Inspecția Sanitară de Stat, direcția din ministerul lui Rafila care controlează situații medicale precum cea de la Spitalul Pantelimon, este condusă de un medic veterinar, fost candidat PSD la alegerile parlamentare
Conform legii și potrivit a ceea ce s-a întâmplat recent în alte cazuri de criză medicală, nu Corpul de Control, trimis de Alexandru Rafila la Sf. Pantelimon, ci altă direcție din subordinea lui se ocupă de ”inspecţia pentru controlul calităţii serviciilor de asistenţă medicală” și de ”inspecția farmaceutică”. Direcția se numește Inspecția de Sănătate Publică. În România, ea este condusă, din 2019, de un medic veterinar: Mioara Comana.
În iulie 2023, după cazul femeii care a născut în stradă, după ce personalul medical de la Spitalul Municipal din Urziceni a refuzat s-o consulte, ministrul Alexandru Rafila a trimis în control Inspecția Sanitară de Stat.
„Am văzut imaginile de la Urziceni. Inspecţia Sanitară de Stat trebuie să reconstituie exact întreaga situaţie şi vom pune la dispoziţie toate informaţiile pe care le avem, precum şi măsurile care au fost luate în cazul în care ele se impun”, a spus ministrul atunci ministrul sănătății. Verificările au fost conduse de Inspectorul Șef, Mioara Comana.
În octombrie 2020, doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului din Capitală a atras atenția public că 30 de bebeluși au murit în ultimul an din cauza lipsei banilor pentru tratamentele medicale necesare.
Ministrul Nelu Tătaru a trimis în control o echipă mixtă a Inspecției Sanitare de stat și a Corpului de control pentru o evaluare a modului de gestionare a activității la nivelul Spitalului de Urgență pentru Copii ”Marie Curie”, inclusiv la nivelul secției ATI.
În noiembrie 2020, după incendiul declanșat în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț în urma căruia au murit 10 pacienți bolnavi de COVID, Ministerul Sănătății a ordonat Inspecției Sanitare de Stat să verifice toate secțiile de Terapie Intensivă din țară.
Tot Inspecția Sanitară de Stat a coordonat și verificările în cazul pacientei arse în sala de operații la Spitalul de Urgență Floreasca din București, incident petrecut în decembrie 2019.
În mai 2024, Inspecția Sanitară de Stat a efectuat un control la nivel național în toate spitalele publice de pediatrie și în secțiile de pediatrie. Au fost verificate 11 spitale și 178 de unități sanitare cu secții de pediatrie. ”în ceea ce priveşte calitatea condiţiilor de acordare a serviciilor de asistenţă medicală, se arată în raportul publicat pe site-ul ministerului sănătății.
Ce spune legea
În toate aceste cazuri, dar și în multe altele, pentru probleme medicale s-a apelat în primul rând la Inspecția Sanitară de Stat pentru că legea îi oferă această responsabilitate și activitatea de inspecție sanitară se desfășoară cu medici, spre deosebire de Corpul de Control, unde sunt funcționează predominant juriști și economiști.
Conform Legii Sănătății ”inspecţia pentru controlul calităţii serviciilor de asistenţă medicală” este sarcina Inspecției Sanitare de Stat. Tot ea face:
- Inspecția farmaceutică.
- Inspecția dispozitivelor medicale.
- Inspecţia de sănătate publică.
Inspectorii sanitari trebuie să aibă grad profesional de medici primari și specialiști, farmaciști specialiști, chimiști, biologi și fizicieni principali și specialiști, psihologi, asistenți medicali principali, ingineri.
În România, Inspecția Sanitară de Stat este condusă de un medic veterinar.
Mioara Comana a venit de la DSP Teleorman adusă de Sorina Pintea
Mioara Comana a candidat în 2004 pe lista PSD pentru Senat, dar nu a prins un loc eligibil. A devenit șefa DSP Teleorman în 2010.
Newsweek dezvăluia numirea ei, în 2020: ”Un medic veterinar, ex-candidat PSD pentru Senat, va verifica secțiile ATI din toată țara”.
Din martie 2019, Direcția Inspecției Sanitare de Stat este condusă de un medic veterinar. Mioara Comana. Ea a fost detașată de pe funcția de director al DSP Teleorman pe cea de Inspector Sanitar șef al MS în mandatul ministrului Sorina Pintea. Secretarul de stat Rodica Nassar a semnat ordinul de transfer al medicului veterinar.
În cazul decesului femeii gravide din Bacău, Rafila a verificat îngrijirea prin Inspecția Sanitară
Pe 8 aprilie 2024, ministrul Alexandru Rafila a trimis Inspecția Sanitară de Stat pentru a elucida moartea Mariei, gravida în luna a 4-a de sarcină care s-a stins la Maternitatea Bacău la 24 de ore de la internare. Inspectorii au primit misiunea de a verifica dacă s-au respectat procedurile medicale pentru siguranța pacientei în vârstă de 38 de ani. Familia gravidei, care a decedat pe 16 martie, a reclamat public tardivitatea intervenției cadrelor medicale.
După trei zile, pe 11 aprilie, în debutul scandalului deceselor suspecte din secția ATI a Spitalului de Urgență Sf. Pantelimon din București, ministrul Rafila a anunțat că va trimite la Spitalul Pantelimon Corpul de Control al MS. Nu Inspecția Sanitară de Stat, ca la Bacău.
Inspecția Sanitară a fost la Sf Pantelimon, în luna aprilie 2024, dar ca să verifice cum sunt gestionate deșeurile medcalie. Era chiar în timpul apariție cazului celor 16 morți suspecte din secția ATI de la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon. Atunci, Inspecția Sanitară de Stat a derulat o ”acțiune tematică de control pentru verificarea respectării legislației în vigoare în spitalele de urgență și în institutele medicale și acțiunea tematică de control privind gestionarea deșeurilor rezultate din activitățile medicale în spitalele de urgență și institutele medicale”, conform site-ului oficial al MS.
Rafila: raportul Corpului de Control nu e public
Pe 17 aprilie, MS a publicat concluziile controlului Corpului de Control de la Pantelimon. Ministrul Rafila a explicat că a vizat numai activitatea administrativă derulată la nivelul spitalului și care a concluzionat faptul că ”sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”.
După 8 august, când procurorii au emis mandate de arestare preventivă pe numele a două doctorițe din secția ATI de la Pantelimon, iar premierul Marcel Ciolacu l-a chemat la Palatul Victoria și i-a cerut să-i prezinte raportul controlului efectuat de MS la spital, ministrul Rafila a secretizat documentul spunând că ”nu este destinat comunicării publice”. În plus, el a spus că cei din Corpul său de Control sunt economiști și juriști. Nu a făcut nici o referire la Inspecția Sanitară.
”Ministerul Sănătății nu are dreptul de a controla medical, este atribuția Colegiului Medicilor. Acolo nu face numiri nici Ministerul Sănătății, nici Guvernul”, a explicat ministrul sănătății.