Sari direct la conținut

Interzicerea păcănelelor în localitățile cu mai puțin de 15.000 locuitori, doar pe baza datelor INS. Ce oraș își mărise populația cu adeverința de la primărie

HotNews.ro
Casă de pariuri în centrul din Breaza, Foto: Hotnews
Casă de pariuri în centrul din Breaza, Foto: Hotnews

Guvernul va schimba vineri legislația care interzice păcănelele în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Astfel, numărul de locuitori în funcție de care Oficiul Național al Jocurilor de Noroc va dispune închiderea păcănelelor în localitățile sub 15.000 de locuitori va fi cel comunicat de Institutul Național de Statistică, și nu de Primărie ca până acum.

„Practic, închidem o portiță folosită de cei care încercau să ocolească legislația din domeniul jocurilor de noroc”, a declarat vineri premierul marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Neadoptarea măsurilor propuse prin proiectul de act normativ ar conduce la întârzierea revocării autorizatiilor operatorilor de jocuri de noroc de tip slot-machines care nu indeplinesc conditiile de funcționare în unitățile administrativ teritoriale a căror populație a scăzut sub 15.000 de locuitori, se arată în nota de fundamentare la proiectul de OUG aflat pe agenda Guvernului.

VEZI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

Operatorii care-și încetează activitatea nu vor mai achita diferenţa rămasă de plată din taxa anuală

O altă modificare care se va aduce vineri la legislația jocurilor de noroc este eliminarea obligației achitării de către operatorii economici a căror activitate a fost sistată și ale căror mijloacele de joc nu au fost relocate, a diferenței de taxă anuală pentru autorizația de exploatare a jocurilor de noroc.

În prezent, autorizația de expoatare a jocurilor de noroc este valabilă pentru un an de la data acordării, pentru fiecare mijloc de joc. Astfel, chiar dacă din diferite motive operatorul economic nu mai exploatează mijlocul de joc autorizat, acesta este în continuare obligat, chiar și în lipsa exploatării, să plătească întreaga sumă prevăzută de lege pentru fiecare mijloc de loc (5.300 euro/slot x nr. de mijloace de joc).

În condițiile aplicării actualelor reglementări, conform informațiilor deținute de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, vor fi scoase din exploatare aprox. 24.000 de mijloace de joc de tip slot – machines, urmând a fi închise aprox.3.500 de locații.

REPORTAJ VIDEO Cum arată viața cu mai puține păcănele pe Valea Prahovei. Ce oraș și-a crescut populația la 15.000 de locuitori

HotNews.ro a arătat într-un reportaj făcut luna trecută pe Valea Prahovei cum în centrul din Breaza, pe o distanță de 550 de metri, erau șapte săli cu sloturi, deși orașul avea sub 15.000 de locuitori potrivit datelor INS.

Orașul are 14.800 de locuitori, conform INS. Însă Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (D.G.E.P.) a transmis recent către primăria orașului un document care atestă că sunt peste 15.000 de oameni. Mai exact: 15.196, conform unei adeverințe pe care ne-au arătat-o cei de la Loteria Română.

A fost singura instituție care ne-a pus la dispoziție o hârtie. 15.271, a susţinut proprietara unei săli de jocuri că ar fi numărul aflat pe adeverinţa sa, însă a refuzat să ne arate vreun document care ar dovedi acest număr. „Sigur suntem peste 15.000, avem documente, doar că nu le avem aici, sunt la şeful, nu putem să vi le arătăm”, ne-au spus angajaţii celorlalte săli de jocuri.

Potrivit legii, „dovada numărului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială” se află sala de jocuri.

Toate primăriile sunt obligate să ofere aceste adeverințe, întrucât numărul locuitorilor s-a schimbat de la Recensământul INS din 2021.

Am încercat să cerem lămuriri de la primarul Bogdan Novac (ex USR, actual PNL), însă acesta a refuzat dialogul cu reporterii după intrarea în vigoare a legii. La finalul lunii aprilie, cu câteva zile înainte ca legea să fie aplicată, Novac ne spunea că nu ştie numărul oficial de locuitori din oraşul pe care-l administrează: unii au plecat la muncă în diaspora, dar au buletinele pe Breaza, alții s-au mutat recent. Și că primăria va solicita date la D.G.E.P.

„Trebuie să avem oficial numărul populației, să știm dacă se aplică sau nu legislația. Realist vorbind este un fenomen național, peste tot este abundența caselor de pariuri, de jocuri”, a spus atunci primarul. Întrebat dacă au existat presiuni din partea reprezentanților industriei, primarul a infirmat.

„Nu pot să spun că au fost făcute presiuni sau acțiuni constante față de administrația locală, întrebări informative au fost, dar este o discuție firească. Este normal ca acești oameni să știe dacă legislația afectează sau nu Breaza.” Conform primarului, aproximativ zece astfel de puncte de lucru se află în localitatea condusă de el, iar fiecare are cam doi-trei angajați.

După intrarea în vigoare a legii, Bogdan Novac a refuzat să mai răspundă la alte întrebări.

INTERVIURILE HotNews.ro