Sari direct la conținut

Imagini virale pe TikTok cu jandarmi care agresează manifestanți la metrou. Jandarmerie: Sunt de acum cinci ani / Apel la presă pentru oferirea imaginilor cu manifestanții de duminică seară

HotNews.ro
Imagini virale pe TikTok cu jandarmi care agresează manifestanți la metrou. Jandarmerie: Sunt de acum cinci ani / Apel la presă pentru oferirea imaginilor cu manifestanții de duminică seară
Foto: Jandarmeria Română

Jandarmeria Română a transmis, luni, că un videoclip devenit viral pe rețelele de socializare cu mai mulți jandarmi care agresează persoane la metrou, în București, nu are legătură cu protestul de duminică seară din centrul Capitalei. Mai exact, clipul care s-a distribut masiv duminică seară este de acum cinci ani când au avut loc violențe între suporterii CSA Steaua și cei ai lui Dinamo.

„Fac precizarea despre imaginile care circulă în acest moment pe rețelele de socializare care prezintă jandarmi intervenind la metrou: nu au legătură cu ce s-a întâmplat seara trecută. Ele s-au desfășurat în contextul unor evenimente mai vechi, o manifestare sportivă de acum câțiva ani, deci nu au legătură cu protestul din Centrul Vechi”, a declarat Ana Burchi, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Videoclipul la care face referire Jandarmeria:

Încă de duminică seara, când imaginile au început să se viralizeze, Jandarmeria Română a dezmințit „orice asociere a protestului de astăzi cu aceste imagini vechi”.

Luni, Jandarmeria a transmis un nou comunicat în care precizează că „clipul prezintă imagini vechi, de la un eveniment sportiv, ce s-a desfășurat acum cinci ani.”

Jandarmeria acuză o campanie de dezinformare privind incidentele

Foto: Jandarmeria Română

Campania de dezinformare incriminată de Jandarmeria Română se construiește în jurul următoarelor titluri false:

  • „Jandarmii au folosit drone pentru a lansa gaze lacrimogene.
  • Jandarmii au bătut femei;
  • Jandarmii au folosit gloanțe de cauciuc și grenade lacrimogene;
  • Jandarmii au adus agitatori pentru a produce violențe;
  • Jandarmii au bătut oameni la metrou.”

„Toate aceste informații sunt false și au rolul de a manipula cetățenii cu scopul provocării unor incidente. De asemenea, acest tip de mesaje vin în susținerea unor postări ale unei persoane aflată în afara României, dată în urmărire pentru tentativă la comiterea unor acțiuni împotriva ordinii constituționale, care instigă cetățenii să comită incidente violente”, transmite Jandarmeria Română.

Persoana la care face referire Jandarmeria este Horațiu Potra, care a lansat un mesaj, pe un grup online al apropiaților săi, prin care le cere să meargă la București înarmați pentru a stopa „lovitura de stat din partea globaliștilor”.

Apel către presă pentru furnizarea de imagini cu manifestanți

În contextul violențelor de aseară, Jandarmeria face apel la presă și la reprezentanți ai societății civile să „ne sprijine prin furnizarea de imagini din spațiul public care să ne ajute la identificarea tuturor persoanelor care au comis acte ilegale”.

„Imaginile pot fi furnizate pe adresa spcfa@jandarmeriabucuresti.eu, pentru a fi analizate de structurile de specialitate din cadrul Jandarmeriei Capitalei în vederea punerii la dispoziția organelor abilitate”, au mai transmis autoritățile.

13 jandarmi răniți la protestul de duminică seară din Centrul Vechi

Autoritățile au mai transmis luni, printr-un comunicat de presă, că în urma protestului declanșat duminică seară de invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu de către BEC, 13 jandarmi au fost răniți, iar patru dintre ei sunt internați la spital.

De asemenea, jandarmii au întocmit trei acte de sesizare a organelor de urmărire penală pentru 11 fapte penale și au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 3.2000 de lei pentru patru fapte de ultraj, patru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice și trei fapte de distrugere. 

Poliția Capitalei a deschis un dosar penal în urma distrugerea mașinii postului de televiziune Digi24, care a fost răsturnată de manifestanți.

INTERVIURILE HotNews.ro