Inca o lege pentru penali: Deputatii au votat "desfiintarea" conflictului de interese. Legea merge la promulgare/ Ponta: "Donald Trump si-a angajat fiica, as vrea sa sesizam ANI si DNA din America"
Camera Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege de modificare a Codului Penal prin care infractiunea de conflict de interese este redenumita in „Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane”, si care prevede ca aceasta infractiune nu se aplica in „exercitarea unui drept recunoscut de lege sau indeplinirea unei obligatii impuse de lege”. Deputatul USR Stelian Ion a declarat de la tribuna plenului ca prin acest proiect „se desfiinteaza practic conflictul de interese”. „Constatam ca vin tavalug unele dupa altele acest proeicte care slabesc lupta impotriva coruptiei” a spus el.
Deputatul PSD Victor Ponta i-a raspuns acestuia tot de la tribuna plenului: „Avand in vedere ca dl presedinte Donald Trump si-a angajat fiica as vrea sa sesizam ANI din America si DNA din America pentru ca vigilenta userista trebuie sa se manifeste peste tot”.
- Fostul premier este cercetat de DNA din septembrie 2015 tocmai pentru acuzatia de conflict de interese intr-un dosar disjuns, dupa ce, Parlamentul a respins, la inceputul lunii iunie 2015, solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale fata de premierul Victor Ponta pentru trei infractiuni de conflict de interese legate de numirea lui Dan Sova in functia de ministru.
Proiectul a trecut cu 187 voturi „pentru”, 71 „impotriva” si 6 abtineri.
Camera Deputatilor este for decizional, astfel ca proiectul merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Cum este acum definit in Codul Penal conflictul de interese (Art. 301)
(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
(2) Dispozitiile alin.(1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.
Cum ar urma sa arate daca intra in vigoare legea
„Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane”
Art. 301:
(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica pe o perioada de 3 ani.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la urmatoarele situatii:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;
b) exercitarea unui drept recunoscut de lege sau indeplinirea unei obligatii impuse de lege, cu respectarea conditiilor si limitelor prevazute de aceasta.
De asemenea, s-a votat si eliminarea din Art. 308 din Codul Penal a trimiterii la Art. 301, iar acesta va arata astfel:
Art.308.– (1) Dispoziţiile art.289 – 292, art.295, art.297 – 300 şi art.304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art.175 alin.(2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
Citeste aici raportul comisiei juridice in care se regasesc modificarile aduse
In sedinta comisiei juridice de saptamana trecuta, deputatul UDMR Marton Arpad si-a retras amendamentul controversat, eliminand sintagma „pricinuind un prejudiciu de interes public”, prin care practic ar fi fost permisa angajarea rudelor de catre functionarii publici, exceptand parlamentarii. Decizia a fost luata dupa ce plenul votase retrimiterea proiectului la comisia juridica, la cererea PSD, tocmai pentru a se lamuri aceasta sintagma.
- Curtea Constitutionala a dat o decizie in noiembrie 2015 in care a admis exceptii de neconstitutionalitate cu privire la cele doua articole privind conflictul de interese. Vezi in text ce a decis CCR si ce amendamente au depus parlamentarii
- Proiectul face parte dintr-o serie intreaga de initiative care vizeaza codul penal si de procedura penala, ramase in sertarul Comisiei Juridice – peste 20 – dupa o sedinta din iunie 2015. Citeste pe larg despre cele mai controversate