Sari direct la conținut

Iranul organizează exerciții militare în nordul țării, în contextul amenințărilor cu represalii asupra Israelului

HotNews.ro
Iranul organizează exerciții militare în nordul țării, în contextul amenințărilor cu represalii asupra Israelului
Navă militară iraniană Foto: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press / Profimedia

Iranul organizează un exercițiu militar în nordul țării, a raportat marți agenția de presă Mehr, regiunea pregătindu-se pentru represaliile anunțate ale Teheranului împotriva Israelului după uciderea șefului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran luna trecută, relatează Reuters.

Exercițiul avea loc marți seara de la ora locală 19.30. până la 20:30 (1600 – 1700 GMT) în provincia Gilan din Iran, la Marea Caspică. Exercițiul fost conceput pentru a spori pregătirea defensivă a forțelor navale ale armatei, a relatat Mehr, citând un oficial local.

Este al doilea exercițiu militar raportat de Iran în trei zile. Iranul a promis că va riposta Israelului după asasinarea lui Haniyeh pe 31 iulie la Teheran.

Iranul a dat vina pe Israel pentru crimă. Israelul nu și-a revendicat responsabilitatea. Uciderea acestuia a declanșat amenințări de răzbunare din partea Iranului împotriva Israelului, care luptă cu militanții Hamas în Gaza, stârnind temeri de un război mai larg din Orientul Mijlociu.

Luni seară Statele Unite au spus că Iranul ar putea lansa o „serie de atacuri semnificative” împotriva Israelului „în această săptămână”.

Kirby a adăugat că subiectul a fost abordat în cursul unei reuniuni care a avut loc luni între președintele Joe Biden și liderii Franței, Germaniei, Italiei și Regatului Unit.

El a recunoscut că, în cazul unui astfel de atac, „ar putea avea cu siguranță un impact asupra discuțiilor” programate pentru joi privind o încetare a focului în Fâșia Gaza, însoțită de eliberarea ostaticilor israelieni deținuți acolo.

INTERVIURILE HotNews.ro