Sari direct la conținut

Incident în apele teritoriale turcești. O navă a Gărzii de Coastă a Greciei a ajuns aproape de plaja din Bodrum

HotNews.ro
Incident în apele teritoriale turcești. O navă a Gărzii de Coastă a Greciei a ajuns aproape de plaja din Bodrum
Navă a Gărzii de Coastă din Grecia Foto: Travelnia / Alamy / Alamy / Profimedia

O navă de patrulare a Gărzii de Coastă Elenă a intrat vineri dimineaţă în apele teritoriale turceşti, lângă Bodrum, în timpul urmăririi unei bărci cu motor despre care se presupune că este implicată în traficul de migranţi. Oficialii turci au contactat partea greacă şi şi-au exprimat iritarea faţă de incident, informează News.ro.

Conform ekathimerini,com, incidentul s-a produs la ora 11 dimineaţa, nava Pazei de Coastă ajungând la aproximativ 50 de metri de ţărm, surprinzându-i pe cei aflaţi la plajă, care au filmat şi au anunţat autorităţile turce.

Barca cu motor a fost dusă la mal, iar cel aflat la bord a fugit. Cu toate acestea, potrivit unor informaţii, el a fost arestat ulterior de poliţia turcă.

Oficialii turci au contactat partea greacă şi şi-au exprimat iritarea faţă de incident, Garda de Coastă Elenă promiţând să investigheze problema.

Oficialii Gărzii de Coastă au explicat că au decis să continue urmărirea până pe ţărmurile turceşti deoarece nu au putut deschide focul asupra navei din cauza prezenţei a numeroase bărci turistice în zonă.

Presa turcă a publicat un videoclip în care nava elenă face un viraj în golful Akcabuk înainte de a pleca cu viteză.

Migrația ilegală din Turcia în Grecia a determinat autoritățile grecești să intensifice activitățile de patrulare pe mare, iar acest lucru a dus uneori la apariția unor dispute între Atena și Ankara. În iulie, Turcia a acuzat Grecia că împinge vasele cu migranți din apele sale teritoriale către apele teritoriale turcești.

Grecia, una dintre porțile de intrare în Uniunea Europeană a refugiaților și migranților din Orientul Mijlociu, Asia și Africa, a fost acuzată de unele ONG-uri că scoate cu forța migranții din apele sale teritoriale, o practică ilegală.

Grecia și Turcia, țări membre NATO, au dispute vechi pe teme precum împărțirea platoului continental, resursele energetice, zborurile deasupra Mării Egee și Cipru, o insulă divizată pe criterii etnice.

În 2023, cei doi vecini au convenit să relanseze relația bilaterală, stabilind o foaie de parcurs care să ducă la o nouă eră de relații mai strânse.

INTERVIURILE HotNews.ro