Sari direct la conținut

Indonezia trece pe energie geotermala: detine cel mai mare potential geotermic din lume

HotNews.ro

Indonezia are planuri mari de prezentat la summit-ul de la Copenhaga, pe teme de schimbari climatice. Prin programul sau de mediu, statul se pregateste sa-si imbunatateasca imaginea la nivel international. Planul de actiune este realizat pe 45 de puncte si vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Cel mai important punct al programului: uzinele geotermale, potrivit Le Monde.

Energie, silvicultura, industrie, transporturi – toate sectoarele responsabile de poluare sunt in prezent atent supravegheate. Obiectivul este de a cobori de pe podiumul pe care Indonezia il ocupa alaturi de China si Statele Unite in ceea ce priveste emisiile de dioxid de carbon (CO2). Cauzate in principal de defrisarile excesive (800.000 de hectare pe an) si de marile incendii de padure, emisiile trebuie sa se micsoreze cu 26% din prezent si pana in 2020, a anuntat guvernul, in cadrul unei reuniuni G20 care a avut loc in septembrie in Pittsburgh.

Pentru a reusi, Indonezia are o arma secreta: subsolul. Situata de-a lungul centurii de foc a Pacificului, cu aproape 170 de vulcani activi, arhipelagul detine cel mai mare potential geotermic din lume: 27 gigawati (GW) din energie subterana, ceea ce echivaleaza cu 40% din rezervele mondiale.

Mai multe regiuni, aflate in centrul masivelor vulcanice, contin si ele „zacaminte” importante de vapori de apa. Semn al unei activitati telurice intense, doua centrale geotermale sunt deja construite, la poalele muntilor Patuha, Wayang si Tilu.

Cu o putere totala de 427 de megawati, uzinele produc electricitate datorita caldurii. Ele functioneaza pe baza unor surse aflate la kilometri adancime: turbine imense, conectate la rezervoare de apa incalzite de magma sau de roci fierbinti – transforma vaporii in energie electrica. Operatorii centralelor geotermale au prevazut deja cresterea capacitatilor de productie.

Plecand de la aceste realitati, Indonezia isi pregateste programul national de mediu, pe care il va prezenta pe 7 decembrie la Copenhaga. Printre altele, acesta prevede instalarea de noi uzine geotermale, care sa permita reducerea emisiilor a 82 de milioane de tone de dioxid de carbon in atmosfera.

Proiectul este ambitios si intereseaza deja investitorii. Cu o putere totala anuntata de 175 de MW, ar putea vedea ziua in anul 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro