Sari direct la conținut

În Ucraina, nașterile sunt de trei ori mai puține decât decesele. Numărul morților pe front, ținut la secret

HotNews.ro
În Ucraina, nașterile sunt de trei ori mai puține decât decesele. Numărul morților pe front, ținut la secret
Volodimir Zelenski în vizită la o școală din Ucraina Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Numărul deceselor în rândul populaţiei din Ucraina a fost aproape triplu faţă de cel al naşterilor în prima jumătate a anului în curs, potrivit unei analize a datelor oficiale publicată luni de societatea ucraineană de consultanţă Opendatabot, care furnizează informaţii statistice companiilor private, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Conform acestor date, în primele şase luni ale anului 2024 s-au născut în Ucraina 87.655 de copii, în timp ce numărul deceselor în aceeaşi perioadă a fost de 250.972.

Dezechilibrul dintre naşteri şi decese este o tendinţă remarcată în Ucraina încă dinaintea războiului provocat de invazia rusă lansată în februarie 2022. Totuşi, dacă în prima jumătate a anului 2019, înaintea pandemiei şi războiului, raportul între naşteri şi decese era de aproximativ 1 la 2, în prima jumătate a anului 2024 acest raport a fost de 1 la aproape 3.

Această statistică nu este însă defalcată pe cauze de deces, iar guvernul de la Kiev păstrează secrete informaţiile despre pierderile din rândul armatei ucrainene.

În urmă cu o lună, într-un interviu pentru publicația americană The Philadelphia Inquirer, președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirma că raportul între pierderile de efective militare ucrainene și cele înregistrate de ruși în această etapă a războiului este de unu la șase

„Într-adevăr, acestea (forțele ruse) au mult mai mulți oameni și, într-adevăr, nouă ne pasă mai mult de oamenii noștri. Nu putem avea mai mulți oameni decât Rusia (pe câmpul de luptă)”, a declarat Zelenski.

Liderul ucrainean a adăugat că, anterior, raportul pierderilor era de unu la patru, dar acum este de unu la șase, având în vedere situația luptelor care se dau în direcțiile orașelor Pokrovsk și Harkov.

INTERVIURILE HotNews.ro