Sari direct la conținut

I-au amendat pentru ca si-au construit singuri retea de apa potabila

HotNews.ro

Locuitorii cartierului clujean Colonia Borhanci s-au racordat singuri la reteaua de apa a orasului. Dupa ce au cerut aprobarile necesare si au investit din propriile buzunare peste 200.000 de lei, clujenii au fost amendati de Primarie. Lucrarea a continuat si a fost realizata in timp record, in doua saptamani. Autoritatile n-au reusit sa emita avizele necesare decat dupa sapte luni. Locuitorii cartierului nu s-au suparat pe Primarie, drept dovada spun ca vor dona lucrarea regiei de apa a orasului.

Colonia Borhanci, Cluj-Napoca
Foto: Monitorul de Cluj

In urma cu doi ani, 100 de locuitori ai cartierului clujean Colonia Borhanci au decis sa isi introduca singuri apa curenta. “Cartierul acesta a fost integrat in orasul Cluj-Napoca in `89. Am intrat cu numele, cum ar veni, cu utilitatile ne-au lasat ca la sat. Gaz nu aveam, apa nu, canalizare nu, iar drumul este neasfaltat. Nici acum nu e mai bine. Gazul a fost introdus tot de oamenii din zona prin 1992. Canalizare nu exista nici acum”, declara Marius Ciurchea.

Alaturi de alti 100 de vecini, Ciurchea a incercat ani de zile sa isi introduca utilitatile. “Ne-am facut o asociatie si am inceput sa apelam la Primarie, la Consiliul Judetean, la mediu, la toata lumea. Toata lumea ne spunea ca nu au cum sa ne ajute, sa asteptam. Noi nu aveam apa. In zona sunt fantani dar problema e ca toata lumea are fosa septica ori unii mai tin pe langa casa si animale. Va imaginati ce calitate are apa. E poluata ce sa mai…”, povesteste Ciurchea. In 2007, el si vecinii sai au decis sa nu mai astepte ca autoritatile sa le aduca utilitatile si au incropit un proiect de racordare la reteaua de apa a orasului.

„Stiti, cartierul asta e la cateva minute de centrul Clujului, unul din marile orase din aceasta tara si parca suntem in secolul al XIX-lea. Eu mi-am dat seama ca nu e o solutie sa-mi fac fantana pentru ca apa e poluata, pompele se strica si nici mesteri nu prea am gasit. Asa ca prin toamna lui 2007 ne-am strans mai multi vecini si am demarat lucrarea”, spune Ciurchea.

Nu s-au facut cinci licitatii, nu s-a luat comision

Inainte sa inceapa constructia retelei de apa, locuitorii cartierului clujean au cerut aprobari de la Primarie pentru ca lucrarea sa fie legala. Au aflat insa pe pielea lor ca nu este usor sa construiesti ceva pentru comunitate din buzunarul propriu.

“Am strans banii de la vecini, cam 200.000 lei cat ne costa lucrarea. Am obtinut si un certificat de urbanism de la Primarie, de unde ni s-a spus ca nu vor fi probleme sa ne autorizeze. Am tot asteptat si nimic”, spune Ciurchea. In decembrie 2007 locuitorii cartierului Colonia Borhanci s-au pus pe construit.

“Unii au venit cu utilaje si au sapat santurile. Altii au donat doar banii, dar au fost si vecini care au pus mana pe lopata si au ajutat unde era nevoie. In doua saptamani lucrarea a fost gata”, spune Ciurchea. Cei 100 de clujeni au extins reteaua de alimentare cu apa cu 2 kilometri din fonduri proprii si munca lor.

“Noua ne-a iesit mai ieftin pentru ca toata lumea a pus mana si nu s-au facut cinci licitatii, si n-a luat nimeni comision. Sincer, la inceput n-am crezut ca lumea o sa ajute pentru ca nu suntem asa uniti dar m-am inselat. Toata lumea a ajutat”, mai declara Marius Ciurchea.

Amenda de la Primarie

Colonia Borhanci, Cluj-Napoca
Foto: Monitorul de Cluj

Costurile lucrarii au crescut insa din cauza unei amenzi. Cu toate ca au solicitat aprobarea Primariei, locuitorii cartierului au fost amendati. “Dupa ce am inceput lucrarile, au venit de la Primarie. Ne-au spus ca nu avem autorizatie, ca noi nu aveam voie sa facem lucrarea, si ca numai ei au dreptul asta. Ne-au amendat cu 1.000 de lei. Pana la urma, au lasat-o mai moale si ne-au spus sa aducem avize. Da` si aici a fost o chestie draguta ca ne-au cerut nu stiu cate avize”, povesteste clujeanul. Autoritatile locale au avizat lucrarea abia dupa sapte luni.

Cei 100 de locuitori ai Coloniei Borhanci spun insa ca problemele lor sunt departe de a se fi terminat. “Strazile sunt neasfaltate, nu este canalizare, curentul merge si nu prea. Noi am fi vrut sa facem mai multe, poate chiar sa si asfaltam, dar acum cu criza asta e mai greu. In 2007 cand am tras apa era alta situatie. Oricum, acum dupa ce s-a rezolvat cu actele pentru apa o sa donam lucarea regiei de apa”, mai declara Marius Ciurchea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro