Sari direct la conținut

Insulele Maldive: Presedintele tarii va prezida o sedinta de guvern sub apa, la o adancime de 6 metri

HotNews.ro

Presedintele Insulelor Maldive, care a propus anul trecut relocarea intregii tari, va prezida o sedinta a Guvernului care se va tine sub apa, la o adancime de sase metri, pentru a atrage atentia asupra pericolului reprezentat de incalzirea globala si de cresterea nivelului oceanului planetar, anunta CNN.

„Vrem sa atragem atentia asupra modului in care schimbarile climatice ne vor afecta si vrem sa cerem intregii omeniri masuri concrete”, a afirmat miercuri Aminath Shauna, de la administratia prezidentiala.

Presedintele Mohamed Nasheed va conduce aceasta inedita sedinta de guvern in 17 octombrie. Cei 14 ministri se vor aseza in jurul unei mese aflate la o adancime de sase metri.

Pentru a se pregati, ministrii au inceput sa ia lectii de scufundari, iar presedintele Nasheed detine deja un certificat in acest sens.

In cadrul sedintei de guvern, membrii Cabinetului vor comunica prin gesturi. Presedintele va ratifica un apel prin care va cere celorlate natiuni sa reduca masiv emisiile de carbon la summitul de la Copenhaga, din decembrie.

Insulele Maldive sunt in pericolul de a fi acoperite de ape, daca actualul trend al schimbarilor climatice va genera in continuare cresterea nivelului oceanelor.

Cea mai mare parte a arhipelagului format din 1.200 de insule de corali, situat in sud-vestul Indiei, se afla la circa 1,5 metri deasupra nivelului marii.

Natiunile Unite estimeaza ca nivelul apelor va creste cu cel putin 18 cm pana la sfarsitul secolului.

Capitala tarii, Male, este protejata deja de un zid, dar extinderea acestuia in jurul intregii tari este prohibitiva din punct de vedere al costurilor.

Imediat dupa ce a fost ales presedinte, in noiembrie 2008, Nasheed a lansat ideea cautarii unei noi tari pentru cei aproximativ 396.000 de locuitori ai arhipelagului.

Tara turistica prin excelenta – nisipurile albe atrag foarte multi turisti bogati din Occident – intentioneaza sa puna de-o parte un procent din venitul anual de mai multe miliarde de dolari pentru a putea cumpara o noua casa pentru locuitori, declara el, la acel moment.

„Vom investi in teren. Nu vrem sa sfarsim ca refugiati, traind in corturi, daca cel mai rau scenariu devine realitate”, a afirmat presedintele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro