Sari direct la conținut

Inflația ridicată din Statele Unite va fi doar temporară, asigură banca centrală (Fed)

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Creșterea foarte bruscă a prețurilor în Statele Unite cauzează îngrijorare, dar, pentru președintele Băncii Centrale Americane (Fed), aceasta nu marchează revenirea spiralei inflaționiste din anii 1970, iar situația ar trebui să se stabilizeze peste câteva luni, potrivit AFP.

Inflația „ar trebui să rămână ridicată în următoarele luni înainte de a încetini”, a declarat Jerome Powell oficialilor aleși ai Camerei Reprezentanților miercuri după-amiază, la audierea sa semestrială.

Întreruperile globale ale aprovizionării au dus la o creștere accentuată a prețurilor unor produse și servicii, dar acest lucru „ar trebui inversat parțial pe măsură ce efectele blocajelor se risipesc”, a spus el.

Creșterea prețurilor este cu atât mai puternică în comparație cu cele de anul trecut, care au scăzut când lumea s-a carantinat. De asemenea, acest efect de comparație va scădea, deoarece prețurile au crescut încet din vară.

Președintele puternicii Rezerve Federale a rămas pe această linie de luni de zile, în ciuda prețurilor mai mari decât se anticipase. Inflația a atins recent un nivel nevăzut din 2008, + 3,9% pe un an în luna mai, conform indicelui PCE urmat de Fed, + 5,4% în iunie, conform indicelui PCI.

„Cocktail perfect pentru creșterea prețurilor”

Prețul benzinei a crescut în mod deosebit, la fel ca și cel ale mașinilor uzate, deoarece companiile de închiriere își completează flotele, iar producția de mașini noi este semnificativ încetinită de lipsa mondială de semiconductori.

„Este doar cocktailul perfect, cu cerere mare și ofertă redusă”, a spus Jerome Powell. „Cu excepția cazului în care credem că va exista o penurie de mașini second-hand în Statele Unite de câțiva ani, ar trebui să considerăm acest lucru temporar”.

Prețurile cu ridicata au înregistrat, de asemenea, în iunie cea mai mare creștere de când indicele a început să fie măsurat în noiembrie 2010. Au crescut cu 7,3% față de iunie 2020.

Dincolo de aceste cifre, preocupările se referă mai ales la natura durabilă sau temporară a acestei inflații.

Președintele Fed, ca și economiștii de la Casa Albă și mulți alții, continuă să anticipeze o stabilizare a inflației, în câteva luni, în jur de 2%, țintă a Băncii Centrale.

Unii cred chiar că vârful inflației a fost deja atins.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro