INTERVIU VIDEO: Ce strategii are Raiffeisen Bank România pentru viitor? Vladimir Kalinov: „Avem planuri foarte curajoase pentru a ne dezvolta în continuare”

Raiffeisen Bank România continuă să își consolideze poziția pe piața locală, printr-o strategie bazată pe inovație și digitalizare. Deși Raiffeisen Digital Bank – o entitate complet diferită –, și-a anunțat retragerea, Raiffeisen Bank România își păstrează angajamentul de a oferi soluții inovatoare care nu doar răspund nevoilor financiare ale clienților, dar și integrează serviciile bancare în viața lor de zi cu zi. Despre acest subiect, dar și despre noutățile din domeniul digital, impactul asupra relației cu clienții și planurile de dezvoltare continuă am vorbit cu Vladimir Kalinov, vicepreședinte Retail al Raiffeisen Bank România.
Potrivit lui Vladimir Kalinov, serviciile digitale au evoluat semnificativ, iar banca continuă să dezvolte soluții inovative pentru a răspunde cerințelor tot mai diversificate ale clienților săi: „Cele mai importante lucruri pe care le-am lansat sunt deja vizibile. Vorbim despre procesul de onboarding – deschiderea unui cont 100% digital prin aplicația noastră, fără a fi necesară o vizită la agenție.”
Recent, în mediul online, au apărut informații referitoare la închiderea Raiffeisen Digital Bank, ceea ce a creat confuzie printre consumatori. Ne puteți explica, vă rugăm, despre ce este vorba?
Vladimir Kalinov: Este vorba despre Raiffeisen Digital Bank – o bancă ce aparține aceluiași grup din care facem și noi parte. Aceasta a funcționat întotdeauna numai în mediul digital și nu a avut nicio colaborare directă cu noi. Cu alte cuvinte, sunt două bănci care funcționau complet separat. Raiffeisen Bank este pe piața din România de peste 30 de ani și avem peste 2,2 milioane de clienți. Prin urmare, nu se pune problema ca Raiffeisen să părăsească România. Chiar dimpotrivă, avem planuri foarte curajoase pentru a ne dezvolta în continuare.
Închiderea Raiffeisen Digital Bank va avea vreun impact asupra activității Raiffeisen Bank România?
Vladimir Kalinov: Deloc!
Deci, nu există motive de îngrijorare pentru clienți?
Vladimir Kalinov: Nu, nu trebuie să existe nicio îngrijorare pentru clienți, pentru că, așa cum am spus, sunt două entități complet diferite. Noi rămânem pe piața din România și continuăm să ne deservim clienții.
Funcționalități pentru activitățile zilnice
Și pentru că am vorbit despre digital, care sunt cele mai recente noutăți și funcționalități pe care Raiffeisen Bank România le-a lansat în acest domeniu, adică în domeniul digital, sau pe care le aveți în plan pentru clienți?
Vladimir Kalinov: În ultima perioadă, am accelerat foarte mult procesul de digitalizare în întreaga bancă. Avem și proiecte bine conturate pentru ca această evoluție să continue într-un ritm și mai rapid. Cele mai importante lucruri pe care le-am lansat sunt deja vizibile. Vorbim despre procesul de onboarding – deschiderea unui cont 100% digital prin aplicația noastră, fără a fi necesară o vizită la agenție. Este un proces foarte rapid, nu durează mai mult de 8 minute și poate fi realizat de oriunde, chiar și de acasă. Bineînțeles, dacă clienții vor să vină în agenție, suntem acolo să-i îndrumăm și să-i ajutăm.
Am introdus și multe features care sprijină activitatea zilnică a clienților în aplicația noastră, precum schimbarea sau vizualizarea PIN-ului, gestionarea cardurilor (blocare, deblocare, modificarea limitelor) și alte opțiuni care ajută în procesul de efectuare a plăților, fie prin card, fie direct din aplicația noastră. Am avut și un aspect care este, părerea mea, important. Ajungem deja la un număr foarte mare de utilizatori. Vorbim de peste 1,4 milioane de clienți din 2,2 milioane pe care îi avem, dintre care 80% efectuează operațiuni frecvente în fiecare lună, iar mulți dintre ei se loghează de peste cinci ori.
„La noi nu este necesar să te loghezi în aplicație doar pentru a verifica soldul contului, așa că astea sunt operațiuni reale. Vorbim, așadar, de o digitalizare rapidă.”
Daily banking-ul și planificarea financiară
Ce rol joacă inovația digitală în strategia băncii și cum influențează relația cu clienții?
Vladimir Kalinov: Noi credem că este foarte important să avem mereu două aspecte acoperite. Primul este activitatea de zi cu zi, adică tot ceea ce facem pentru ca clienții băncii să poată efectua plăți prin telefon – aplicație sau card. Noi numim acest proces „daily banking” și încercăm constant să îmbunătățim cât se poate procesele, astfel încât să fie intuitive și ușor de utilizat, fără ca utilizatorii să fie nevoiți să învețe cum să folosească aplicația.
Și al doilea aspect, pe care îl considerăm esențial, este îmbunătățirea situației financiare a clienților. Adică așa numita planificare financiară, pe care o facem prin intermediul faimoasei noastre tablete, de care suntem foarte mândri, deoarece putem să ajutăm clienții să vizualizeze impactul alegerii unui produs financiar – cum poate fi utilizat, cum va arăta situația lor financiară înainte și după utilizarea produsului. Acest lucru ajută foarte mult la accelerarea incluziunii financiare în România.
Care sunt principalele proiecte și obiective pe care le aveți în vedere pentru viitor?
Vladimir Kalinov: Continuăm să dezvoltăm activitatea noastră în agențiile noastre, prin utilizarea soluțiilor tehnologice. Cu alte cuvinte, vrem să îmbunătățim calitatea serviciilor, permițându-ne să avem campanii contextuale. Acesta este un aspect. Al doilea este că continuăm să îmbunătățim aplicația noastră, astfel încât să putem adăuga funcționalități suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a deschide conturi pentru copii, la un moment dat. Știm foarte bine că acest lucru este ceva pe care clienții îl caută, mai ales în prezent.
„Planificăm să avem cardul digital virtual, astfel încât să nu mai fie nevoie să avem și cardul fizic, pe care uneori îl uităm acasă”.
De asemenea, planificăm să îmbunătățim și serviciile care permit utilizatorilor să înțeleagă mai bine ce are de făcut. De exemplu, am lansat anul trecut funcționalitatea de a vizualiza veniturile din dobândă în aplicație, un aspect care trebuie declarat în declarația anuală.
Vrem să ajutăm clienții să își urmărească mai ușor cheltuielile. Deja am început să includem un sumar al plăților efectuate cu cardul, astfel încât clienții să poată înțelege cum își cheltuiesc banii și să își gestioneze mai bine finanțele. Intenționăm să deschidem și mai mulți comercianți în spațiul nostru de loializare. În prezent, avem aproximativ 160 de comercianți. Știm foarte bine că și acest aspect este foarte apreciat de clienți. De asemenea, oferim posibilitatea de a implica clienții noștri în activitățile noastre de replantare în zonele cu risc de defrișare. În principiu, încercăm să integrăm cât mai bine viața bancară în viața de zi cu zi, în viața socială, de familie, de angajați sau de antreprenori.
Articol susținut de Raiffeisen Bank România