Sari direct la conținut

Injuraturi de primar: „Taratura!”

Ziarul de Sibiu

„Taratura” sau „intrigant de ultima speta” sunt cuvintele folosite de primarul Cisnadiei, Johann Krech, pentru a se adresa in sedinta Consiliul Local unui cetatean al Sibiului. Unii dintre consilierii locali au urlat si ei – „esti un papagal”. Intamplator sau nu, respectivul cetatean astfel agresat este ziarist.

In aceeasi sedinta, a mai iesit la iveala o potlogarie marca Cisnadie – 15 hectare de teren, inchiriate fara stirea CL, pe baza unei legi aiurea. Circul de la Cisnadie – o pata rusinoasa pe obrazul celor 15.000 de cisnadieni, inregistrata pe reportofon.

Sedinta Consiliului Local de saptamana trecuta a oferit o imagine rar intalnita in lumea civilizata – primarul si cativa consilieri locali au inceput sa racneasca la un reprezentant al ZIARULUI de Sibiu, folosind cuvinte reprobabile pentru orice cetatean, darmite pentru un ales ce reprezinta 15.000 de cisnadieni.

Scandalul facut in plina sedinta a forului legislativ al orasului Cisnadie a fost inregistrat de redactorul ZIARULUI, iar o parte din acesta, cea mai aberanta, o puteti asculta pe site-ul www.ziaruldesibiu.ro.

Intriga

Intriga scandalului facut de primarul Johann Krech in Consiliul Local Cisnadie isi are originea intr-un articol publicat de ZIARUL de Sibiu, in care apare ipoteza vanzarii unor locuinte sociale construite pe bani de imprumut.

Viceprimarul Cisnadiei, Gheorghe Huja, este cel care a lansat aceasta ipoteza si care se lipeste perfect pe mai vechile posibile scenari publicate de ZIARUL de Sibiu, potrivit carora aceste locuinte sociale nu ar fi altceva decat o afacere profitabila pentru un grup restrans.

Pe acest fond, nervii primarul Cisnadiei au cedat atunci cand o parte din consilierii locali, culmea unul chiar din FDGR, formatiunea din care face parte si Krech, a scos la iveala o afacere cusuta cu multa ata alba ilegala – primarul Krech inchiriase o pasune in suprafata de 15 hectare la Cisnadioara, pe termen de sase ani, fara aprobarea Consiliului Local.

Iar cel care obtinuse aceasta pasune a si inceput sa construiasca in zona, potrivit consilierului local Roberto Dietrich.

Culmea aceste povesti este faptul ca, interpelat de consilierul FDGR, Michael Hening, primarul Krech a oferit o justificare legala pentru inchirierea acestui teren absolut deplasata – Krech a aruncat faptul ca cele 15 hectare (teren ce face parte din patrimoniul public al Cisnadiei) ar fi fost inchiriate pe baza Legii 247/2005.

Or, aceasta lege face referire la reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente. Deci, nici o legatura cu posibilitatea inchirierii unui domeniu public. Prins la mijloc, Krech a trecut la declaratii si masuri disperate si declaratii fara sens. „Este un contract de pasunat absolut valabil care, deocamdata, are niste clauze confidentiale.

Si care va fi definitivat cu acordul dumneavoastra. Sunt unele clauze care sunt confidentiale. Clauzele de pret si de… Nu fata de Consiliu. Deci dumneavoastra aveti voie sa le cititi. Vreau sa va spun ca sunt, totusi, anumite prevederi care sunt confidentiale. Si intr-o institutie publica”, a declarar Krech.

Dupa care a dat citire unui pasaj din contractul incheiat pe 5 iunie 2006, pe o perioada „temporara” de sase ani.

„Rezilierea contractului se poate face in urmatoarele situatii – in cazul in care chiriasul refuza negocierea si finalizarea unui schimb intre aceeasi suprafata si un teren agricol in echivalent pe care urmeaza sa il primeasca in baza Legii 247 pe 2005, schimbul se finaliza in maximum un an de la data punerii in posesie. Deci asta este un contract de pasunat.

Nu stiu, deci putem linistiti sa spunem, domn primar va rog sa anulati contractul de pasunat si am terminat povestea. Ca deja intram in niste sfere sa ne aflam in treaba. Deci studiati-l dumneavoastra. Partea publica a fost pana se incheie contractul, dupa ce se incheie nu mai este public. Orice document care contine cifre, la un moment dat devine confidential.

Contractul nu este de interes public. Avand in vedere ca aici este ultra urgenta problema. Prea tarziu sa fac altceva decat reziliere. Este un contract de pasunat perfect valabil. Care contine pe langa asta niste clauze confidentiale. Dupa ce s-a incheiat cu acordul dunmneavoastra anumite parti din…”, a declarat primarul tot mai nervos.

Vazand balbaielile lui Krech, consilierul Michael Hening, cel care ridicase problema pasunii inchiriate, a pus punctul pe „Eu ma simt fraier”, a batut cu palma in masa. De aici, a inceput ploaia de insulte debitate de primar.

Scandal de ultima speta

Incoltit de unii consilieri, primarul a inceput sa lanseze o serie de acuze la adresa reporterului ZIARULUI de Sibiu. „Daca vreti sa ne aflam in treaba, mai ales ca este aici taratura asta care este un intrigant de prima calitate. Altceva decat sa intrige… a cui unealta esti tu, ma? Cu tine vorbesc. (…) Taratura ce esti!”, a urlat primarul catre redactorul ZIARULUI de Sibiu.

Nervii primarului au fost degraba alimentati de un alt consilier local, Aurel Iordache (PD), care s-a prins in hora primarului propunand chiar ca ziaristul sa fie dat afara de la sedinta publica. „Daca nu se conformeaza la ceea ce trebuie sa se redee (sic!), nu are ce sa mai caute, domnule primar. Dar ce dracu’, noi suntem 17-20 de insi aici si vine el sa… ai mai scris odata de mine. Esti un papagal!”, a strigat infierbantat si Aurel Iordache.

De aici, cursul logic al oricarei discutii normale intr-o sedinta de consiliu local dispare. Presedintele sedintei intervine – „sa revenim la ordinea de zi”. Iordache sare. „Ce vorbesti, domnule? O cerut voie sa intre?”.

Presedintele ii explica faptul ca, totusi, este vorba de o sedinta publica, la care are acces orice cetatean. Iordache continua pe acelasi ton. „Sa se prezinte. Domnule, am voie sa particip la asa ceva?”.

In fine, unul dintre consilierii locali, Dan Roman, incearca sa calmeze spiritele. „Va rog, deja am degenerat…”, dar nu apuca sa termine caci furia primarului nu mai cunoaste limite. „Du-te, ma, ca si tu esti… esti unul dintre cei care intriga. Corect nu ai fost niciodata. Intrigant toata viata.

Te poti lua de mana cu alalalt”, arata primarul catre redactorul ZIARULUI de Sibiu. Dan Roman incearca sa calmeze situatia – „facem circ?”. Primarul striga in continuare. „Da, facem circ. Fiindca asta vreti”. Dupa care, discutiile degenereaza in urlete si cuvinte jignitoare.

„Ba, da-l dracu’!”

Atacurile la adresa redactorului ZIARULUI de Sibiu l-au prins la mijloc si pe consilierul local Dan Roman. Reproduce un pasaj din inregistrarea acestor discutii.

Consilier Dan Roman: „De ce va luati de el? Domnul nu a deschis nici macar gura”.

Primarul Johann Krech: „Nu o deschis gura. O deschis pana”.

D.R.: „Pai, daca e ziarist?”.

J.K.: „Ce ziarist? Ala nu e ziarist, ma, e intrigant, ma!”.

Consilier Aurel Iordache: „Il cunosti dumneata? S-a prezentat?”

D.R.: „Nu trebuie sa il cunosc si nu trebuie sa se prezinte”.

A.I.: „Si atunci, ce cauta? Ba, da-l dracu’!”

D.R.: „Daca nu stiti legea, cititi. De ce sa ne facem de minune tot orasul?”.

A.I.: „Pentru ca scrie nazdravanii! Si tampenii! Au fost oamenii astia prea corecti cu tine”.

Presedintele sedintei: „Haideti sa revenim la ordinea de zi”.

O buna parte a scandalului din sedinta de Consiliu Local de la Cisnadie o puteti asculta pe site-ul ZIARULUI, www.ziaruldesibiu.ro.

