Sari direct la conținut

Interviu de pe un aeroport necunoscut: un profesor din Moscova, care a fugit din țară după o postare pe Instagram, povestește cum se împacă în Rusia politica și educația

HotNews.ro
Kamran Manafly, profesor din Rusia, Foto: Arhiva personala
Kamran Manafly, profesor din Rusia, Foto: Arhiva personala

​Într-un interviu pentru HotNews.ro, un profesor din Moscova povestește cum a trebuit să plece din Rusia după ce a făcut o postare pe Instagram în care a scris că are o altă părere despre războiul din Ucraina decât poziția oficială a statului.

A fost forțat să demisioneze din cauza unei postări pe Instagram, iar ulterior a decis să plece și din Federația Rusă, deoarece își face griji pentru siguranța sa. Este cazul profesorului de geografie Kamran Manafly, în vârsta de 28 de ani, care în ultimii doi ani a lucrat într-o școală din zona centrală a Moscovei.

Bărbatul, originar din Azerbaidjan, a copilărit în Rusia, unde și-a făcut studiile, iar ulterior s-a făcut cadru didactic. Acum Kamran spune că ușile de la orice școală din Rusia sunt închise pentru el. Și asta pentru că a scris pe pagina sa de Instagram, referindu-se la războiul din Ucraina, următoarea postare:

„Trebuie să trăiești fără să te mustre conștiința. Recent mi-au spus în școală că noi nu putem să avem o altă poziție decât cea oficială. Însă eu am părerea mea. Și nu doar eu, dar și mulți alți profesori. Și știți ce? Această părere evident că nu corespunde cu părerea statului. Eu nu vreau să fiu oglinda propagandei statului”.

Această postare a adunat aproape 1500 de comentarii, în mare parte ale unor oameni care apreciază curajul profesorului. Bărbatul a fost de acord să ne povestească despre acest caz după ce a părăsit Federația Rusă pentru a-și găsi un loc mai sigur de trai într-o altă țară.

Cum și cine v-a anunțat că sunteți obligat să vă depuneți cererea de demisie?

Kamran Manafly: Am fost chemat de directoarea școlii în birou, la câteva ore după postarea mea. Am intrat. Ea m-a anunțat că trebuie să-mi depun cererea de demisie din cauza postării mele pe Instagram, în care am spus că am opinia mea proprie care nu coincide cu opinia statului.

Aceasta postare a fost o reacție la o adunare a colectivului școlii în care ni s-a spus că „nu putem avea o altă poziție decât cea oficială, a statului”. Ni s-a spus că lucrăm la stat și asta înseamnă că trebuie să susținem poziția statului. Am scris că nu vreau să fiu „o oglindă a propagandei statului”.

Directoarea școlii a spus că după această postare eu nu pot să mai rămân la școală, să activez mai departe, trebuie să plec, să scriu o cerere de demisie. Știu că după „plecarea” mea a mai avut loc o ședință în care s-a vorbit urât despre mine, unii colegi spuneau că sunt susținut de Occident, făcând referire la faptul că am fost în Statele Unite ale Americii. În realitate, eu am fost în SUA în cadrul unui program pentru schimb de experiență, cu câțiva ani în urmă.

Dumneavoastră chiar nu ați avut o altă soluție? Ce s-ar fi întâmplat, dacă ați fi renunțat să depuneți cerere de demisie?

Să rămân era chiar imposibil. Am fost „prevenit” că risc să fac pușcărie, adică există pedeapsa penală pentru astfel de acțiuni (până la 15 ani de închisoare despre fake-uri privind acțiunile armatei ruse – n.r.). Acest argument a fost vociferat răspicat. Mi s-a spus că un profesor nu poate să scrie așa ceva.

Care credeți că era motivul principal al unui astfel de comportament al directoarei – propriile convingeri sau risca și ea să fie sancționată că nu a luat măsuri?

Este o întrebare foarte bună. Sunt sigur că este vorba și despre convingerile ei personale, dar și despre felul în care este construit întregul sistem de învățământ din Federația Rusă. Și la acea ședința ne-au anunțat cum trebuie să ne comportăm, adică să susținem poziția oficială, cum să răspundem la întrebări.

Directoarea școlii la care am lucrat este deputat în Duma orășenească a Moscovei (organismul legislativ al orașului – n.r.) din partea „Edinaya Rossiya” (unul dintre fondatorii acestui partid este președintele rus Vladimir Putin – n.r.).

Cum este posibilă combinarea acestor două funcții și cum influențează aceste situații sistemul de învățământ în general?

Practic nu există un director de școală care nu ar ocupa un astfel de post. Este un sistem. Și în cadrul alegerilor de fiecare dată ni se spune cum trebuie să votăm, de exemplu. Adevărul este că nimeni nu controlează ulterior cum am exercitat dreptul la vot, așa cum se întâmplă în școlile din mediu rural din Rusia.

Să fiu sincer, nu am participat la lecțiile colegilor mei ca să vă spun exact dacă sunt abordate acolo subiecte politice, dacă se vorbește despre asta cu copiii. Eu am avut clasa a VII-a (a fost diriginte – n.r.), elevii mei sunt prea mici ca să vorbească despre politică. În școala sunt mulți profesori care susțin „poziția oficială” a autorităților, susțin acțiunile lui Putin, spun că e bine că există acest „pumn greu”. Unii pur și simplu se tem, alții chiar cred.

„Sunt acum pe aeroportul unei țări terțe, urmează să decid unde mă voi afla în continuare”

Cum ați ales să lucrați la școală? Mai rar poate fi întâlnit acum un profesor tânăr.

Mie îmi place să lucrez la școală, cu elevi. Am ales această profesie conștient. Și trebuie să vă mai spun că la Moscova salariile pentru profesori sunt bune, nu este un secret, spre deosebire de școli din sate și orașe mai mici. Salariul aici ajunge la 80-90 de mii de ruble, сândva asta însemna o mie de dolari.

La noi jumătate de colectiv sunt tineri, aproximativ de vârsta mea. Viziunile însă sunt diferite, de la caz la caz. Acum eu nu să pot însă lucra în nicio școală din Rusia, există comunicare neoficială în acest sens, nimeni nu va putea să mă angajeze.

Unele sondaje arată că peste 60 la sută din populația Federației Ruse susține acțiunile lui Putin din Ucraina, dumneavoastră credeți în aceste cifre? Dacă da, cum le explicați?

Cred că este adevărat că peste jumătate de populație a țării îl susține pe Putin, mulți se informează din „sursele oficiale”, discută unii cu alții. Totuși, mulți dintre oamenii din cercul meu de cunoștințe condamnă aceste acțiuni.

Printre cunoscuții mei sunt persoane care au fost doar amendate pentru participare la proteste. Am auzit și despre cazuri concrete când au fost și pornite procese penale. Eu am decis să plec din Rusia, pentru că îmi fac griji pentru securitatea mea. Sunt acum pe aeroportul unei țări terțe, urmează să decid unde mă voi afla în continuare și ce să fac mai departe.

Despre asta și voiam să vă întreb – de ce plecați din Rusia? De cine vă temeți: de structurile de drept, de foștii colegi care pot să meargă mai departe decât impunerea concedierii?

Este greu de spus. În prezent, mulți pleacă din Rusia, unii de frică pentru securitatea lor, mai ales în contextul modificărilor în legislație, care permit pedepse pentru orice altă opinie, alții – din cauza situației economice, incertitudinii în care ne aflăm. Prețurile, într-adevăr, cresc, dar încă nu este o situație foarte gravă, din acest punct de vedere.

Totuși unele afaceri au de suferit. De exemplu, am cunoscuți care muncesc în domeniul auto, ei întâmpină mari dificultăți, din cauza că piesele auto practic nu mai pot fi aduse în Rusia. (din cauza sancțiunilor – n.r.) Sunt și alte domenii afectate. Sunt îngrijorări referitoare la ce va mai urma.

Când credeți că vă veți putea întoarce în Rusia? Aveți planuri în acest sens?

Precis nu de curând. Cât este actualul regim, eu nu mă voi simți în siguranță. Este foarte greu să prognozez ce va fi, să facem analize politice. Eu nu m-am așteptat să ajungem la ceea ce se întâmplă acum. Practic nimeni nu s-a așteptat. Totuși, nu cred că se va schimba ceva de curând. Mai bine nu va fi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro