„În România, rușii au folosit aceeași schemă ca în Georgia” – lider al opoziției georgiene, explicații pentru români
Gia Japaridze, fost diplomat și unul dintre liderii opoziției din Georgia, spune că a recunoscut în România metodele folosite de Rusia în țara sa pentru a influența alegerile și crede că acestea se vor răspândi și în alte țări din UE.
- „Rușii au folosit aceleași narative, cum ar fi ideea că Uniunea Europeană este o „uniune a persoanelor gay” și că, odată intrați acolo, oamenii vor fi influențați să devină gay”, spune Gia Japaridze într-un interviu pentru Hotnews.
- În luna mai a acestui an, publicația Politico scria despre fostul diplomat georgian, în prezent membru al Mișcării Naționale Unite, că a fost bătut în fața propriei case de indivizi rămași necunoscuți. Japaridze acuză guvernul pro-rus pentru acest fapte.
„Aceste proteste sunt o confruntare între Georgia și Rusia”
– De două săptămâni sunt proteste la Tbilisi. În ce măsură vă așteptați ca acestea să poată schimba retorica autorităților din Georgia?
– Nu vorbim despre schimbarea retoricii, vrem ca toate deciziile luate până acum să fie anulate. Oamenii care protestează pe Rustaveli (strada principală din orașul Tbilisi – n.r.) solicită organizarea de noi alegeri. Alegerile care au avut loc în Georgia pe 26 octombrie nu au fost alegeri libere și democratice.
Rezultatele anunțate de Comisia Electorală Centrală nu corespund realității. În prezent, peste 400 de persoane se află, fie în secțiile de poliție, fie în închisori, adică sunt deținuți politici. Alegerile noi sunt principala noastră solicitare. Vom continua aceste proteste în următoarele zile.
Ce speră Ivanișvili (n.r.- liderul partidului de guvernare pro-rus „Visul Georgian”) și echipa sa este ca, pe 14 decembrie, așa-numitul Parlament al Georgiei să organizeze alegerea președintelui țării.
Aceste alegeri vor avea loc pentru prima dată în istoria Georgiei prin votul colegiului electoral, compus din deputați, reprezentanți ai administrației locale, dar și reprezentanți din Abhazia și Adjara (n.r- regiuni autoproclamate independente de pe teritoriul Georgiei). Acest Parlament este ilegal.
Comunitatea internațională nu recunoaște rezultatele acestor alegeri, cu excepția Rusiei, Venezuelei, Nicaragua, adică aliații lui Putin, precum și țărilor vecine, precum Turcia, Azerbaijan, Armenia, dar și China, un stat autoritar.
Dacă acest Parlament ilegal își va alege președintele, atunci și acest președinte va fi ilegal. Însă președintele care va fi ales va trebui să semneze un decret prin care va anunța legea marțială.
Cel mai probabil, astfel vor încerca să oprească acțiunile de protest. Probabil, toți liderii opoziției vor fi arestați. Cu această teroare, vor încerca să ne oprească. Noi, însă, vom continua protestul, dar fără ajutorul prietenilor noștri, va fi greu să înfruntăm o forță politică care, cu siguranță, beneficiază de sprijinul Rusiei.
Noi nu luptăm doar împotriva formațiunii politice „Visul Georgian”, nu. Noi luptăm împotriva Rusiei. Este o confruntare între Georgia și Rusia. Fără ajutorul prietenilor noștri, va fi foarte greu să învingem partidul prorus de la Tbilisi. Nu sunt suficiente doar declarațiile de îngrijorare, trebuie întreprinși pași concreți pentru a le opri.
„Occidentul trebuie să introducă sancțiuni împotriva membrilor guvernului. Copiii lor învață în Europa sau în America”
– Care ar fi acești pași concreți și ce mai poate fi făcut, de exemplu, până în 14 decembrie?
– Trebuie introduse sancțiuni împotriva „Visului Georgian”, împotriva lui Ivanișvili personal, dar și împotriva membrilor cabinetului de miniștri, inclusiv a prim-ministrului, în mod obligatoriu, precum și împotriva membrilor familiilor acestora.
Copiii lor învață în Europa sau în America. Iar parlamentarii din partea „Visului Georgian” sunt toți multimilionari, având averi și case în Europa. De asemenea, trebuie vizați și așa-zișii „jurnaliști” care fac parte din mașinăria de propagandă rusă.
Tocmai pe acest fundament se construiește întreaga politică a „Visului Georgian”. Propagandiștii trebuie sancționați, în mod obligatoriu.
De asemenea, trebuie introduse sancțiuni și împotriva „milițienilor” – nu îi pot numi polițiști – pentru încălcările masive ale drepturilor omului. Am menționat că aproape 500 de oameni sunt reținuți acum de poliție, iar 300 dintre aceștia au devenit victime ale torturii.
Nu este doar un regim autoritar; este deja un regim totalitar. Una dintre victime se află în reanimare: un glonț l-a lovit în ochi, iar acesta nu și-a revenit complet. Sper că se va însănătoși, însă va rămâne cu traume pe viață. Mai mult, ei dispun și de grupări paramilitare, adică persoane care nu sunt oficial în rândurile poliției.
Printre aceștia se numără și indivizi eliberați condiționat din închisori. Sancțiunile trebuie să fie financiare, nu doar restricții la obținerea vizelor.
– Ați spus despre introducerea unor sancțiuni, dar cât de eficiente sunt acestea? Rusia, de exemplu, continuă războiul împotriva Ucrainei, în pofida sancțiunilor internaționale.
-Rusia este o țară imensă, care dispune de resurse enorme: aur, petrol și gaze naturale. Dar Georgia nu este o țară bogată. Populația Georgiei este de doar trei milioane de oameni. Economia noastră se bazează pe suportul financiar din Occident. Practic, producem doar vin. Nu suntem nici Venezuela, nici Iran, nici măcar Belarus, care este mult mai mare decât Georgia. Aceste țări au resurse și capacități de producție. Georgia va supraviețui cu dificultate fără sprijinul Occidentului, așa că aceste sancțiuni vor avea un impact semnificativ.
„Cei care mai susțin partidul Visul Georgian au interese financiare”
– Dacă ar fi să vorbim obiectiv despre percepțiile din rândul populației: ce parte a acesteia susține totuși actuala putere și ce parte este împotrivă?
– Majoritatea populației din Georgia este împotrivă. Printre cei care mai susțin „Visul Georgian” se numără persoanele cu interese financiare. Această formațiune nu are susținători reali, ci beneficiari. De exemplu, cineva care deține o companie poate câștiga o licitație cu ajutorul celor din această formațiune. Pot construi un drum din banii statului sau furniza hârtie ori pâine Parlamentului.
Cu alte cuvinte, obțin beneficii directe de la „Visul Georgian”. De asemenea, printre susținători se numără prietenii și membrii familiilor lor. Susținătorii adevărați sunt foarte puțini, probabil în jur de 10% din populație. Dacă adăugăm și beneficiarii, aproximativ 15%, ajungem la un total de 25%, dar nu mai mult.
Cum a păcălit Occidentul partidul „Visul Georgian”
– În 2018, actualul premier al Georgiei, pe atunci președinte al Parlamentului, a venit la Chișinău și, împreună cu președinți ai legislativelor din Republica Moldova și Ucraina, a semnat o declarație referitoare la perspectivele europene a celor trei state. Tot atunci a condamnat interferențele Rusiei în treburile interne ale acestor țări. Ce s-a schimbat de atunci în viziunile acestui politician?
– Nimic nu s-a schimbat. Ei i-au mințit întotdeauna pe prietenii noștri. Întotdeauna. Eu, de exemplu, nu am crezut niciodată, încă din 2011, că „Visul Georgian” își dorește să promoveze o politică ce ne va aduce în Uniunea Europeană sau NATO.
Pentru mine, ei au fost întotdeauna nu doar un partid pro-rus, ci direct un partid rusesc. Din păcate, prietenii noștri din Occident au avut o altă percepție. Eu le spuneam că această formațiune nu este nici pro-occidentală, nici pro-georgiană.
Dar ei credeau că sunt nebun. Diplomații care au activat în Georgia sau chiar mai activează credeau că „Visul Georgian” își dorește să implementeze reforme și să aducă Georgia în Uniunea Europeană.
Totul a ieșit la iveală în februarie 2022, când Rusia a început invazia pe scară largă în Ucraina. Atunci nu au mai putut ascunde adevărul și, oficial, și-au adoptat o poziție pro-rusă. Au facilitat evitarea sancțiunilor internaționale de către oligarhii ruși. Ei nu și-au dorit niciodată ca Georgia să ajungă în Uniunea Europeană sau NATO.
Încă din noiembrie 2015, când au venit la putere, au promovat constant o politică pro-rusă. Ivanișvili este un oligarh rus, iar nivelul de infiltrare al serviciilor speciale ruse în Georgia este extrem de ridicat, acestea fiind prezente în structurile de stat.
După invazia Rusiei în Ucraina, a apărut o oportunitate pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia de a obține statutul de țară candidată și de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Totuși, pentru a atinge acest obiectiv, era necesar ca aceste țări să își asume mai multe reforme. Georgia a primit 12 recomandări, dar dintre acestea a fost îndeplinită aproape doar una.
Cu toate acestea, UE ne-a oferit încă o șansă, trimițând recomandări suplimentare. Autoritățile din Georgia nu vor să le îndeplinească. Este vorba despre recomandări ce vizează reforma justiției, respectarea drepturilor omului și consolidarea democrației. Ei refuză să lupte împotriva corupției, să asigure respectarea drepturilor omului, să schimbe politica externă și să elibereze structurile de drept și sistemul judiciar de sub influența lor. Ei au decis să meargă împotriva Uniunii Europene. Dacă vor oganiza alegeri liberi și corecte, ei pur și simplu vor pierde putere.
„România a devenit primul stat în care au aplicat aceleași metode”
– Dacă puteți să faceți o comparație între acțiunile Rusiei în România, Republica Moldova și Georgia, cum diferă narațiunile promovate în cadrul campaniilor și ce metode au fost utilizate?
– A fost utilizată aceeași schemă, cu TikTok-ul, dar și cu posturile de televiziune, inclusiv postul public. Le spuneam unor diplomați că ceea ce face Rusia acum în Georgia va fi, cu siguranță, testat ulterior în statele Uniunii Europene.
România a devenit primul stat în care au aplicat aceleași metode. În Georgia, însă, au fost folosite și alte metode care nu pot fi aplicate în România sau alte state UE, deoarece acolo există Curtea Constituțională și instituții independente.
În Georgia, instituțiile independente nu mai există. „Visul Georgian” domină pur și simplu TikTok. Nici nu vă puteți imagina ce scheme aplică – este aproape imposibil să le înfrunți. Au cheltuit sume enorme de bani. Pe lângă TikTok, au folosit și posturile TV, dar și Facebook.
Totuși, în Georgia au utilizat și interferențe fizice. De exemplu, au organizat confiscări de carduri de identitate, dar nu în Tbilisi, ci în regiunile Georgiei. Luau cardurile de identitate și le returnau după alegeri. Foloseau numărul personal de identificare (nu numărul buletinului de identitate) pentru a vota în locul oamenilor, în favoarea „Visului Georgian”.
Persoanele care înregistrau votanții pentru alegeri erau exclusiv membri ai „Visului Georgian”. Au implementat o schemă de vot fraudulos. De exemplu, o singură persoană putea vota la 30 de secții de votare diferite. Vă imaginați câte persoane „au votat” astfel?
– Dar narațiunile care au fost promovate, cum s-au deosebit în Georgia?
– Au fost exact aceleași narațiuni: război sau pace. Au fost atât de lipsiți de moralitate încât au afișat pe panouri publicitare fotografii din Ucraina cu consecințele bombardamentelor, comparându-le cu imagini ale unor școli noi construite în Georgia. Pe panouri scria: „Asta este război, iar asta este pace. Votați pentru pace!”.
O altă comparație afișată pe panouri includea fotografii cu persoane rănite în Ucraina, alături de imagini cu oameni zâmbind în Georgia, sub același mesaj. În România nu au putut face astfel de campanii, dar au folosit aceleași narațiuni, cum ar fi ideea că Uniunea Europeană este o „uniune a persoanelor gay” și că, odată intrați acolo, toată lumea ar fi influențată să devină gay.
Când am fost prin localități în cadrul campaniei electorale, i-am întrebat pe oameni: „Ești bărbat, îți plac femeile. Crezi că, dacă vom intra în Uniunea Europeană, la un moment dat vei începe să-ți placă bărbații? Poți să-ți imaginezi asta?”. Răspunsul lor era, de obicei: „Sigur că nu se va întâmpla așa ceva”. Atunci îi întrebam de ce continuă să repete această propagandă.
– Aici vreau să vă întreb care sunt soluții pentru a opri aceasta propagandă care a fost repetată și în Republica Moldova, și în România, de exemplu?
– Trebuie să luptăm cu propaganda. Trebuie să fie trasă o linie clară dintre propaganda pro-rusă și libertate de exprimare. Ceea ce se întâmplă nu este libertate de exprimare, este propaganda împotriva libertății de exprimare, împotriva valorilor noastre.
„Nu trebuie să ne temem sau să ezităm, invocând libertatea de exprimare”
– Ce credeți despre ce s-a întâmplat în primul tur al alegerilor prezidențiale din România și scorul obținut de candidatul Călin Georgescu?
– În mod cert, această schemă va fi aplicată și în alte state, în special în cele din Uniunea Europeană. Trebuie să luptăm împotriva ei. Dacă observăm o platformă care susține deschis Rusia și promovează astfel de narațiuni, aceasta trebuie, pur și simplu, închisă, iar persoanele implicate trebuie trase la răspundere penală. Nu trebuie să ne temem sau să ezităm, invocând „libertatea de exprimare”. Dacă nu vom lua măsuri hotărâte, aceste metode vor fi aplicate în toate colțurile lumii. Vorbim despre Rusia, care nu poate fi oprită altfel.
– Luând în considerare acțiunile destul de active ale Rusiei în această regiune și contextul alegerii lui Donald Trump și inaugurării din ianuarie 2025, care sunt prognozele dumneavoastră privind situația din Ucraina?
– Este foarte greu de făcut o prognoză reală. Urmează să vedem care va fi politica noului președinte Trump, noului-vechi președinte.
Cunoașteți că urmează să aibă loc alegerile din Germania. Sunt alegeri foarte importante. Cunoașteți și despre criza guvernamentală din Franța. Urmează să vedem ce relații vor fi construite între aliații în cadrul NATO, dar și ce relații vor fi dintre Statele Unite și Uniunea Europeană.
Eu cred că dacă Occidentul își dorește să se păstreze ca și civilizație, atunci neapărat trebuie să învingă Rusia. Toate confruntările militare se termină cu negocieri. La aceste negocieri, Occidentul va trebuie să apere interesele Ucrainei.
Cine este Gia Japaridze
Gia Japaridze a lucrat ca șef al Misiunii Diplomatice a Ambasadei Georgiei în Republica Cipru (2012-2013) și adjunct al șefului Misiunii Ambasadei Georgiei în Republica Portugalia (2010-2011). Japaridze a activat ca ofițer consular și consilier al Ambasadei Georgiei în Republica Elenă; consilier în Departamentul Afaceri Europene, Divizia Țărilor Balcanice.
A publicat lucrări pe teme de politică georgiană și internațională despre Balcani, Mediterana, Grecia, Cipru, Turcia, UE și SUA. În prezent, predă la Universitatea de stat din Georgia și este unul dintre liderii opoziției, membru al „Mișcării Naționale Unite”.
În luna mai, Politico scria că Gia Japaridze a fost atacat și lovit, în apropierea casei sale, de persoane înarmate cu bâte. El a acuzat puterea de la Tbilisi pentru acest lucru.