Sari direct la conținut

Iranul a început procesul de înscriere a celor care vor să devină președinte, după moartea lui Ebrahim Raisi. Primul candidat, un adept al liniei dure

HotNews.ro
Saeed Jalili susține o conferință de presă după ce și-a înregistrat candidatura pentru alegerile prezidențiale din Iran. Teheran, 30 mai 2024. , Foto: AFP / AFP / Profimedia
Saeed Jalili susține o conferință de presă după ce și-a înregistrat candidatura pentru alegerile prezidențiale din Iran. Teheran, 30 mai 2024. , Foto: AFP / AFP / Profimedia

Iranul a început joi înregistrarea candidaților pentru alegerile prezidențiale anticipate programate în luna iunie, în urma decesului președintelui Ebrahim Raisi în accidentul de elicopter, a anunțat ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, la televiziunea de stat, potrivit Reuters.

Raisi era cândva văzut ca un posibil succesor al liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, dar moartea lui subită a declanșat o cursă între adepții liniei dure pentru influențarea alegerii viitorului lider al Iranului, în contextul în care Khamenei are în prezent 85 de ani.

După perioada de înregistrare de cinci zile, Consiliul Gardienilor, care supraveghează alegerile și legislația, va examina candidații care aspiră să intre în cursa pentru președinție.

„Procesul de verificare va dura șapte zile, iar apoi candidații calificați vor avea la dispoziție aproape două săptămâni pentru campania electorală”, a precizat ministrul Vahidi, la televiziunea de stat. Consiliul Gardian va publica pe 11 iunie lista celor care se califică pentru a putea deveni legal candidați la postul de președinte.

Politicienii moderați au acuzat Consiliul Gardienilor, format din 12 membri, că i-a descalificat pe rivalii candidaților adeoți ai liniei dure, așteptați să domine viitoarea cursă prezidențială.

Primul candidat înscris

Prezența la vot ar putea fi afectată de alegerile limitate de pe buletinul de vot și de nemulțumirea în creștere din cauza unei serii de crize politice, sociale și economice.

În cadrul regimului complex din Iran, în care apar atât conducători clerici, cât și oficiali aleși prin vot, Khamenei are ultimul cuvânt în toate problemele de stat, cum ar fi politica nucleară și cea externă. Însă președintele ales va fi însărcinat să rezolve dificultățile economice tot mai mari.

Saeed Jalili, un fost negociator șef în domeniul nuclear, care în 2001 a condus biroul lui Khamenei timp de patru ani, a fost primul membru al liniei dure care s-a înscris la alegeri, potrivit presei de stat.

Jalili și-a depus și în 2013 candidatura la președinție – o candidatură nereușită – și s-a retras din cursă în 2021, când a anunțat ulterior că îl susține pe Raisi.

Printre persoanele care și-ar mai putea înscrie candidatura se numără și Parviz Fattah, un fost membru al Corpului Gardienilor Revoluției, care conduce un fond de investiții ce are legătură cu liderul suprem iranian.

Președintele interimar Mohammad Mokhber, precum și fostul președinte al parlamentului și consilier al lui Khamenei, Ali Larijani, sunt, de asemenea, menționați în presa iraniană ca posibili candidați. Lui Larijani i s-a interzis să candideze în cursa prezidențială din 2021.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro