Huawei a reușit să îi enerveze pe „superfanii” care au stat la coadă pentru a cumpăra noul său smartphone ce costă mult mai mult decât iPhone 16
Cele mai noi telefoane ale Huawei și Apple au fost scoase la vânzare vineri în China, însă mulți fani ai produselor companiei chineze s-au înfuriat după ce au descoperit că nu pot cumpăra noul său smartphone, ce costă 2.800 de dolari, mai mult decât dublu comparativ cu iPhone 16 Pro Max al companiei americane, relatează Reuters.
La magazinul-fanion al Huawei din Shenzhen, unde compania chineză a dezvăluit în premieră noul său telefon Maxe XT pe 10 septembrie, unii clienți care s-au descris drept „superfani” ai Huawei și-au exprimat enervarea după ce li s-a spus că doar cei care au plasat precomenzi pot cumpăra noul smartphone care se pliază în trei.
„Am fost aici de noaptea trecută de la ora 10 fiindcă acest telefon triplu pliabil este o premieră și sunt entuziasmat să îmi susțin țara”, a declarat un student care s-a prezentat jurnaliștilor de la Reuters doar cu numele de familie Ye.
„Dar ceea ce s-a întâmplat este foarte dezamăgitor. Trebuiau să clarifice că nu vom putea cumpăra”, a subliniat el.
Aceeași poveste s-a derulat și la magazinul Wangfujing din Beijing, unde clienților li s-a spus că accesul la noul Mate XT, care se pliază în trei asemănător unui acordeon, este restricționat doar celor cu precomenzi confirmate.
Jurnaliștii de la Reuters estimează că cel puțin 30 de persoane stăteau la coadă în fața acestui magazin, un număr similar aflându-se în fața magazinului din Shenzhen. O coadă mult mai mare, de aproximativ 100 de persoane, era vineri în fața unuia dintre principalele magazine ale Huawei din Beijing.
„Am vrut să văd despre ce e toată agitația, dar [noul telefon] e un pic mare, nu e sincer foarte practic”, a declarat un cumpărător pe nume Rui, după ce a încercat noul telefon la magazinul principal din Shenzhen.
Huawei spune că a transformat S.F.-ul în realitate cu noul său telefon Mate XT
Dezamăgirea unora vine în contextul în care analiștii au avertizat că problemele legate de lanțurile de aprovizionare i-ar putea lăsa cu mâna goală pe numeroși clienți ai Huawei. Alți specialiști au pus sub semnul întrebării prețul restrictiv al telefonului, având în vedere dificultățile cu care se confruntă economia chineză după pandemia de COVID-19.
Richard Yu, directorul executiv al Huawei, a declarat la evenimentul de prezentare a telefonului ce a avut loc mai devreme în cursul acestei luni că compania sa a transformat „științifico-fantasticul în realitate”. Dar pentru mulți chinezi cumpărarea unui Mate XT rămâne de domeniul S.F.-ului.
Cu toate acestea, la magazinul Huawei din Shanghai Yu a relatat că vânzările „au fost mai bune decât așteptările” și că toate modelele s-au vândut „în câteva secunde”.
Precomenzile pentru Mate XT au depășit 6,5 milioane de unități, aproape dublu decât numărul de 3,9 milioane de telefoane smart pliabile livrate în jurul lumii în al doilea trimestru al acestui an, potrivit companiei de consultanță IDC.
Trebuie precizat însă că Huawei nu le cere clienților care plasează precomenzi să plătească o garanție, deci e posibil ca numărul celor care vor cumpăra propriu-zis un Mate XT să se dovedească mai mic.
Compania chineză nu a oferit detalii privind numărul de unități pe care le-a produs sau câți clienți urmează să primească noul smartphone al său în prima zi de vânzări.
Comercianții chinezi practică adaosuri uriașe la noul smartphone local
La piața de electronice „Huaqiangbei” din Shenzhen un magazin micuț oferea cea mai scumă versiune a Mate XT – cea cu cea mai mare capacitate de stocare – pentru 150.000 de yuani (21.290 de dolari), același model fiind vândut direct de Huawei pentru 23.999 de yuani. În piață modelul standard ce costă 2.800 de dolari era vândut cu 4.000.
Întrebată dacă a vândut vreun model, vânzătoarea a răspuns că „au întrebat câțiva oameni, dar este mult prea scump”.
Shi, o altă chineză intervievată de Reuters, a declarat că noul telefon este prea scump și că „nu este pentru clienții de rând”.
Huawei s-a bucurat însă de un sprijin patriotic puternic în China, fanii fiind impresionați de modul în care compania a reușit să depășească sancțiunile impuse de SUA împotriva sa, unele care inițial i-au paralizat producția de telefoane smart.
„Poporul chinez trebuie să susțină Huawei. Telefoanele noastre Huawei sunt în prezent în urmă în ceea ce privește tehnologia și cipurile, dar tocmai această diferență necesită sprijinul nostru”, a declarat Jiang, proprietarul în vârstă de 60 de ani al unei afaceri din Beijing.