Hong Kong: lideri sancționați, nouă escaladare între Beijing și Washington
- Redactia Hotnews
Washingtonul a accentuat și mai mult confruntarea cu Beijingul adoptând sancțiuni contra a 11 lideri din Hong Kong, printre care șefa executivului, Carrie Lam. Măsuri radicale au fost luate de asemenea contra companiilor chinezești TikTok și WeChat.
Este tot mai mare tensiunea între Washington și Beijing, după ce Statele Unite au adoptat sancțiuni contra unui număr de 11 lideri din Hong Kong, printre care șefa executivului, Carrie Lam. În paralel, măsuri radicale au fost adoptate și față de companiile digitale chinezești TikTok și WeChat, relatează postul France 24, citat de Rador.
Guvernul american a anunțat vineri înghețarea bunurilor lui Carrie Lam, ale secretarilor pentru securitate și justiție și ale șefului poliției, acuzați că încearcă să restrângă autonomia teritoriului și „libertatea de exprimare sau de întrunire” a locuitorilor săi.
„Statele Unite susțin poporul din Hong Kong și vom utiliza toate instrumentele noastre pentru a-i viza pe aceia care aduc atingere autonomiei sale”, a declarat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin.
Un înalt oficial din Hong Kong, secretarul pentru comerț, Edward Yau, a calificat aceste sancțiuni drept „sălbatice, disproporționate și iraționale”. „Dacă Statele Unite fac unilateral acest tip de acțiune irațională, acest lucru va sfârși prin a afecta companiile americane”, a avertizat el.
Puțin mai târziu, biroul reprezentanței guvernului chinez în Hong Kong a condamnat și el sancțiunile americane, apreciindu-le drept „barbare și grosolane”.
„Nefastele intenții ale politicienilor americani de a susține persoane care sunt anti-chineze și a semăna dezordine în Hong Kong au fost dezvăluite la lumina zilei”, a declarat biroul într-un comunicat.
Înfruntarea devine tot mai dură, din iunie
Sancțiunile americane sunt un răspuns la adoptarea de către China, în iunie, a unei legi privind securitatea națională în fosta colonie britanică, care, potrivit criticilor săi, duce la o scădere nemaivăzută a libertăților după retrocedarea Hong Kongului către China de către Regatul Unit, în 1997.
Ca represalii, președintele american Donald Trump anunțase la mijlocul lui iulie sfârșitul regimului economic preferențial acordat de Statele Unite teritoriului autonom, centru financiar internațional major, și prevăzuse sancțiuni contra unor oficiali din Hong Kong și China.
Între timp, climatul dintre cele două mari puteri se degradează. Acuzând China de spionaj, Washingtonul a închis consulatul acesteia din Houston (Texas), iar China a închis consulatul Statelor Unite de la Chengdu, în sud-estul Chinei.
Statele Unite s-au poziționat de asemenea împotriva Beijingului în diferendele teritoriale din Marea Chinei de Est și au acuzat-o că încalcă drepturile minorității musulmane uigure.
Dar cea mai radicală este creșterea tensiunii în domeniul tehnologic. Donald Trump a semnat joi un decret care interzice, peste 45 de zile, orice tranzacție „a persoanelor aflate sub jurisdicție americană” cu ByteDance, firma-mamă chineză a aplicației TikTok.
Președintele american a adoptat un decret similar privind platforma WeChat, care aparține gigantului chinez Tencent și este omniprezentă în viața chinezilor. Donald Trump a vorbit despre o „urgență națională”, acuzând cele două aplicații că își spionează utilizatorii americani în folosul Beijingului.
Statele Unite „fac o manipulare și o represiune politică arbitrare, ceea ce nu va putea să ducă decât la propriul lor declin moral și la o afectare a imaginii lor”, a afirmat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Wang Wenbin.