Sari direct la conținut

Ilan Șor a lansat o televiziune la Moscova, cu prezentatori din Republica Moldova, care 24/24 transmite „știri” și „emisiuni” anti-UE

HotNews.ro
Ilan Șor în timpul campaniei electorale din 2019, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Ilan Șor în timpul campaniei electorale din 2019, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

După ce mai multe posturi TV afiliate oligarhului din Republica Moldova, Ilan Șor, au fost închise, acesta a deschis la Moscova o televiziune online, unde jurnaliști și bloggeri din Republica Moldova prezintă „știri” și „emisiuni” în regim non-stop. 

Printre invitații televiziunii MD24 se numără frecvent reprezentanți ai așa-zisului Bloc „Victorie”, fondat de Ilan Șor la Moscova, dar și activiști din Găgăuzia.

Oficial, fondatorii postului nu sunt făcuți public, iar Ilan Șor nu și-a asumat crearea acestei instituții media. 

Totuși, mai mulți prezentatori care apar în emisie sunt asociați fie cu posturile TV care au aparținut lui Șor în Republica Moldova, fie sunt cunoscuți prin intermediul postărilor publicațiilor echipei lui Șor pe paginile sale. De asemenea, se știe că cel puțin două prezentatoare s-au mutat în Rusia, iar un alt realizator a recunoscut public că nu se mai află în Republica Moldova.

„Germanii au distrus economia UE”

Printre titlurile video-urilor de pe canalul de Youtube al acestui post se numără „Nu mai există valori europene: UE pregătește Moldova pentru război”, „Germanii au distrus economia UE și vor să se ia de Moldova”, „Moldova a devenit o trambulină pentru NATO”, etc. De asemenea, mai multe „ediții” sunt dedicate actualei președinte Maia Sandu. Printre titluri se numără „Sandu a preluat puterea în țară. Va fi poporul în stare să suporte?”, „Sandu i-a divizat și i-a înfuriat pe moldoveni”.

Majoritatea materialelor vizează procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și războiul din Ucraina. 

„Curatorii europeni de mult folosesc țara noastră pentru promovarea ideilor rusofobe, fără a lua în considerare faptul că, pierzând pilonii pe care se bazează statul, educația, medicină, economia, Moldova pur și simplu poate să înceteze să existe”, se spune într-un material difuzat de aceasta sursă. 

În Republica Moldova, autoritățile au închis peste zece posturi TV, începând cu decembrie 2022. Majoritatea dintre acestea, potrivit explicațiilor autorităților, aveau afiliere cu „gruparea criminală Șor-Plahotniuc”. La rândul lor, reprezentanții acestor posturi au acuzat guvernarea de cenzură.

INTERVIURILE HotNews.ro