Inasprirea conditiilor de creditare in Europa Centrala si de Est nu este fundamentata – Erste
Pietele interbancare functioneaza bine in regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), iar preocuparile privind inasprirea conditiilor de creditare nu sunt fundamentate intrucat bancile din aceasta zona nu au expuneri pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, este concluzia unei analize a grupului bancar Erste.
„In opinia noastra, preocuparile privind inasprirea conditiilor de creditare in CEE (Europa Centrala si de Est – n.r.) sunt complet nefundamentate. Bancile din zona CEE nu au nicio investitie pe piata titlurilor ipotecare (subprime), prin urmare nu au fost nevoite sa constituie provizioane. Spread-urile dintre ratele dobanzii cheie si ratele pietei monetare indica un nivel mai ridicat de incredere in randul bancilor locale”, spune Alihan Karadagoglu, analistul de cercetare credite la Erste Group, citat de NewsIn.
Astfel, primele de risc in Europa Centrala si de Est au fost afectate negativ de criza globala de lichiditati, dar si de temerile legate de o incetinire economica in zona euro.
Spread-urile de credit din ECE au inregistrat o crestere puternica in ultimele cateva saptamani si au atins valori maxime, in principal din cauza problemelor de lichiditate ale institutiilor financiare europene, printre care se numara Fortis, Dexia, Hypo Real Estate si bancile islandeze.
Ca urmare, piata instrumentelor derivate pentru transferul riscului de credit (Credit Default Swap) din Ungaria si Polonia s-a extins la 396 puncte de baza, respectiv 185 puncte de baza, in timp ce contractele CDS din Republica Ceha au atins 145 puncte de baza, ceea ce reflecta lipsa de incredere in randul investitorilor.
„Acestia transmit mesajul mai departe – inasprirea conditiilor de acordare a creditelor poate evolua foarte rapid – si percep prime de risc ridicate”, considera specialistii grupului austriac.
Totusi, pietele de credit au reactionat pozitiv la abordarea coordonata a tarilor europene in vederea sustinerii sistemelor financiare.
„Ne asteptam sa dureze o perioada pana cand se va incheia blocajul creditelor. Prin urmare, miscarea volatila a marjelor CDS-urilor va continua pana la restabilirea increderii, in timp ce comisioanele la credite se vor mentine la niveluri ridicate”, estimeaza analistul de credite al Erste.
Turbulentele financiare cresc interesul pentru obligatiuni
In momentele de turbulente financiare, investitorii cauta siguranta, motiv pentru care instrumentele financiare cu venit fix emise de trezorerii si institutiile emitente de stat sunt cele mai cautate.
Totodata, potrivit cercetarii grupului Erste, investitorii cauta si titlurile corporatiilor din sectoarele defensive, plecand de la premisa ca acestea genereaza fluxuri stabile de numerar.
„Daca ne uitam la performanta unor obligatiuni denominate in euro din sectoarele defensive, cum ar fi telecomunicatii si utilitati din CEE (inclusiv Austria), observam ca toate au depasit indicii sectoriali incepand cu mijlocul lunii septembrie. In special, titlurile de stat cu maturitate pe termen scurt au avut un randament pozitiv. Acest aspect poate fi explicat de conditiile actuale ale pietei, in care investitorii se axeaza pe titluri pe termen scurt pentru a reduce riscul de durata”, a subliniat Karadagoglu.
Specialistii Erste se asteapta ca piata primara a instrumentelor cu venit fix sa ramana inchisa in urmatoarele luni, dar in cazul unor noi emisiuni de obligatiuni se preconizeaza o reevaluare a obligatiunilor existente pe piata secundara.
Totodata, in piata primara emitentii prefera maturitatile pe termen scurt, ca modalitate de a evita povara unor costuri de refinantare ridicate pe termen lung, astfe incat noile emisiuni trebuie sa aiba preturi atractive.