VIDEO Crin Antonescu, la HotNews: Mi se pare surprinzător că atâtor români li s-a urât cu binele. Conturile lor în bănci sunt în creștere, nu în scădere / Georgescu e un candidat al Rusiei / Iritat la o întrebare despre oameni noi în politică

Călin Georgescu este un candidat al Rusiei și al îndepărtării României de Occident, a spus Crin Antonescu la Hotspot, emisiunea politică a HotNews. El l-a acuzat pe candidatul care a terminat pe primul loc alegerile anulate de anul trecut că este o fantasmagorie și a spus despre cei care-l susțin că „li s-a urât cu binele”.
- VIDEO Crin Antonescu, la HotNews: Nu am văzut nici măcar cizme britanice la sol sau cizme franceze şi cred că nu e cazul să vedem vreodată cizme româneşti în Ucraina / Legitimitatea lui Donald Trump nu poate fi pusă la îndoială
- „Și ce ați dori dumneavoastră să fac?”. Crin Antonescu, iritat de o întrebare despre votanții care vor politicieni noi: „Nu au decât să caute”
- VIDEO Cum explică Antonescu prezența lui Călin Georgescu pe primul loc în sondaje: „E o mișcare de refuz”
„Când ești nemulțumit de partide, creăm alternative democratice. Georgescu este o fantasmagorie. Spune lucruri care se spuneau într-o perioadă de maximă închidere, în anii ’80 pe vremea lui Ceaușescu. (…) În opinia mea, cei care consideră că cineva ca Georgescu este ultima speranță consider că greșesc”, a afirmat candidatul susținut de PSD-PNL-UDMR.
El a mai afirmat că nu este de acord ca „cizme românești” să meargă în Ucraina ca forțe de menținere a păcii și a subliniat că parteneriatul strategic cu SUA trebuie să rămână un pilon de bază al politicii externe, iar România trebuie să aibă un cuvânt mai important de spus la masa UE.
- Podcastul politic HotSpot este realizat de jurnalistul Laurenţiu Ungureanu, e difuzat live şi poate fi urmărit pe site-ul HotNews.ro, pe YouTube şi Facebook. Principalele declaraţii vor fi transmise în regim LIVETEXT.
HotNews a transmis în format LIVETEXT principalele declarații ale lui Crin Antonescu:
„Mi-am dorit o victorie a republicanilor în alegeri”
Sunteți trumpist?
- Sunt un om care a urmărit evoluția politicii americane. Am urmărit evoluția lui Donald Trump, nu sunt un simpatizant personal, dar eu personal mi-am dorit o victorie a republicanilor în alegeri.
- Toate lucrurile care vin de la Washington, trebuie luate în considerare.
- Are o legitimitate cum puțini președinți le-au avut la început la mandat. SUA astăzi înseamnă Donald Trump. Soluționarea războiului, securitatea Europei țin de SUA.
Ați spus că doar conjuctural România a sprijinit Ucraina, o poziție diferită de cea a liderilor europeni.
- Concluzia summitului de la Londra este că fără SUA nu se poate, nu putem avea garanții de securitate. Trebuie să facem, noi europenii, un efort intens pentru a putea restabili unitatea politică a lumii occidentale. Eu cred că acest termen conjuctural descrie exact ce s-a întâmplat. Nu am avut și nu avem obligații de lungă durată cu Ucraina sau cu altcineva. Partneriatul strategic cu SUA este un pilon al României.
Vorbește România pe două limbi?
- România vorbește astăzi pe limba președintelui interimar. Eu nu vorbesc în numele României, exprim convingerile unui candidat pe chestiuni punctuale. Dacă alți candidați nu au făcut, eu o fac.
- Eu cred că deocamdată e vorba de o idee, nu cred că este cazul să vedem cizme românești (nr. în Ucraina). Când am spus că nu e cazul să avem trupe, tocmai am justificat prin faptul că nu avem foarte multe și trebuie să apărăm teritoriul nostru și flancul estic al NATO.
