Sari direct la conținut

Volodimir Zelenski susține că raportul pierderilor între ruși și ucraineni este de 6 la 1, în prezent / Apel pentru „cel mai important lucru”

HotNews.ro
Volodimir Zelenski susține că raportul pierderilor între ruși și ucraineni este de 6 la 1, în prezent / Apel pentru „cel mai important lucru”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este informat cu privire la luptele de pe linia frontului de către comandantul Brigăzii Separate 92 de Asalt, Pavlo Fedosenko, pe 16 mai 2024, în regiunea Harkov, Ucraina. Sursa foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Raportul între pierderile de efective militare ucrainene și cele înregistrate de ruși în această etapă a războiului este de unu la șase, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat publicației americane The Philadelphia Inquirer, scrie luni The Kyiv Independent.

„Într-adevăr, acestea (forțele ruse) au mult mai mulți oameni și, într-adevăr, nouă ne pasă mai mult de oamenii noștri. Nu putem avea mai mulți oameni decât Rusia (pe câmpul de luptă)”, a declarat Zelenski.

Liderul ucrainean a adăugat că, anterior, raportul pierderilor era de unu la patru, dar acum este de unu la șase, având în vedere situația luptelor care se dau în direcțiile orașelor Pokrovsk și Harkov.

Rusia a pierdut peste 540.000 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă, potrivit celui mai recent bilanț al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Acest număr include atât soldații uciși, cât și pe cei răniți.

Într-o cercetare bazată pe surse deschise, Mediazona, o publicație rusă independentă, împreună cu serviciul BBC în limba rusă, au confirmat numele a 64.000 de soldați ruși care au fost uciși începând din februarie 2022, când a început războiul din Ucraina.

Zelenski a mai declarat în interviu că războiul se bazează pe tehnologie, iar partea care dispune de tehnologia mai avansată va obține victoria.

Vorbind despre modul în care Ucraina poate câștiga pe câmpul de luptă în ciuda numărului mai mic de oameni și arme, Zelenski a făcut apel la Occident să închidă toate lacunele prin care Rusia poate eluda sancțiunile care vizează echipamentele folosite în producția internă de drone și rachete.

De asemenea, Ucraina trebuie să-și finanțeze producția autohtonă de drone și rachete, a adăugat el.

Zelenski a mai subliniat că Rusia obține cele mai mari profituri din exporturile sale de petrol și gaze și că utilizează acești bani pentru a-și „alimenta” agresiunea din Ucraina.

„Acesta este cel mai important lucru și trebuie să ne concentrăm pe el – să nu permitem ca sancțiunile să fie eludate, ca Ucraina să fie sprijinită din punct de vedere tehnologic și să nu ne temem de ceea ce se va întâmpla cu Rusia după (Vladimir) Putin. Acesta este mesajul principal”, a punctat liderul de la Kiev.

La finalul lunii iunie, The New York Times (NYT) relata, citând surse din serviciile de informații americane și din NATO, că pierderile armatei ruse în Ucraina în luna mai au crescut dramatic din cauza ofensivei din regiunea Harkov, ajungând la o medie de peste 1.000 de morți și răniți pe zi.

Conform NYT, armata rusă recrutează 25-30.000 de oameni pe lună, ceea ce este aproximativ egal cu numărul pe care îl pierde.

Potrivit surselor NYT, astfel de atacuri cu „carne de tun” au permis Rusiei să atingă unul dintre obiectivele lui Vladimir Putin, care a fost acela de a crea o zonă tampon de-a lungul graniței pentru a face imposibile atacurile ucrainenilor asupra zonelor controlate de ruși.

Conform unor estimări NATO, în aprilie, pierderile totale suferite de forțele ruse de la începutul invaziei au fost de peste 350.000 de soldați. UK Defense Intelligence a estimat că numărul total al pierderilor rusești a ajuns probabil la 500.000.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro