Sari direct la conținut

Hoteluri de 4.000.000 Euro

Ziarul de Sibiu

Nu mai putin de cinci hoteluri se construiesc in aceasta perioada la Sibiu. Alte doua sunt in renovare sau extindere, un altul tocmai a fost terminat. Nota de plata – in medie, patru milioane de euro, de bucata.

Explozia de pe piata hoteliera din Sibiu a fost provocata de faptul ca, in 2007, orasul resedinta de judet va fi Capitala Culturala Europeana. Fluxul de turisti la care toata lumea spera a determinat mai multi oameni de afaceri locali sa isi investeasca banii in spatii hoteliere.

Printre hotelurile care urmeaza sa fie gata in acest an se numara cel al lui Dumitru Ghise, de pe Scoala de Inot, al lui Ilie Carabulea, de pe Emil Cioran, si al lui Eftimie Costeiu, de pe Calea Gusteritei. Printre cei care „au terminat deja treaba” se numara Aurel Serban si Simion Banea.

Printre primii investitori locali care si-a dat banii pe un hotel este Simion Banea. El a dat 1,5 milioane de euro pentru ceea ce, acum, poarta numele de Apollo Hermannstadt. „Am vorbit cu mai multi oameni din hoteluri si din mediul de afaceri si am ajuns la concluzia ca Sibiul este deficitar la capitolul hoteluri.

Asa ca am decis sa ridic aici un hotel, cu restaurant”, spune Banea. Constructia efectiva a hotelului a inceput in iulie 2004 si a fost finalizata in iulie anul trecut.

Mult mai mare a fost, insa, investitia in cazul Hotelului Parc – fost BTT, unde reabilitarea a fost facuta in timp record, iar nota de plata a fost pe masura. Investitia a fost gandita si finantata de omul de afaceri Aurel Serban care, pana acum, a dat 2,5 milioane de euro.

„Acum, nu imi pare rau de banii investiti in Hotelul BTT. Dar, totusi, efortul financiar si efortul de munca este mare. Noi am facut calcule la 1,25 milioane euro cheltuieli pentru renovare. Si am ajuns la 2,5 milioane de euro. De ce? Atunci cand construiesti ceva pe iarba verde, nou, stii ce urmeaza sa faci.

Dar, aici, cand am dat jos tot si au mai ramas numai betoanele acelea cu tevile crapate si rupte, de 25 – 26 de ani vechime, peretii subtiri si cu igrasie, fara izolatie termica – toate acestea nu erau luate in calcul.

Apoi, daca am zis sa intram in hora, nu ne mai puteam opri – ori sa fac ceva care sa imi aduca clienti si sa imi recuperez banii, ori las asa si pierd totul. Din cele doua rele l-am ales pe cel mai mic”, declara Aurel Serban.

El va mai plati inca 1,5 milioane de euro pentru a prelua si partea detinuta, deocamdata, de stat.

„Eu am bagat 2,5 milioane de euro pana acum, si cu partea statului, ajung la patru milioane de euro. Pai, daca vine cineva sa cumpere un hotel, asta e pretul de piata. Eu am investit atatia bani si la pretul pietei. Fiecare clanta a fost platita cu pretul ei real, mai jos de atat nu.

Iar eu am semnat un contrat pe 20 de ani cu statul roman sa imi recuperez banii, si lunar trebuie sa dau 46 la suta din profit statului. Daca vreti sa verificati si acum mai trebuie sa dau inca un milion de euro”, a adaugat Aurel Serban.

Mai este loc de patru stele

In Sibiu, deocamdata sunt doar doua hoteluri de patru stele. Unul dintre acestea este Hotel Palace Dumbrava. Unde proprietarul Nicolae Minea mai investeste cinci milioane de euro in extinderea celor 76 de locuri de cazare. Nicolae Minea crede ca piata turistica din Sibiu este indeajuns de cautata pentru a umple hotelurile.

„Si in Romania avem deja o clasa de clienti bine structurata care cere luxul. Dincolo de aceasta clasa cu bani, noi ne adresam si clientilor din afara tarii”.

Una dintre cele mai mari investitii hoteliere ale Sibiului in acest an este cea a hotelului lui Dumitru Ghise, hotel ce va fi construit in apropierea hotelului Parc. Unul dintre colaboratorii apropiati ai lui Ghise sustine ca acest hotel va fi printre putinele care vor sari aproape de cinci stele.

„Si la mobila, tot la raportul pret-calitate se uita si analizeaza de fiecare data cel putin cinci-sase oferte. De aceea spun ca investitia va fi una dintre cele mai mari din Sibiu”. Potrivit estimarilor neoficiale, Dumitru Ghise va investi in acest hotel peste sase milioane de euro.

Adica un pic mai putinde hotelul lui Ilie Carabulea, a carei nota de plata este calculata la aproximativ sapte milioane de euro. Hotelul este in plina constructie si este programat sa fie finalizat in decembrie acest an.

Hoteluri peste hoteluri

Unul din cele mai mari hoteluri ce va aparea la Sibiu este si cel al realizat de cuplul de manageri Domnariu – Nicoara, proprietarii lantului de benzinarii Euroil. Vizavi de sala de sporturi Transilvania, acestia au pornit lucrarile pentru un hotel de nu mai putin de 14 etaje, plus parter si subsol.

In acest an spera sa termine lucrarile si Eftimie Costeiu, cel care a transformat o parte din intreprinderea Balanta in hotel. Un alt hotel ce sta sa rasara in centrul Sibiului este cel al lui Constantin Sufana. Acesta va ridica pe strada Somesului un hotel de sapte etaje.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro