Sari direct la conținut

Iranul ar fi acceptat "concesii majore" in programul sau nuclear, in urma unor discutii cu Rusia – surse

HotNews.ro
Ahmadinejad, la prezentarea unor centrifuge de imbogatire a uraniului, Foto: Agerpres/AP
Ahmadinejad, la prezentarea unor centrifuge de imbogatire a uraniului, Foto: Agerpres/AP

Iranul ar fi facut „concesii majore” in ceea ce priveste dosarul sau nuclear, in timpul negocierilor directe cu Rusia, desfasurate luna trecuta, afirma oficiali americani si alte sure, citati de DailyBeast. Intre altele, oficialii de la Teheran au acceptat sa mentina procesul de imbogatire a uraniului la 5%, mult sub pragul necesar pentru a fabrica arme nucleare, sa detina o singura uzina de imbogatire a uraniului si sa accepte controale extinse din partea inspectorilor internationali.

Concesiile acceptate de Teheran n-au fost confirmate intr-un document oficial, insa mai multi diplomati afirma ca ele au fost prezentate intr-un editorial semnat de Hossein Mousavian, o figura centrala a programului nuclear iranian.

In materialul sau, Mousavian a indemnat atat Occidentul, cat si Iranul sa dea curs solicitarilor partii adverse.

Occidentul va permite Teheranului sa produca energie nucleara civila sigura (cu alte cuvinte, sa continue procesul de imbogatire a uraniului la niveluri scazute), in timp ce Iranul ar fi de acord cu controalele neanuntate ale inspectorilor occidentali. De asemenea, regimul de la Teheran ar accepta o serie de prevederi care sa il impiedice sa dezvolte arme atomice si capacitati nucleare pe termen scurt.

In schimbul acestor concesii, Occidentul ar inlatura sanctiunile economice impuse Iranului si ar accepta normalizarea pozitiei nucleare a republicii islamiste in fata Consiliul de securitate al ONU si a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

Hossein Mousavian a punctat impicarea Rusiei in acest plan, in cadrul caruia un rol foarte important il joaca ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. „Moscova este unul dintre ultimii prieteni pe care se poate baza Teheranul, lucru care face ca Rusia sa fie acceptata de Iran, insa, in acelasi timp, sa fie suspecta in ochii Occidentului”, scrie DailyBeast, care afirma ca, in principiu, planul prezentat de Lavrov afirma ca ambele tabere sa avanseze in mod gradual spre limitarea (nu eliminarea) capacitatii nucleare a Iranului, simultan cu desfasurarea de controale ale inspectorilor ONU, ridicarea sanctiunilor internationale si oferirea de garantii de securitate regimului islamist.

Oficialul iranian a afirmat ca planul avansat de seful diplomatiei de la Moscova si declaratiile presedintelui Mahmoud Ahmadinejad (care a propus limitarea imbogatirii de uraniu la 20%, in timp ce Occidentul va furniza bare de combustibil nuclear pentru reactorul de cercetare din Teheran, reactor ce produce izotopi necesari pacientilor bolnavi de cancer) sunt „calea cea mai potrivita pentru a ajunge la o intelegere”.

Daily Beast scrie ca articolul lui Mousavian da detalii despre „autenticitatea planului Rusiei”, insa fara sa prezinte nimic oficial. Singura marturie oficiala a venit din partea lui Saeed Jalili, seful Consiliului Suprem de Securitate Nationala din Iran, care a trimis o scrisoare scurta sefului diplomatiei europene, Catherine Ashton, in care afirma ca Iranul e dispus sa reia rapid negocierile nucleare cu puterile din Grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Franta, Marea Britanie si Germania). Ashton s-a declarat „prevazatoare si optimista”, in timp ce secretarul american de stat, Hillary Clinton, a spus ca scrisoarea este „un pas important”.

Publicatia DailyBeast sustine ca si vizita de saptamana trecuta a inspectorilor internationali in Iran, incheiata cu un esec, este parte a aceluiasi plan. AIEA si-a anuntat public dezamagirea, dupa ce Teheranul a refuzat sa-i acorde unei misiuni a agentiei acces la un presupus sit nuclear de la Parchin, situat intr-o baza militara.

Mai multe surse afirma insa ca vizita esuata a inspectorilor ONU face parte din strategia regimului de la Teheran de „a-si arata muschii” in fata opiniei publice interne, in timp ce continua sa negocieze pe plan extern. Chiar si declaratia sefului adjunct al fortelor armate ale republicii islamiste, care a spus ca Guvernul de la Teheran va actiona preventiv impotriva dusmanilor in cazul in care considera ca interesul national al Iranului este pus in pericol, ar trebui pusa pe seama aceleiasi retorici ce urmareste linistirea mandriei nationale a iranienilor.

Iranul si SUA, balet diplomatic pentru a impiedica un atac israelian

Nu este de asemenea exclus ca declaratiile amenintatoare ale oficialilor iranieni sa aiba legatura cu alegerile parlamentare de la 2 martie, in cadrul carora partidul „moderat” de guvernamant al lui Ahmadinejad se va confrunta cu formatiuni conservatoare. Presedintele Ahmadinejad incearca in prezent sa tina piept conservatorilor, de aceea si declaratiile lui agresive la adresa Occidentului. „Dupa alegeri insa, el va relua pasii unei negocieri pozitive cu Occidentul”, crede publicatia, adaugand ca, pentru a vedea cu adevarat ce se intampla in Iran, tarile occidentale trebuie sa astepte cel putin pana in aprilie.

Acest lucru ridica insa o alta problema, cea a lipsei de timp, mai ales in contextul in care tot mai multi analisti vorbesc de posibilitatea ca Israelul sa lanseze foarte curand un atac impotriva Iranului.

De aceea oficialii americani incearca si ei sa impiedice Guvernul de la Ierusalim sa declanseze bombardamente impotriva instalatiilor nucleare iraniene. Seful Statului Major inter-arme al SUA, generalul Martin Dempsey, a declarat pentru CNN ca lansarea unei actiuni militare impotriva Iranului, drept raspuns la programul nuclear, ar fi o miscare „prematura”. El a precizat ca trebuie mai intai data o sansa de reusita sanctiunilor economice: „sanctiunile si cooperarea internationala stransa in jurul sanctiunilor incep sa aiba efect”. De asemenea, consilierul american pentru securitate nationala, Tom Donilon, a transmis liderilor israelieni acelasi mesaj, in timpul vizitei intreprinse recent la Ierusalim.

DailyBeast afirma ca actiunile intreprinse de Teheran si Washington pentru a convinge Israelul ca sunt posibile desfasurarea de negocieri serioase nu mai beneficiaza de foarte mult timp. In opinia analistilor de la DailyBeast, mai raman doua variante: „Ahmadinejad trebuie sa-i sfideze pe conservatori si sa fie mult mai deschis in public. Lucru putin probabil sa se intample. Alternativ, presedintele Obama va trebui sa accepte aceasta situatie intr-un an electoral si sa ofere el insusi un plan. De asemenea, un lucru putin probabil. In acest moment, manevrele subtile facute de Teheran si Washington pentru a obtine mai mult timp sunt mai degraba o rugaciune, decat o strategie”.

Zile fierbinti in Golful Persic

Ultimele cateva luni au fost martorele cresterii tensiunilor dintre Iran si dusmanii sai, Israelul si Statele Unite, care acuza guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

Miting pro-regim la Teheran

Miting pro-regim la Teheran

Foto: Agerpres

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

Presedintele israelian Shimon Peres a afirmat in noiembrie 2011 ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica. Remarcile lui Peres au fost formulate la doar cateva zile dupa aparitia mai multor informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijinul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului.

Ministrul iranian de externe, Ali Akbar Salehi, a afirmat ca acuzatiile aduse de Israel si SUA fac parte dintr-o lunga campanie dusa de americani impotriva tarii sale. La randul sau, ministrul Apararii din Iran a declarat ca Israelul va fi atacat cu 150.000 de rachete in cazul in care va lansa o operatiune militara impotriva Republicii Islamice. Generalul Ahmad Vahidi a spus ca „Israelul trebuie sa fie pedepsit pentru ceea ce le-a facut musulmanilor din Palestina”.

Comandantul adjunct al corpului de elita Garda Revolutionara a declarat si el recent ca Iranul va ataca orice tara al carei teritoriu va fi folosit de „dusmanii” Republicii Islamice pentru a lansa un atac militar impotriva noastra.

In plus, Iranul a avertizat de nenumarate ori ca va inchide stramtoarea Ormuz si a cerut Marinei SUA sa plece din Golf. Oficialii americani au avertizat ca nu vor permite blocarea stramtorii, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.

Surse: DailyBeast, TIME, AFP, Reuters, CNN.

Citeste si:

* Analistul Richard Silverstein: Sunt sanse mai mari de 50% ca Israelul va ataca Iranul. Regimul iranian nu este extremist, ci pragmatic si rational

* Ahmad Majidyar, American Enterprise Institute: Israelul nu poate distruge complet instalatiile nucleare ale Iranului. Atacul ar putea fi lansat cu sau fara aprobarea SUA

* Manuela Paraipan, analist de politica externa: Israelul are forta militara de a ataca unele dintre instalatiile iraniene dar fara rezultatul urmarit. Nu cred ca SUA pot sta deoparte daca interesele lor au de suferit

* Trita Parsi, National Iranian American Council: Suntem la un pas de razboi in Golful Persic

* Bret Stephens, Wall Street Journal: De ce SUA sau Israelul trebuie sa bombardeze Iranul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro