Impas politic în Spania, care ar putea duce la noi alegeri. Liderul separatist catalan Carles Puigdemont, aflat în exil, ar putea deține cheia
- Redactia Hotnews
Spania se află în confuzie, la o zi de la alegerile legislative care nu duc însă la crearea unei majorităţi, iar premierul spaniol în exerciţiu Pedro Sánchez şi rivalul său conservator Alberto Núñez Feijóo au dificultăţi în găsirea unei formule de guvernare pentru a evita noi alegeri.
Partidul Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), care pledează pentru independenţa Cataloniei faţă de Spania, şi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini un guvern condus de Pedro Sanchez pentru a împiedica o coaliţie între conservatorii Partidului Popular (PP) şi partidul de extremă dreapta Vox, a declarat luni o responsabilă a ERC, potrivit Reuters.
Socialiştii lui Sanchez „vor trebui să respecte Catalonia dacă doresc sprijinul ERC”, a spus Marta Vilalta, secretar general adjunct al ERC. Ea a subliniat că ERC doreşte un acord care să apere interesele Cataloniei şi care să „construiască o alternativă” menită să împiedice formarea unui guvern de către dreapta şi extrema dreaptă.
Într-o asemenea situaţie, fostul lider separatist catalan, Carles Puigdemont, aflat în Belgia în exil autoimpus pentru a nu fi judecat în urma tentativei eşuate de secesiune a Cataloniei din 2017, ar putea deţine în mod neaşteptat prin partidul său JxCat cheia ieşirii din impasul creat în urma alegerilor legislative încheiate duminică fără conturarea unei majorităţi clare în legislativ.
„Niciun prim-ministru spaniol nu a guvernat după ce a pierdut alegerile”
Partidul Popular (PP), pe care sondajele dinaintea scrutinului îl dădeau câştigător, a ieşit într-adevăr pe primul loc, dar a obţinut un rezultat sub aşteptări. Cu 136 de mandate în parlament, PP este departe de majoritatea absolută de 176 de mandate, chiar şi cu sprijinul celor 33 de deputaţi ai partidului de extremă dreapta Vox, singurul său aliat potenţial.
Totuşi, în calitate de câştigător al scrutinului, liderul PP, Alberto Nunez Feijoo, revendică dreptul de a conduce un guvern minoritar, cum este cazul guvernului în exerciţiu condus de Pedro Sanchez, şi le-a cerut acestuia din urmă şi celorlalte forţe politice „să nu blocheze formarea unui guvern” al PP. „Niciun prim-ministru spaniol nu a guvernat după ce a pierdut alegerile”, i-a transmis Feijoo, lui Sanchez.
Însă micile partide regionaliste de care în noua configuraţie a legislativului depinde formarea unei majorităţi exclud orice guvern din care să facă parte Vox, un partid naţionalist foarte ostil acestora. Prin urmare, dreapta nu are nicio o opţiune de a forma o majoritate absolută, eventual doar posibilitatea unei majorităţi simple (care pentru învestirea guvernului ar fi suficientă) în urma abţinerii la vot a unora dintre partidele regionaliste sau chiar a Partidului Socialist, variante puţin probabile, socialiştii de altfel excluzând posibilitatea unei abţineri din partea lor.
Formaţiunea premierului Sanchez, care a convocat aceste alegeri anticipate pentru a lua prin surprindere dreapta după înfrângerea socialiştilor la alegerile locale, are în parlament 122 de mandate şi poate conta, de asemenea, pe cele 31 ale stângii radicale Sumar. Aşadar, pentru a rămâne la putere, Partidul Socialist trebuie să-şi asigure sprijinul partidelor regionaliste, inclusiv ERC şi formaţiunea bască Bildu, sprijin pe care l-a avut în ultimii ani.
Însă tot nu ar fi de ajuns, pentru că socialiştii mai au nevoie să-şi asigure măcar abţinerea celor şapte deputaţi ai Partidului „Junts per Catalunya” (Împreună pentru Catalonia – JxCat). Or, liderii acestuia, printre care şi Carles Puigdemont, au dat de înţeles că pentru o asemenea eventualitate vor cere concesii.
Dacă toate aceste condiţii vor fi în final întrunite, Sanchez ar putea avea sprijinul a 172 de deputaţi, sub majoritatea absolută, dar peste numărul de deputaţi ai unei alianţe PP-Vox, ceea ce ar fi suficient pentru votul de învestitură, unde este nevoie doar de majoritatea simplă.
Însă dacă nici dreapta şi nici stânga nu reuşesc să obţină învestirea unui guvern, ar putea fi convocate noi alegeri legislative.
(Sursa: Agerpres)