Sari direct la conținut

Impozitare progresiva de 48%

Economia pe intelesul tuturor

Am citit declaratiile domnului Ponta si m-am cutremurat – isi pregateste apocalipsa pentru salariati, cu rate de impozitare progresiva de maxim 48%, scrie Mihai Marcu pe blog.

Nu am inteles niciodata politica fostului FSN/FDSN/PDSR/PSD de a taxa munca cu atat de multa salbaticie. Inainte de 2004, impozitele maxime depaseau 40% si se aplicau incepand de la nivele foarte mici. Astfel, pentru veniturile care depaseau 16.300 RON anual (1358 RON lunar) se platea impozit de 40% in 2004. Actualizand la inflatie intre 2004 si 2009 cu 138.68%, pragul peste care s-ar plati impozit de 40% ar fi de 1856 lei.

Nu are rost sa comparam Romania cu alte tari europene dezvoltate si sa transplantam aici sistemul lor de impozitare. Acolo impozitele foarte mari incep de la nivele ridicate ale salariilor, de 50 – 60.000 euro.

Sa ne reamintim care era situatia in Romania anterior 2004: din costul total al muncii (peste un anumit prag) , ~80% mergea la stat. Raspunsul natural a fost evaziunea pe scara larga, cand mai toata lumea avea salariul minim pe cartea de munca, iar restul se platea la negru. Odata cu „inventarea” microintreprinderii, salariile se plateau semilegal, impozitate fiind doar cu 3%. Nu exista credit (la nivele de azi), doar toate veniturile erau la negru. Cresterea economica de atunci se simtea mai mult in industrie/stocuri si mai putin in buzunarul cetateanului.

Revenirea la astfel de rate de impozitare ar duce si mai mult la descurajarea muncii, motivul principal pentru inapoierea actuala a societatii romanesti. Ratele de participare sunt mici (adica exista multe persoane care nu muncesc), taxele (mai ales contributiile) sunt mari; de ce ai munci legal daca 80% din efortul tau se duce catre stat, cu atat mai mult cu cat calitatea bunurilor si serviciilor produse de stat este la un nivel foarte jos?

Articol integral

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro