Sari direct la conținut

INTERVIU. Iohannis, Ciucă, Biserica Ortodoxă, progresiști, curse de Formula 1 și CCR. Cum au ajuns românii în pragul divorțului de politicieni și în brațele Salvatorului

HotNews.ro
INTERVIU. Iohannis, Ciucă, Biserica Ortodoxă, progresiști, curse de Formula 1 și CCR. Cum au ajuns românii în pragul divorțului de politicieni și în brațele Salvatorului
Foto: George Călin/Inquam Photos

Basmul potrivit momentului este cel al Divorțului. ”Poporul” lui Georgescu și cel al lui Lasconi au ceva în comun: setea de schimbare a clasei politice de astăzi. Și vor să dea divorț de această Clasă politică.  Unii văd schimbarea în modul radical. ”Vor să răzbune dragostea puternică, dintâi” și se lasă seduși de Salvatorul cu Cal Alb. Ceilalți încearcă o schimbare pe cale civică. Oricum: Divorț! Divorț! strigă Poporul. Timp în care Guvernanții nu înțeleg. Ei taie porcul cu interlopii și merg la Curse de Formula 1. Ce ne așteaptă în aceste condiții? Răspunsurile, în interviul de mai jos, cu Marian Preda, sociolog, rector al Universității București.

Hotnews: Va fi un război româno-român? E mult explozibil în aer. 
– Marian Preda: Sunt în stare, Doamne ferește, unii. Dar cred că situația de acum e mai degrabă a unui divorț. Poporul și Guvernanții au stat în casă la pandemie. Au văzut războaie la graniță, au simțit crize de tot felul.

Poporul se simte frustrat, trădat. Suntem în pragul unui divorț dintre o clasă politică expirată și alegătorii săi. Și nemulțumirea nu e doar a celor care au votat cu suveraniștii, cu Georgescu și cu Simion la primul tur. Nu, nemulțumirea e mult mai amplă. Criza de acum înseamnă o dorință majoră de schimbare, o nevoie acută de trecere de la un sistem vechi la un sistem nou. 

– Deci ”divorțul” îl vor și cei care au votat Lasconi.
– Da, să știți că cei care au votat cu candidatul Georgescu nu se așteptau la o așa reacție. E o criză ce privește eficiența sistemului politic, cu tot cu corupție, nepotisme și măsuri considerate nedrepte. Dintre noi, cei care au reacționat extrem au fost suveraniștii. 

Urmele referendumului pentru familie în continuare există

– Divorțul vine și dintr-o criză culturală. 
– Excesele din zona progresistă au avut repercusiuni. Criza culturală se vede în mediul rural. S-a votat din considerente religioase, din considerente de nemulțumire față de unele încercări de măsuri progresiste. Urmele referendumului pentru familie în continuare există acolo. 

– Efectul Tiktok indică și altă astfel de criză culturală.
– Asta-n orice caz. E grav. Lumea nu-nțelege rețelele de socializare, deși le folosește. S-a publicat un experiment făcut de un specialist IT care în 2 ore a generat 1.000.000 de vizualizări pentru un candidat ipotetic la funcția de prim-ministru al României. Nici funcția nu se votează și nici promisiunea de două kilograme de aur nu e posibilă. Dar Prim ministrul fabricat a avut un real succes. 

– Criză economică de ce avem? Nu e român care să nu-și permită un Lidl, un Carrefour. Exclusivități, oferte. 
– Niciodată România n-a dus-o așa de bine. Dar, știți, glumele despre ”media statistică”? Într-un râu cu adâncimea medie de 1 metru foarte bine te inneci, pentru că la mijloc are 3 metru și la margine are câțiva centimetri. Deci, în medie, stăm bine chiar și la categoriile defavorizate.

Povestea adevărată este polarizarea socială, diferențele dintre oameni au crescut, s-au concentrat veniturile și bogăția la o parte din populație. Și cei ”de jos” au perceput aroganța. Percepția contează. Apoi, mici supărări. Am un vecin care era membru al unui partid la nivel local și uite ce succes are. Un parvenit a fost pus în funcție de un politician local, unchi, mătușă. În lumea social media, percepția e suverană. 

Unde să ne refugiem?

– Diaspora.
Să nu uităm că avem mai multe diaspore. Unii îi privesc pe ceilalți și toți compară situația din țară, care e stagnantă. Unii sunt un fel de navetiști europeni. Sunt nemulțumiți pentru că ei nu se gândesc să rămână în străinătate.

Se văd obligați să lucreze foarte departe de casă. Să nu-i uităm pe cei deja stabiliți. În SUA au votat pentru Trump tocmai pentru a nu fi invadați de noi veniți. Apoi, e percepția în rândul celor cărora li s-a recalculat pensia. Peste tot, repet, se fac comparații, iar percepția este negativă. Nu mai vorbim de influenceri online și preoți offline care creează impresia de pericol iminent și dau muniție tuturor să exagereze și să manipuleze.

Trebuie să ne separăm de Occidentul ăsta decadent, de Occidentul care vine cu tot felul de lucruri progresiste și dorește să ni le impună și noi ce să facem? Trebuie să ne refugiem. Unde să ne refugiem? De exemplu, în brațele ortodoxiei rusești, care a condamnat prin președintele Putin și prin Biserica Ortodoxă Rusă astfel de practici. Incompetențe, exagerări și greșeli. Și peste toate percepția. Nimeni n-a ieșit să informeze corect românii. Populația tradiționalistă își dorește o schimbare cu orice preț. Divorț cu orice preț, orice ar fi. 

– Percepția. Bârfa și ciuda. 
– E adevăr. Dar și o manipulare grosolană în online, într-o zonă de libertate atât de mare. Nu poți să dai sancțiuni, pentru că în România n-avem instrumente de control și nici legislație foarte clară. E un haos total, un fel de Vest Sălbatic online care generează personaje care par reale, dar nu sunt pe de-a-ntregul. Avem un personaj construit pe reguli de seducție și de propria lui convingere. El are o misiune, este trimis pe pământ să ne salveze. Este călare pe calul alb. 

Cum poate să aibă așa succes? Este fondul acela de nemulțumire, este dragoste născută din ură. Este ”amantul” pe Cal Alb. Oamenii nu s-au mai uitat la părțile utopice, au văzut Salvatorul. E ca într-o relație personală în care ai fost căsătorit cu cineva, dar ai ajuns să te cerți și ai uitat de dragostea de la început.

Ba din contră, dragostea puternică trebuie cumva răzbunată acum. O replică zisă acum, o nemulțumire de nu știu unde venită toate contează, suntem într-un moment de irascibilitate maximă. Lucrurile bune făcute în trecut împreună nu contează, casa pe care ai construit-o împreună ia foc, copiii sunt bagaje.

Vrei să scapi, să lovești. Vrei să divorțezi. Și în România de astăzi, din păcate, nu există terapeut, o zonă de împăcare. Și ca să râdem un pic în toată această deznădejde apare salvatorul, ”amantul” pe cal alb. Amantul sau amanta. Ca-n căsătoria ajunsă la divorț. 

– Explozibil a fost și-n ultimele luni.
– Președintele Iohannis a vrut să-și pună moștenitor, să-l pună pe Ciucă săracul. După aia au vrut să-i dea dreptul președintelui să candideze la Parlament. Au pus alegerile în 3 zile. Curtea Constituțională a lucrat în folosul PSD, au scos-o din joc pe Șoșoacă. Lumea, chiar cei care nu o votau, a zis stai puțin, ce-i asta?

Au fost gafe politice majore în lanț. Impresia a fost că nu e în regulă. A fost atât de puternică impresia, încât au mers spre ”amant” pentru că partenerul a devenit de neînțeles. Și amantul, ca orice amant a venit cu strâmbe, cu critici nefondate, cu documente false. Seducție. În toată povestea asta cine e arbitru? Judecătorul de la Curtea Constituțională a tot arătat că este părtinitor. 

– Am vorbit de amantul care vine pe cal. Ca-n basmele românești, ce se fac împărații? Taie porcul ca Toni Greblă cu interlopii.
Domnule, tăierea porcului la români? În mod normal, porcul se taie de Crăciun. Vedeți, că ăștia l-au tăiat mult mai devreme. Se taie mai tot timpul anului porcul la interlopi. Este tăierea porcului în gașcă și a devenit o modă pentru băieții din elită.

Adică, se pare că și Dragnea tăia porcul. Cei de prin SRI organizau tot felul de sesiuni de tăieri de porci. E de râs. Noi punem țara la cale la tăierea porcului. Adică îți sufleci mânecile, alergi porcul, tai porcul și la o țuică fiartă, la o slănină, vorbești ca Georgescu în parabole despre Națiune. 

– Trebuie să fie niște schimbări în căsnicia noastră cu Guvernanții. 
– Da. Să mai schimbăm și noi tăiatul porcului cu o acțiune caritabilă, Unde facem donații reale pentru copii sărmani, pentru bătrânii care au probleme, pentru persoane cu dizabilități. Porcul face parte din familia asta toxică, din gașcă. Să-l mai lăsăm să respire. 

– Trăim seducția Salvatorului pe Cal Alb în miros de șorici pârlit.
– Chiar așa e. E fum gros de seducție și șorici. Dacă întrebi Poporul acum de unde are Salvatorul bani pentru case în străinătate, când el a lucrat destul de puțin în țară și străinătate? Unde sunt proiectele pe care le-a făcut el concret pentru România? Unde sunt? Unde a făcut nu știu, un drum, o școală, un proiect social real?

Nimănui nu-i pasă. Asta e povestea cu dragostea și ura. Preferă să fie mințiți în dragoste decât să recunoască realitatea că nu e în regulă. E preferabil, repet, un divorț. Dacă Guvernanții nu înțeleg acest moment, merg la tăiat de porcul și la curse de Formula Unu, ce să spun? Cai albi sunt destui, salvatori sunt mulți în România.

INTERVIURILE HotNews.ro