Sari direct la conținut

Noi tensiuni între Grecia și Turcia. Ankara acuză Atena că împinge ambarcațiunile cu migranți înapoi pe teritoriul turc

HotNews.ro
Noi tensiuni între Grecia și Turcia. Ankara acuză Atena că împinge ambarcațiunile cu migranți înapoi pe teritoriul turc
Migranți pe insula Lesbos Foto: Manolis Lagoutaris / AFP / Profimedia

Garda de Coastă din Grecia a respins acuzațiile Ministerului Apărării turc, după care ar fi împins migranții din largul insulei Lesbos pe teritoriul turc, transmite Reuters.

Anterior, ministerul turc publicase pe X un clip filmat cu o dronă despre care ar arăta că un vas al Gărzii de Coastă din Grecia împingea o ambarcațiune cu migranți aflată la nord de insula Lesbos către apele teritoriale turce.

„Comandamentul gărzii noastre de coastă a fost imediat informat și migranții au fost salvați de un vas care a sosit în zonă”, a precizat, pe X, Ministerul Apărării din Turcia.

„În niciun caz nu este vorba de o împingere, este detectarea și prevenirea unei intrări ilegale în apele teritoriale grecești”, a răspuns un oficial al Gărzii de Coastă din Grecia.

Grecia, una dintre porțile de intrare în Uniunea Europeană a refugiaților și migranților din Orientul Mijlociu, Asia și Africa, a fost acuzat de unele ONG-uri că scoate cu forța migranții din apele sale teritoriale, o practică ilegală.

Grecia și Turcia, țări membre NATO, au dispute vechi pe teme precum împărțirea platoului continental, resursele energetice, zborurile deasupra Mării Egee și Cipru, o insulă divizată pe criterii etnice.

În 2023, cei doi vecini au convenit să relanseze relația bilaterală, stabilind o foaie de parcurs care să ducă la o nouă eră de relații mai strânse.

INTERVIURILE HotNews.ro