INTERVIU Corina Cretu: "Consider o obligatie morala sa ma axez pe tarile care au cea mai mare nevoie de fonduri europene"
Noul Comisar european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a declarat in cadrul unui interviu acordat EurActiv.ro ca principalul criteriu dupa care vor fi evaluate Programele Operationale propuse de statele membre pentru fondurile 2014-2020 va fi crerea de locuri de munca. O alta prioritate subliniata: consultarile cu mediul privat si autoritatile locale, necesare in toate etapele gestionarii fondurilor. In plus, Cretu a spus ca va fi initiata asistenta tehnica pentru a salva in 2015 finantarile neabsorbite inca pe actualul exercitiu financiar (2007-2013).
Extrase din interviu (varianta integrala – pe uelive.ro):
EurActiv.ro: Care sunt concret activitatile pe care le veti face inca de la inceput, in primele saptamani?
Corina Cretu: Suntem in faza de incheiere a Acordurilor de Parteneriat pentru atragerea Fondurilor Europene si de Investitii 2014-2020. Comisarul Johannes Hahn isi propunea sa le incheie pe toate pana la finalul lunii octombrie, nu stiu daca va reusi, in orice caz, noi vom incepe negocierea Programelor Operationale (PO) – un proces foarte important, pentru ca fiecare tara va trebui prin PO sa raspunda noii legislatii. Din punctul meu de vedere, vrea sa declar ca obiectivul nr 1 este sa cream locuri de munca, sa raspundem nevoilor cetatenilor deci vom analiza fiecare Program in parte si vom urmari acest criteriu. Vor fi peste 300 de programe de analizat in aceasta perioada si imi propun sa finalizam in jur de 150 pana la sfarsitul anului. Aceasta depinde si de statele membre, in ce masura vin cu programe de calitate.
EurActiv.ro: Ce intentionati sa faceti pentru a mai salva absorbtia fondurilor UE 2007-2013, in ultimul an in care se mai pot atrage finantari?
Corina Cretu: Exista 5 state membre, intre care si Romania, care au absorbit mai putin de 50% din fondurile alocate pentru 2007-2013. Imi propun sa organizam un grup de lucru pentru a ajuta acest tari. Fiecare stat are proiecte ambitioase, la noi – stiu ca domnul Teodorovici vorbeste de absobtie de 80%. Este adevarat, s-au facut progrese foarte mari din 2011 pana la nivelul de acum, de 40% absorbtie, dar nu stiu daca intr-un an aceste state vor reusi sa faca ce nu au facut in sapte ani. In orice caz, din punctul meu de vedere, noi, Comisia Europeana si serviciile Directoratului General Politica Regionala (DG Regio) incercam sa lansam niste instrumente de ajutorare, de asistenta tehnica, inclusiv sa trimitem economisti in acesta tari, pentru ca sunt bani importanti care altfel se pierd. Este important ca fondurile sa se cheltuie in aceste tari care sunt mai putini dezvoltate. Provin dintr-o tara in care sapte din opt regiuni sunt dintre cele mai putin dezvoltate, deci pentru mine consider ca este o obligatie morala sa ma axez asupra acestor tari care au cea mai mare nevoie de fonduri europene. Dar fara a face niciun fel de rabat de la calitate.
“Nu voi pune niciodata criteriul vitezei inainte de cel al calitatii”
Corina Cretu: Important este ca aceste fonduri sa aduca valoare adaugata, sa creeze locuri de munca. Cred ca avem nevoie sa lansam si un program de comunicare mai activ, sunt convinsa ca nu toti beneficiarii sau potentialii beneficiari stiu foarte bine regulile care acum sunt mai clare si procedurile mai simplificate – ma refer la noile reguli adoptate cu un an in urma. Una din prioritatile mele este ca atat la nivelul Comisiei cat si al Statelor Membre sa imbunatatim comunicarea in privinta rolului si a beneficiilor pe care le aduce Politica Regionala in viata fiecarui cetatean. Trebuie sa impulsionam Statele sa ia masuri si sa foloseasca toate instrumentele: asistenta tehnica, cursuri de formare, cunoasterea instrumentelor financiare puse la dispozitie de catre BEI, una din prioritati va fi impulsionarea IMM: foarte multe au retineri in accesarea fondurilor. Dar exista o serie de instrumente precum Jaspers, Jasmine; se va lucra cu Banca Europeana de Investitii pe instrumente financiare si as vrea sa dezvoltam si un program de comunicare.