limitat sever listarea în paralel pe bursa românească și pe una din bursele străine care nu poate depăși 2% din totalul acțiunilor. Trebuie amintit că Fondul Proprietatea a mai listat pe London Stock Excenge acum câtiva ani acțiunile Petrom. Decizia ASF-ului nemulțumeste managementul Franklin Templeton, compania ce administrează Fondul Proprietatea, CEO-ul acesteia, Johan Meyer, declarând: „Decizia privind certificatele de depozit este una foarte nefericită şi va avea efecte negative pe termen lung asupra pieţei de capital locale. Ea ameninţă succesul listării companiei la bursă a Hidroelectrica şi este un pas înapoi pentru piaţa de capital românească şi pentru modul în care este percepută de către investitorii internaţionali.”
Ar putea exista o discuție pe subiectul îngrădirii de care aminteam: ajută sa nu bursa românească? Indiscutabil că pe termen scurt ajută la mărirea lichidității, dar pe termen lung? Dar dacă listarea unui pachet la mare de acțiuni ar face mai atractivă BVB, aducând mai mulți investitori și crescând, e adevărat, într-un timp mai mare, capitalizarea bursei? Asta nu ar duce la întărirea economiei românești? Se pare că listarea acțiunilor proprii Fondului Proprietatea la Londra este un succes prin creșterea numărului de investitori străini și printr-o creșterea substanțială a prețului pe bursa londoneză.Citeste continuarea pe Contributors.ro