Sari direct la conținut

Horațiu Potra, mesaj audio instigator pentru militarii români: Ieșiți cu armele și arestați-i pe toți cei care au dat lovitura de stat

HotNews.ro
Horațiu Potra, mesaj audio instigator pentru militarii români: Ieșiți cu armele și arestați-i pe toți cei care au dat lovitura de stat
Horațiu Potra Inquam Photos / Octav Ganea

Horațiu Potra, căutat de autoritățile române, a lansat și un mesaj audio prin care le cere militarilor români o acțiune violentă, după decizia BEC privind candidatura lui Călin Georgescu.

„Mesaj către toți militarii români adevărații militari români care au jurat să-și apere patria și neamu, au depus un jurământ sacru: Ieșiți acum, ieșiți cu armele și arestați-i pe toți cei care au dat lovitura de stat. Absolut pe toți, arestați-i pe toți. Și dacă generalii voștri încearcă să vă oprească, arestați-i și pe ei. Rușine celor generali care până în acest moment nu au făcut nimic și au acceptat lovitura de stat. Ieșiți, militari români, respectați-vă jurământul. Nu sunteți singuri. Poporul e cu cu voi. Doamne ajută!”, se aude în mesajul audio publicat de G4Media.

Aceasta este a doua comunicare a lui Potra către angajații săi. Un alt mesaj a fost postat de Potra pe un grup online al apropiaților săi, prin care le cerea să meargă la București înarmați pentru a stopa „lovitura de stat din partea globaliștilor”, potrivit Antena 3.

Horațiu Potra a postat pe un grup intitulat DRC în care se adresează celor care au luptat în Congo și în care le cere să apere democrația „prin orice mijloc”.

Mai mult, Potra le cere să iasă în stradă înarmați și să convingă și prietenii să iasă în stradă.

Călin Georgescu a recunoscut că a luat mașina de la Horațiu Potra

Conducerea partidului REPER a anunțat depunerea unei plângeri penale pentru faptele de instigare publică și ultraj petrecute ca urmare a violențelor de la protestul de duminică seară din fața Biroului Electoral Central.

„Plângerea vizează declarațiile publice făcute de George Simion, Horațiu Potra și Călin Georgescu, care prin mesajele lor au incitat la violență împotriva autorităților statului, având ca rezultat direct actele de vandalism și agresiunile asupra forțelor de ordine din centrul Capitalei”, a precizat REPER.

Deși a negat inițial că îl cunoaște pe Horațiu Potra, Călin Georgescu a recunoscut joi seară, într-o emisiune la Realitatea Plus, că îl cunoaște pe șeful mercenarilor, dar a păstrat tăcerea „pentru protecția lui și în special pentru protecția mea”.

De asemenea, a admis că a folosit o mașină pusă la dispoziția sa de către Potra, o limuzină Mercedes GLE Coupe despre care procurorii susțin că a fost plătită de Potra în numerar.

Călin Georgescu a inclus în dosarul său de candidatură la alegerile prezidențiale o anexă la declarația de avere, pe care nu a semnat-o, dar în care recunoaște bunuri primite „cu titlul gratuit” în timpul campaniei prezidențiale anterioare, inclusiv autoturismul luat prin intermediul lui Horațiu Potra, relatează Antena 3.

Acesta susține că nu știa că trebuie menționate sub formă „de ajutor” și nu le-a menționat în declarația de anul trecut.

Horațiu Potra este dat în urmărire

Horaţiu Potra, fiul său şi încă o rudă au fost daţi în urmărire după ce pe numele lor au fost emise mandate de arestare în lipsă în dosarul în care au avut loc percheziţii la apropiaţi ai lui Călin Georgescu, potrivit News.ro.

„La data de 28.02.2025, Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia Penala a emis mandatul de arestare preventiva cu nr.1U, inculpatul fiind cercetat pentru comiterea infractiunilor de tentativa la comiterea unor actiuni impotriva ordinii constitutionale, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si nerespectarea regimului materiilor explozive”, afirmă Poliţia în anunţul privindu-l pe Potra.

A fost dat în urmărire şi fiul lui Potra, Dorian, în vârstă de 18 ani, pe numele său fiind emis mandat de arestare preventivă pentru infracțiuni de tentativă la comiterea unor acțiuni împotriva ordinii constituționale.

Alexandru Cosmin Potra, în vârstă de 30 de ani, este dat în urmărire, el fiind cercetat pentru comiterea infracțiunii de tentativă la comiterea unor acțiuni împotriva ordinii constituționale.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis arestarea în lipsă a lui Horaţiu Potra, a fiului său şi a încă unui bărbat din familia acestuia, în timp ce alte 16 persoane din cele 18 reţinute în dosarul în care, miercuri, au avut loc percheziţii la apropiaţi ai lui Călin Georgescu au primit mandate de arestare preventivă. Celelalte două persoane reţinute au fost plasate în arest la domiciliu.

Zeci de pistoale, puști mitralieră, încărcătoare de la arme letale sau grenade, precum și 25 de kilograme de aur, 3,3 milioane de dolari și peste 700.000 de lei au fost găsite de anchetatori la perchezițiile făcute la locuințele lui Horațiu Potra, ale familiei acestuia și ale mercenarilor săi, a anunțat la o zi după percheziții Poliția Română.

Militari de elită, implicați în misiunile coordonate de Horațiu Potra în Congo

Militari de elită din structurile de forță ale României au fost implicați în misiunile coordonate de Horațiu Potra în Congo, potrivit unei investigații PressOne.

Publicația scria luna trecută că zeci de militari români care figurau în 2023 ca făcând parte din Forțele pentru Operațiuni Speciale (FOS) ar fi plecat în Congo într-o misiune coordonată de Horațiu Potra, iar alții, proveniți din Batalionul de Operații Speciale „Vulturii” (Târgu Mureș) și din garnizoana Buzău, unde funcționează o bază de instruire și pregătire a Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale (CFOS), au fost trimiși pe frontul din Africa.

Lor li se alătură rezerviști din forțele speciale, foști combatanți ai Legiunii franceze, personal din serviciile secrete și oameni din unitățile speciale ale poliției. Alături de ei s-ar afla și indivizi fără pregătire militară, recrutați de Horațiu Potra. Cu totul, în anul 2023, Potra ar fi trimis în Congo în jur de 1.000 de români care să lupte, mare parte din ei părăsind țara prin aeroporturile din Sibiu și Târgu Mureș.

Ministerul Apărării Naționale a transmis, în replică, că „respinge în mod categoric ideea promovată de autorii articolului, potrivit căreia în companiile private românești care au avut contracte în Congo ar fi fost angajați, în perioada menționată, militari în activitate din Forțele pentru Operații Speciale (FOS) sau din orice alte structuri ale Ministerului Apărării Naționale”.

„În urma verificărilor efectuate, nu a existat niciun caz în care personal în activitate să-și fi suspendat raporturile de serviciu cu MApN pentru a participa la activități cu caracter privat în cadrul companiei menționate”, a menționat Ministerul Apărării în dreptul la replică.

INTERVIURILE HotNews.ro