Sari direct la conținut

Insula minusculă cu monezi de dimensiunea unui om

HotNews.ro

Sute de discuri de piatră, de dimensiuni umane, sunt împrăștiate pe toată insula Microneziană Yap – unele în fața puținelor hoteluri de pe insula, altele așezate în rânduri aproape de plajă sau adânc în păduri. Fiecare sat are chiar și o bancă pentru banii din piatră, unde bucățile care sunt prea grele pentru a fi mutate sunt afișate pe terenul malal (locul dedicat dansului), scrie BBC.

Moneda unică de piatră a fost folosită pentru câteva secole, deși nimeni nu știe precis când a început conceptul. Ceea ce se știe este că fiecare disc este diferit și este pe atât de plin de înțeles pe cât este de voluminos – sculptat și transportat de locuitorii insulei Yap din Palau, o țară insulară la 400 km sud-vest.

Primele piese au fost folosite ca daruri și erau sculptate în formă de balenă – așa numite pietre „rai” – dar funcția lor a evoluat în cea de monedă, acestea având inclusiv găuri sculptate în centru pentru a le face mai ușor de transportat pe ocean.

Insula Yap nu deține nicio rocă durabilă, nici metale prețioase cu care să poată face monede. În schimb, marinarii experimentați din Yap, trimiși în cea mai mare parte de conducători bogați, au navigat în Palau cu plute de bambus la început și, în cele din urmă, cu goelete, să procure calcar din carierele de acolo. Inițial mici, pe măsură ce tehnicile și instrumentele s-au îmbunătățit, monedele au devenit chiar mai mari decât persoanele care le-au sculptat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro