Sari direct la conținut

Procesul înfiorătoarelor violuri orchestrate de Dominique Pelicot riscă să fie suspendat / Principalul acuzat, soțul lui Gisele Pelicot, internat în spital

HotNews.ro
Beatrice Zavarro, avocata lui Dominique Pelicot, acuzat că și-a drogat soția și a invitat zeci de străini să o violeze timp de aproape 10 ani / FOTO: Alain ROBERT / Sipa Press / Profimedia
Beatrice Zavarro, avocata lui Dominique Pelicot, acuzat că și-a drogat soția și a invitat zeci de străini să o violeze timp de aproape 10 ani / FOTO: Alain ROBERT / Sipa Press / Profimedia

Dominique Pelicot, acuzat că și-a drogat soția și a îndemnat zeci de bărbați găsiți pe internet să o violeze – urma să fie audiat marți prima dată în procesul care a șocat Franța, dar a fost internat în spital, ceea ce ar putea duce la suspendarea procesului, relatează AFP.

„A fost internat în spital, chiar azi”, a explicat avocata sa, Béatrice Zavarro, în cea de-a șaptea zi a procesului în care clientul său urma să fie audiat pentru prima dată, la Avignon, după-amiaza.

La acest anunț, președintele curții, Roger Arata, a dispus o evaluare medico-legală a stării de sănătate a învinuitului și a repetat că poate cere suspendarea procesului, „în timp ce starea lui se ameliorează”.

Imediat ce s-a deschis marți ședința, constatând absența învinuitului, care se simte rău de luni, magistratul a menționat o întrerupere a acestui proces extraordinar timp de câteva zile.

„Nu ar avea sens să continui fără prezența lui, pentru că un proces penal nu are loc fără prezența unui acuzat”, a confirmat Zavarro.

O poziție împărtășită de părțile civile. „Doamna Pelicot, ca și copiii ei, nu doresc să depună mărturie în absența lui”, a declarat unul dintre avocații lor, Stéphane Babonneau, marți dimineață, înainte ca această spitalizare să fie oficializată. „Este absolut necesar ca domnul Pelicot să primească îngrijiri medicale și să poată participa la audieri”, a adăugat el.

Luni dimineața, Dominique Pelicot, în vârstă de 71 de ani, părea foarte slăbit când a intrat în boxa sa, ajutat de baston, sprijinindu-se de geamul boxei. Avocatul său indicase că suferă de dureri intestinale.

Avocata lui Dominique Pelicot susține că acuzatul nu se eschivează procesului

Aceste dureri „pentru care nu a primit neapărat îngrijire în cele 48 de ore ale weekendului” ar fi început vineri, a declarat marți avocata sa, Zavarro, dând asigurări că nu sunt subterfugii ale clientului său.

„Am auzit lucruri în această dimineață în sala de judecată sugerând că în mod clar absența lui va fi intenționată. Deloc! Ca să fiu foarte clară, domnul Pelicot nu s-a eschivat. Domnul Pelicot nu se va sfii. Domnul Pelicot va fi acolo, el va răspunde la toate întrebările”, a insistat ea.

Potrivit acesteia, nu există niciun risc asupra procesului. 

Acuzat că și-a drogat și violat soția pentru ca apoi să invite alți zeci de bărbați să o agreseze sexual, din iulie 2011 până în octombrie 2020, în principal la domiciliul lor din Mazan (sudul Franței), el nu a auzit depoziția anchetatorilor care au confirmat că având în vedere  miile de fotografii și videoclipuri ale faptelor înregistrate și clasificate cu meticulozitate de, acum, fostul ei soț, niciunul dintre atacatori „nu ar fi putut să nu știe că Gisele Pelicot era inconștientă”.

INTERVIURILE HotNews.ro