„Alegerile din mai din România sunt un punct de maxim interes pentru Rusia”
Cum ați înțeles sceneta din Biroul Oval?
- Pe mine m-au durut. Eu cred că au afectat ceva cardinal pentru politica pe care o doresc eu pentru România. România ca parte a lumii occidentale unitare. Ce s-a întâmplat în Biroul Oval a fost un motiv de sărbătoare prelungită pentru Moscova. Este un succes al unui război hibrid pe care Moscova și alții îl duc de mulți ani. Este un război de care lumea occidentală trebuie să fie mai conștientă și mai preocupată.
- Alegerile din mai din România sunt un punct de maxim interes pentru Rusia și alți adversari ai lumii occidentale. Sper să nu aibă un succes pe 18 mai.
NATO și-ar putea trăi ultimele zile, spune James Stavridis. De cine ar trebui să țină viitorul?
- Eu cred că NATO există, are motive să se întărească, nu să se desființeze. Problema care se pune ține de declarații ale lui Musk sau ale altora care spun de ieșirea din NATO nu de desființare. Eu nu sunt de acord. Până acum, angajamentul administrației Trump nu a fost pus la îndoială.
- Suntem în fața unei situații noi, ca SUA să nu-și mai asume financiar protecția Europei. America a făcut acest lucru din 1949. E momentul, nu doar pentru că Trump cere, ca Europa dacă dorește să fie un jucător major să suplimenteze bugetele. E un subiect aproape de consens și în România. Este o chestiune care va face ca NATO să fie mai puternică și să existe dincolo de amenințări.
Care sunt planurile dumneavoastră?
- Eu nu vreau să reiau ce mulți candidați au făcut, inclusiv în noiembrie, și să fac un program guvernamental.
- În politica externă, menținerea calității României de membru al lumii occidentale. În legătură cu raporturile UE-SUA, România nu este mediator pentru că este parte a UE. Trebuie să plecăm de la situația că suntem membri ai UE. România trebuie să aibă un cuvânt mai important de spus la masa UE.
- Știm cu toții că instituțiile au lăsat de dorit, au generat frustrări. Președintele are atribuții și mijloace să vizeze la buna funcționare a instituțiilor.
Când vom vedea o formulare concretă?
- La începutul campaniei electorale. Președintele României în materie de politică externă are mandatul să angajeze România într-o direcție sau alta. Sigur că trebuie să colaboreze, dar are în principal această prerogativă. O schiță a acestei strategii ar trebui să fie măcar pentru fiecare candidat.
- Președintele nu vine să-l negocieze în Parlament ci să-l prezinte pentru că are votul, are legitimitatea necesară.
„Eu nu aveam o lecție de învățat din ultimele alegeri pentru că eram departe”
Ce lecție ați învățat de la alegerile de anul trecut?
- Eu nu aveam o lecție de învățat pentru că eram departe. Am făcut niște observații, am tras niște concluzii. Încă multe lucruri nu îmi sunt clare.
- Nu îmi e clar cum un număr semnificativ de români sunt dispuși și o fac să conteste toate lucrurile făcute în 35 de ani în România. Revine obsesiv formula „35 de ani nu ați făcut nimic, 35 de ani ați furat, să radem tot”. Niște forme de fascism și bolșevism amestecate. România este o altă țară decât acum 35 de ani.
Există comentariul că după 10 ani la Bruxelles nu sunteți familiarizat cu problemele românilor.
- Nu am stat numai la Bruxelles. Nu înseamnă că nu știu ce se întâmpla în România. A cunoaște realitățile unei țări nu înseamnă că o iei la picior în fiecare zi. Faptul că România are niște reușite poate fi constatat de la Bruxelles, Washington sau Noua Zeelandă. Și domnul Georgescu a stat în Austria și se pronunță asupra problemelor din România.
„Mi se pare surprinzător că atâtor români li s-a urât cu binele”
Sunteți îngrijorat că are așa mulți susținători?
- Sigur că sunt. Nu mi-am imaginat că-și doresc o țară în care să nu fie partide, să conducă un om despre care nu știm mare lucru, care a abordat o poziție antioccidentală. Călin Georgescu a zis să este o rușine că suntem în UE și Schengen, că e rău că suntem în NATO, că americanii pregătesc război pe la noi, că trebuie să ne adăpăm la înțelepciunea rusă. Mi se pare surprinzător că atâtor români li s-a urât cu bine. Sper să nu enervez, dar le spun că binele ăsta înseamnă că pot circula oriunde în Europa, că pot lucra oriunde în Europa, că sunt din ce în ce mai respectați în Europa, totuși conturile lor din bănci sunt în creștere și nu în scădere.
- Dacă nu mai vrei libertate, nu mai vrei pluralism, nu mai vrei să vezi ce înseamnă poporul, asta înseamnă să ți se urască cu binele.
- Eu nu sunt om mulțumit de clasa politică, am criticat-o de repetate rânduri și când eram activ. Când ești nemulțumit de partide, creăm alternative democratice. Georgescu este o fantasmagorie. Spune lucruri care se spuneau într-o perioadă de maximă închidere, în anii ’80 pe vremea lui Ceaușescu.
- În opinia mea, cei care consideră că cineva ca Georgescu este ultima speranță consider că greșesc. Dacă nu consideram asta, nu candidam. Eu cred că ofer șansa unui alt tip de președinte care poate să îmbunătățească.
Credeți că aceste alegeri vor fi despre orientarea est sau vest?
- Cred că vor fi cam despre tot ce se întâmplă în România. Oamenii pun foarte multe așteptări pe care președintele prin Constituție și lege nu le poate acoperi, prețul benzinei sau laptelui. Oamenii își pun toate dorințele de schimbare în aceste alegeri. Cred că trebuie să existe dezbateri, este dreptul cetățenilor să ne vadă pe toți față în față. Una este pe TikTok să te adresezi celor care cred în extratereștri, iar apoi să faci alt clip pentru cei care nu cred în marțieni. Trebuie să te vadă oamenii cap coadă. Trebuie să existe în cadrul dezbaterilor o preocupare specială pentru politica externă.
„Georgescu este un candidat al Rusiei și al îndepărtării României de Occident”
Credeți că aceste alegeri sunt între așa ziși suveraniști și partida proeuropeană?
- Sunt alegeri care vor trebui să confirme postura și orientarea în viitor occidentală. Georgescu este un candidat al Rusiei și al îndepărtării României de Occident.
- Eu nu am fost în politica românească în ultimii 10 ani. Ce înseamnă schimbare? Cine a fost președintele? Klaus Iohannis. Deci votăm pentru schimbare. Ce înseamnă schimbare? Mergem cu Rusia, Iran, Hezbollah, Hamas?
Aveți o strategie pentru oamenii ăștia?
- Eu nu am strategii pentru ipoteze. A început ipoteza cu Bolojan, domnul Bolojan a fost destul de clar. Totuși se vehiculează această idee. Aceasta este ipoteza propagandei. Eu trebuie să prezint idei, un personaj prezidențial, idei pe care cred că le pot aplica. Cine crede că le pot face, mă va vota.
- Eu vreau să discut despre România, nu despre faptul că unii oameni vor vota cu Nicușor Dan sau Călin Georgescu.
Oamenii spun că vor persoane noi.
- Și ce ați dori dvs. să fac? Eu sunt o persoană care nu pot să pretind că am 25 de ani și nu am făcut politică. Sunt cel care sunt, nu am nimic de ascuns. Dau socoteală pentru orice lucru pe care l-am făcut în politica românească și nu înțeleg ce propuneți să fac pentru că mulți oameni doresc oameni noi. Nu au decât să caute. Nou nu pot să mă fac și nici nu vreau.
Cât credeți că mai valorează angajamentul SUA cu noua administrație?
- Administrația Trump înseamnă o schimbare, dar în ceea ce privește angajamentele majore ale SUA, ne interesează NATO și parteneriatul strategic România – SUA, nu am văzut niciun semn de dezangajare.
Cu ce partide ați votat de la Revoluție?
- Am votat cu PNL în diverse combinații în care a fost. Nu am votat la ultimele alegeri pentru că nu au avut listă în diaspora, am votat cu UDMR ca vot util. Cam atât. În 1990, am votat cu Câmpeanu, în ’92 și ’96 cu Constantinescu, în 2000 cu Iliescu, 2004 cu Băsescu, în 2009 am candidat și apoi Geoană, în 2014 cu Iohannis și în 2019 mi-am anulat votul. În 2024, am mai spus.
„Voi fi un lider care voi spune lucruri nepopulare”
Când vom avea un președinte lider și nu unul oportunist care călărește valul populist?
- Eu sunt un astfel de om. Voi fi un lider care voi spune lucruri nepopulare precum cel că unor români li s-a urât cu bine.
- Nu e vorba de călărit un val, în România a fost o propagandă antiucraineană care s-a făcut din a doua zi de când a început războiul. Eu am spus întotdeauna ceea ce au spus și autoritățile din România că Ucraina este stat independent și suveran care este atacat. Că este și cauza noastră a lumii libere. Autoritățile române au susținut fățiș și o susțin și acum.
Cât de implicate sunt serviciile în politică?
- Sunt multe servicii, lumea vorbește așa în general, a căror rol nu este de a se implica în politica internă. Influența lor a fost de notoritate, este o convinge publică unanimă. Ele s-au implicat puternic în timpul lui Traian Băsescu, a fost cazul protocoalelor SRI-DNA. A existat influență, nu am eu cum să știu în ultimii ani. Când am activat în viața politică le-am denunțat. Nu am fost deloc un favorit al serviciilor, probabil nici astăzi.
Cum explicați că în ciuda logisticii de partid extremiștii sunt încă pe primul loc și Nicușor Dan pe 2?
- În sondajele pe care le facem, eu sunt pe locul 2. E multă lume care s-a supărat și pot să înțeleg pentru că a fost anulat rezultatul turului 1, este o supărare care potențează acest candidat.
- Chiar nu ne băgăm mințile în cap după sondajele din ultimele alegeri?
- Eu nu știu dacă sunt pe primul loc, dar știu că sunt acolo. În sondajele pe care le facem, într-adevăr Georgescu e pe primul loc.
Care este părerea mea despre campania PSD, sunt mulți care consideră că Victor Ponta are o susținere majoră?
- Eu nu știu ce înseamnă mulți. Până în acest moment, colaborarea mea cu PSD a fost impecabilă. Că sunt mulți sau nu sunt mulți, asta apreciem noi. Se va vedea la vot. Nu este problema mea, nu am de ce să mă pronunț.
Crin Antonescu, candidatul coaliției aflată la guvernare
Au rămas mai puţin de două săptămâni până la 15 martie, ultima zi în care candidații la alegerile prezidenţiale îşi pot oficializa intrarea în cursa pentru Cotroceni. Crin Antonescu, candidatul Alianţei „România Înainte – A.Ro.” va vorbi luni, de la 10:00, despre planurile sale pentru alegerile din luna mai, într-un interviu pentru cititorii HotNews.ro.
Crin Antonescu va vorbi şi despre dialogul pe care crede că-l poate avea cu susţinătorii partidelor izolaţioniste şi ai fostului candidat Călin Georgescu, dar şi despre poziţionarea sa publică în cazul negocierilor de pace pentru Ucraina.
„Partenerul nostru în această discuţie este administraţia Trump”, a scris pe Facebook Crin Antonescu, în contextul negocierilor tensionate dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski, după ce a mai spus că nu e de acord ca România să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina.
Crin Antonescu va răspunde și întrebărilor cititorilor HotNews.ro. Puteți trimite întrebările într-un comentariu la acest articol, iar moderatorul va selecta o parte dintre ele şi le va adresa invitatului. Alte întrebări de la public vor putea fi transmise şi în direct, în secţiunea de comentarii din YouTube.
Abonaţi-vă la HotSpot pentru a nu pierde interviul live!