Consilieri jigniti

In afara lui Michael Hening, care a declarat primarului ca se simte fraierit, si alti consilieri locali au pus problema atitudinii intaiului ales al cisnadienilor. Unul dintre ei este tot membru FDGR, Dieter Konig, care a relatat o discutie anterioara cu Johann Krech. „Si atunci m-am adresat domnului primar.

La care domnul primar, cu «sarmul» lui obisnuit, jignindu-ma fata de un alt domn care nici nu m-a intrebat cum ma cheama, mi-a spus sa ma informez si sa tac din gura sa nu vorbesc prostii.

Eu nu mai permit domnului primar sa ma jigneasca niciodata si sa raspunda domnul primar ce beneficii are acest oras daca Sibiul devarsa necontrolat tone de gunoi la Cisnadie”, a povestit, calm, Konig.

Pe aceeasi idee s-a revoltat si consilierul Ioan Hambasan, nemultumit de cum pune problema in sedintele de Consiliu primarul Cisnadiei. „Daca veniti si puneti problema ca trebuie sa votam tot ceea ce spuneti, puneti un bilet pe usa cu proiectele la care trebuie sa ridicam mana”, a replicat Hambasan.

Legea – o vorba de dansii inventata

Calitatea actului legislativ de la Cisnadie lasa mult de dorit. De acest lucru se poate convinge orice cetatean care participa absolut la oricare din sedintele publice.

In afara celor 15 hectare de pasunat inchiriate la din patrimoniul public al Cisnadiei conform bunului plac al primarului Johann Krech, in sedinta din dupa-amiaza de joi, a mai rasarit o crasa necunoastere a legii din partea unor reprezentanti ai Primariei.

In speta, secretarul Adrian Steva, care a semnat cu mana lui in cunostinta de cauza, un raport de specialitate pentru inchirierea fara licitatie publica a unui teren din Cisnadie. „Pentru ca asta este o chestie, asa, nu se face o carciuma pe opt metri patrati”, a motivat secretarul raportul semnat de el si prezentat consilierilor locali.

La care, unul din consilierii locali, Adela Dobrescu, i-a explicat cum e cu legea. „Domnule secretar, nu cred ca exista in lege vreo specificatie in sensul ca opt metri nu se acorda prin licitatie si 100 de metri sau 1.000 de metri prin licitatie. Dupa cate stiu eu domeniul public se inchiriaza prin licitatie. Noi avem nevoie de consilierea dumneavoastra.

Si sincer sa va spun, sunt dezamagita. Noi pe cine sa credem?”, a declarat Adela Dobrescu.

„Lasati-ma, nici nu mai am chef sa… Daca si in spatele acestei… vedeti smecherii. Eu sunt ordonatorul principal de credite. Daca voi considerati ca mi-am batut joc de banul public voi ma sanctionati. Cu proxima ocazie ma bagati in puscarie”, Johann Krech

Afacerea locuintelor sociale

Principala nemultumire pentru care Johann Krech a inceput sa arunce cu invective la adresa redactorului ZIARULUI de Sibiu este legata de afacerea locuintelor sociale de la Cisnadie.

Desi primarul neaga orice neregula legata de aceasta poveste – in care a fost deja amendat cu 30 de milioan ROL pentru nerespectarea unor prevederi legale -, consilierii locali au mai ridicat unele probleme fata de aceasta poveste.

„Pentru ca se pare ca avem o serie intreaga de discutii, solicit departamentului economic sa ne faca un raport cu cati bani s-au adus din linia de finantare, cati au fost cheltuiti, ce sume mai trebuie alocate, in ce faza sunt lucrarile, ca sa stim. Acum, lucrurile ma indoiesc ca stau chiar corect si va si aduc un argument care cred ca va va convinge.

Atata timp cat Consiliul Local a aprobat in sedinta ordinara construirea a 16 vile cu 64 de apartamente, explicati-mi si mie cum au aparut 72 de apartamente cu 18 vile? De unde in aceeasi bani? Este vorba despre doua vile suplimentare?”, a declarat Adela Dobrescu.

Continuarea

In ciuda tuturor amenintarilor, ZIARUL de Sibiu va continua seria dezvaluirilor legate de neregulile de la Cisnadie. In plus, ZIARUL de Sibiu va sesiza, din nou, autoritatile abilitate, pentru a face lumina intr-o serie de scandaluri in care primarul Cisnadiei pare actantul principal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro