Sari direct la conținut

Institutul Cantacuzino nu va concesiona terenuri si cladiri, dar le va inchiria pentru a face rost de bani. Interviu cu Adrian Ionel, noul director al Institutului Cantacuzino

HotNews.ro
Adrian Ionel, director Unifarm, Foto: LinkedIn
Adrian Ionel, director Unifarm, Foto: LinkedIn

Urmare a unei serii de directori numiti de ministrul Sanatatii si care au administrat dezastruos Institutul Cantacuzino, acesta este astazi practic in faliment. Rezista doar din maruntisul aruncat de la Guvern, iar Victor Ponta nu a fost marinimos cu acest institut.

In acest context vine Adrian Ionel, noul director al Institutului Cantacuzino si primul din istorie fara studii medicale, dar cu experienta in zona farma. Va reusi sa refaca Institutul? In primul rand are nevoie de un plan bun.

Sunteti primul director din istoria Institutului Cantacuzino care are studii in managementul informatiilor de securitate nationala la Academia Nationala de Informatii a SRI. Va sunt de ajutor aceste studii ca manager al Institutului Cantacuzino?

Adrian Ionel: Tot ce tine de sanatatea publica, din punctul meu de vedere, este legat de siguranta nationala. Un institut de cercetare are clar informatii clasificate cu care se lucreaza. Un institut de cercetare trebuie sa pastreze un anumit secret al documentatiei si a operatiunilor pe care le face pana la un moment dat pentru a nu fi expus celor din exterior. Exista fara doar si poate un spionaj economic la nivelul pietei farma, exista informatii care sunt folosite de institutiile mari farma si asta o stiu din partea cealalta, de unde vin.

A fost Institutul Cantacuzino tinta unor actiuni de spionaj economic?

Adrian Ionel: Nu vreau sa ma pronunt pentru ca in acest moment nu detin asemenea informatii. Dar vreau sa va spun ceva. S-a reiterat ideea ca 25 de ani conducerea acestui Institut a fost tinuta de catre medici, biologi sau cercetatori. Poate chiar asta este cauza pentru care acest Institut a ajuns in felul in care este azi. Poate ca era nevoie de un manager care sa fie numit aici pe baza unor rezultate economice obtinute anterior. Este singurul criteriu in baza caruia am fost numit aici. Unifarmul a ajuns in doi ani si jumatate de la 59.000 de lei la 10 milioane de euro si acesta a fost singurul criteriu. Nu sunt afiliat politic niciunui partid, nu sunt membru in niciun partid si nu ma intereseaza niciun partid. Ma intereseaza ca toate partidele sa sprijine atat Unifarmul, cat si Cantacuzinoul.

Cele mai importante declaratii:

  • Dupa 25 de ani si zeci de milioane de euro investite in cercetare nu am vazut niciun produs nou la Institutul Cantacuzino.
  • Nu voi concesiona terenuri si cladiri, voi inchiria strict in conditiile legii pentru a face rost de resurse financiare pentru Institut.
  • Vom avea o latura de psihologie aplicata cu salariatii. Sa creada in ce fac.
  • Vom insista pe productia de vaccinuri de polidin, de cantastim. Dar nu doar productia. Este foarte importanta si cercetarea.

Ati venit la conducerea Institutului Cantacuzino cu un plan de management?

Adrian Ionel: Nu se vine cu un plan fara sa vezi intai ce gasesti la fata locului. Noi suntem in etapa in care vedem exact ce am gasit acolo: ce functioneaza, ce nu; ce trebuie pastrat, ce trebuie indepartat; ce oameni avem acolo, pe cine ne putem baza; ce trebuie sa mai aducem daca este nevoie. Planul de management va cuprinde mai multe laturi: una comerciala, una strategica privind evolutia lui ca investitii si una de resurse umane. In cadrul celei din urma vom avea si o latura de psihologie aplicata cu salariatii pentru ca oamenii astia sunt foarte resemnati si trebuie sa-i determinam sa munceasca din nou cu rezultate optime. Sa creada in ce fac.

Adica veti face psihoterapie cu ei?

Adrian Ionel: Stiu la ce va referiti. Masteratul in psihologie [ma] poate ajuta si este absolut necesar in relationarea cu orice om si este un atu.

Veti incerca sa intariti partea de productie a vaccinurilor?

Adrian Ionel: Voi incerca sa aduc in prim plan absolut tot ce a fost de succes la Cantacuzino. Vorbim si de vaccinuri, si de polidin, si de cantastim. Dar nu doar productia. Este foarte importanta cercetarea. Este uimitor pentru mine ca timp de 25 de ani cercetarea nu a produs absolut nimic. S-au investit zeci de milioane de Euro acolo in cercetare si n-am vazut un produs nou. Dupa 25 de ani si zeci de milioane de euro: n-am vazut un produs nou.

Mai exact pe ce vaccinuri anume va ganditi sa insistati?

Adrian Ionel: Cele care sunt de interes strategic national, din categoria BCG-ului, diftero-tetanicul, dar si cele care tin de sanatatea uzuala a populatiei, cum este vaccinul anti-gripal.

Mai stie Institutul Cantacuzino sa produca DTP?

Adrian Ionel: In mod clar da, dar trebuie sa vedem daca specialistii mai pot intruni conditiile de GMP care contine si o latura a profesionistilor. Ce fel de calificari trebuie sa aiba, cati trebuie sa fie, de unde sa-i luam.

Dar pentru acest vaccin trebuie sa porniti de la zero.

Adrian Ionel: Pe linia de DTP trebuie in mod cert luat totul de la zero.

Si de ce investitie apreciati ca este nevoie?

Adrian Ionel: Intre 10 si 20 milioane de euro.

Aveti promisiuni ca Guvernul va da bani, de pilda cei 20 de milioane de euro pentru o linie de DTP?

Adrian Ionel: Nu. Nu am nicio promisiune in acest sens. Am o promisiune ca voi fi sustinut in demersurile pe care le fac pentru repunerea pe linia de plutire a Institutului.

Dar chiar daca le-ar produce, pana in 2017 Institutul Cantacuzino nici nu mai poate vinde vaccinuri. Cum rezistati pana atunci?

Adrian Ionel: Este vorba despre o sustinere de care avem nevoie si din partea politicului cat si a economicului, Ministerul de Finante. Avem nevoie de o sustinere multianuala. In fiecare an acest Institut trebuie sustinut pana ce va incepe sa produca si sa se autofinanteze. Cu un control foarte strict, cu un control foarte transparent al tuturor cheltuielilor pe care le face, a tuturor investitiilor pe care le face.

Dar aveti un astfel de plan multianual?

Adrian Ionel: Planul meu este in curs de creionare pentru ca planul se adapteaza la ce vom gasi acolo. Am scris o parte din acest plan, il voi supune la randul meu atentiei superiorilor mei. Daca nu ni-l asumam impreuna, eu nu voi continua: am nevoie de sprijinul politic si economic pentru aceasta societate.

O solutie de finantare suplimentara ar fi inchirierea de bunuri de catre Institutul Cantacuzino cu aprobarea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare. Luati in calcul asa ceva?

Adrian Ionel: Iau in calcul orice solutie care poate aduce bani acestui Institut fara a instraina pe termen lung proprietatea lui.

Inchiriere inseamna instrainare?

Adrian Ionel: Nu. E vorba de anumite cereri de concesionare. S-a dorit de-a lungul timpului sa fie concesionate diverse terenuri sau cladiri din cadrul Institutului Cantacuzino. Nu voi concesiona terenuri si cladiri, voi inchiria strict in conditiile legii pentru a face rost de resurse financiare pentru Institut. Eu nu fac afaceri imobiliare cu aceasta institutie, ci vreau sa produc vaccinuri. Daca pot sa fac resurse financiare care sa duca la producerea de vaccin atunci ok. Daca nu, nu.

Aveti de gand sa reluati si productia Cantastimului?

Adrian Ionel: Da.

Cu ce bani?

Adrian Ionel: Cu banii care vor rezulta. Va fi o productie etapizata. Vom incerca ca profitul sa fie intotdeauna strict reinvestit in Institutul Cantacuzino. Orice profit sa fie reinvestit intr-o noua linie, un nou produs.

Concret care sunt conditiile care daca nu vor fi indeplinite va vor determina sa plecati?

Adrian Ionel: In ultimii ani singurii trasi la raspundere pentru nereusitele Institutului Cantacuzino sunt managerii acestuia. Politicul trebuie sa ne sustina in ceea ce facem.

Ce inseamna asta concret?

Adrian Ionel: …… sa nu ne schimbe forma de organizare, sa sustina masurile planului de management, sa… Cam asta ar fi. Sa aloce fondurile necesare cercetarii, sa aloce fondurile necesare productiei.

Nu aveti pregatire medicala, dar sunteti jurist. Poate ne lamuriti prin ce difera concret statutul Institutului Cantacuzino astazi, cand este de ”interes strategic” fata de acum cateva luni cand legea nu prevedea aceasta formula?

Adrian Ionel: Pana astazi noi trebuia sa achizitionam vaccinurile din afara tarii. Sa luam un exemplu: Franta. Daca noi achizitionam de la Sanofi pana in acest moment, daca s-ar intampla sa avem un conflict cu Franta, o situatie total ipotetica desigur, atunci Franta nu ar mai livra Romaniei acest vaccin. Noi aveam nevoie de acest vaccin pentru toata populatia care astfel ar intra intr-un risc endemic destul de mare. Atunci caracterul strategic al acestui lucru este dat de faptul ca trebuie pus pe linia de plutire pentru a fi ferit tocmai din punct de vedere strategic, al securitatii sanitare, de aceste probleme.

Totusi ce inseamna concret asta pentru Institutul Cantacuzino: mai multi bani de la buget, mai greu de incheiat parteneriate public-privat?

Adrian Ionel: Nu vad de ce ar trebui sa fie mai greu un parteneriat public-privat intr-un regim foarte strict si foarte transparent. Vad un interes national mai mare catre acest institut, o alocare de resurse mai consecventa si pertinenta si un sprijin mai mare decat cel avut pana acum.

De ce in noua lege a Institutului Cantacuzino este mentionat expres doar vaccinul gripal, desi el nu are nimic de-a face cu securitatea sanatatii publice. De ce e mentionat doar acest vaccin?

Adrian Ionel: A fost exemplificat. De ce? Pentru ca in ultimii doi ani cu el au fost niste probleme de aprovizionare. A fost exemplul cel mai bun de dat la momentul respectiv. Da, clar nu este de interes strategic national vaccinul antigripal.

Totusi legile sunt facute sa legifereze, nu sa dea exemple.

Adrian Ionel: Concret da, dar probabil a fost pentru un mai bun nivel al impactului explicatiilor la nivelul intelegerii medii a populatiei.

  • Adrian Ionel este detinatorul unui masterat in managementul informatiilor de securitate nationala la Academia Nationala de Informatii din cadrul SRI si al unei licente in drept de la Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti. Ionel are experienta pe piata farma unde a condus timp de aproape trei ani Unifarm, distribuitorul de medicamente al statului, si a mai lucrat pentru Relad Pharma sau Sanador.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro