Sari direct la conținut

Israelul a reluat fără avertisment atacurile asupra Fâșiei Gaza / Peste 400 de morți, spun palestinienii / Hamas: Este o condamnare la moarte pentru ostatici / În lovituri au fost uciși șeful guvernului Hamas și doi generali / Reacții internaționale

Israelul a reluat fără avertisment atacurile asupra Fâșiei Gaza / Peste 400 de morți, spun palestinienii / Hamas: Este o condamnare la moarte pentru ostatici / În lovituri au fost uciși șeful guvernului Hamas și doi generali / Reacții internaționale
Urmările unei lovituri israeliene în Fâșia Gaza, 18 martie 2025. Foto: Omar AL-QATTAA / AFP / Profimedia

Israelul a lovit marți dimineață zeci de ținte din Gaza, iar atacurile aeriene, cele mai ample de după armistițiul convenit în ianuarie, au ucis cel puțin 400 de oameni în Fâșie, potrivit autorităților sanitare palestiniene, transmit Reuters și AFP. Guvernul Netanyahu a spus că a reluat campania de lovituri asupra enclavei palestiniene din cauza „refuzului repetat” al Hamas de a elibera restul de ostatici și de a accepta propunerile emisarului american Steve Witkoff. Gruparea islamistă a reacționat spunând că Israelul a decis să „torpileze armistițiul” și să repornească războiul, ceea ce echivalează cu „o condamnare la moarte a ostaticilor rămași”.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a descris marți drept „inacceptabile” atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza. „Atroce. Trist. Inacceptabil”, a reacționat pe X șeful guvernului spaniol.

La rândul său, Ministerul de Externe de la Madrid a transmis într-un comunicat că Spania cere reluarea încetării focului, ca singură modalitate de a obține eliberarea tuturor ostaticilor și de a îmbunătăți situația umanitară. „Atacurile fără discriminare împotriva populației civile constituie o încălcare a dreptului internațional umanitar”, a subliniat MAE spaniol.

Spania este una dintre vocile cele mai critice din cadrul UE față de guvernul condus de Benjamin Netanyahu. Pe 28 mai 2024, Madridul a recunoscut statul Palestina, concomitent cu Irlanda și Norvegia, provocând furia Israelului. (AFP)

Uniunea Europeană i-a cerut marți Israelului să pună capăt operațiunilor militare în Fâșia Gaza, după ce forțele israeliene au efectuat cele mai violente atacuri de la începutul armistițiului, informează agenția germană de presă DPA.

Cinci oficiali Hamas, confirmați ca fiind uciși în bombardamentele din timpul nopții

Principalele personalități ale Hamas confirmate oficial ca fiind ucise în bombardamentele aeriene israeliene din cursul nopții sunt următoarele, potrivit BBC:

  • Yasser Harb, membru al biroului politic al Hamas, împreună cu familia lui;
  • Inginerul Issam Al-Da’alis, șeful guvernului Hamas și membru al biroului politic;
  • Generalul Mahmoud Abu Watfa, ministru adjunct de interne în Gaza și cel mai înalt responsabil al securității Hamas;
  • Generalul de brigadă Bahjat Abu Sultan, șeful Agenției de securitate internă a Hamas, cel mai puternic aparat de securitate al grupării;
  • Abu Omar Al-Hattah, ministru adjunct al justiției în Gaza.

Între timp, Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) – o grupare armată aliată a Hamas – a confirmat, de asemenea, moartea purtătorului său de cuvânt Naji Abu Seif, cunoscut și sub numele de Abu Hamza.

Atacurile asupra Fâșiei Gaza sunt „pe deplin coordonate cu Washingtonul”, confirmă Israelul

Guvernul israelian a anunțat Casa Albă înainte de a lansa atacurile peste noapte asupra Fâșiei Gaza, a declarat anterior în cursul zilei un oficial israelian pentru CBS News.

Israelul a confirmat între timp această informație, purtătorul de cuvânt al guvernului, David Mencer, afirmând că revenirea la lupte a fost „pe deplin coordonată cu Washingtonul” și mulțumind administrației Trump „pentru sprijinul lor neclintit pentru Israel” și pentru „întărirea securității Israelului”.

Alianța SUA-Israel este „mai puternică ca niciodată”, le-a spus Mencer reporterilor, potrivit BBC News.

Președintele american Donald Trump nu a comentat încă atacurile.

Jurnalistul BBC prezent la conferința de presă i-a cerut lui Mencer să răspundă familiilor ostaticilor care spun că guvernul i-a abandonat pe cei care sunt încă ținuți ostatici de Hamas în Gaza și că guvernul se retrage dintr-un acord care i-ar fi adus pe toți acasă.

„Hamas este cea care a luat acești ostatici”, a răspuns Mencer la întrebare, susținând că Hamas „i-ar putea elibera” dacă ar dori acest lucru. Gruparea „Hamas nu poate fi crezută”, a adăugat el.

Președintele israelian spune că scopul luptelor este eliberarea ostaticilor

Președintele Israelului, Isaac Herzog, a publicat un mesaj pe rețelele de socializare, afirmând că „reluarea luptelor” armatei israeliene în Fâșia Gaza are două obiective principale: „Obiectivul moral esențial de a-i aduce înapoi pe cei răpiți și, desigur, restabilirea securității depline pentru toți locuitorii statului Israel”.

În postare, el a recunoscut că bombardamentele nocturne asupra Fâșiei Gaza sunt „un motiv de îngrijorare pentru mulți” și de aceea este important pentru el „să sublinieze că lupta nu este un scop în sine” – ci un instrument pentru a atinge obiectivele pe care Herzog le-a subliniat mai sus.

De asemenea, el a îndemnat guvernul să asculte familiile ostaticilor și a făcut apel la toți israelienii să dea dovadă de sensibilitate față de ei în „această perioadă dificilă”, potrivit BBC News.

Rusia, Qatarul și Arabia Saudită „condamnă cu fermitate” reluarea bombardamentelor israeliene în Fâșia Gaza

Rusia, Qatarul și Arabia Saudită au condamnat marți cu fermitate reluarea loviturilor israeliene în Fâșia Gaza, care s-au soldat cu peste 400 de morți potrivit Ministerului Sănătății al Hamas, scrie AFP.

„Rusia condamnă cu fermitate orice acțiune care duce la moartea civililor și la distrugerea de infrastructuri sociale”, a afirmat Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova într-un comunicat. „Experiența a arătat că este imposibil de rezolvat chestiunea eliberării ostaticilor prin forță”, a adăugat MAE rus.

Mai devreme în cursul zilei, Kremlinul s-a declarat „îngrijorat”, fără a denunța ofensiva israeliană. „Agravarea situației, revenirea la o spirală a tensiunilor, asta ne face să fim îngrijorați”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing, potrivit Agerpres.

Qatarul, una dintre cele trei țări mediatoare între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, a atras atenția asupra riscului escaladării regionale. Ministerul Afacerilor de Externe de la Doha „avertizează că politicile de escaladare ale ocupației (israeliene) vor sfârși prin a inflama regiunea și a-i submina securitatea”, a anunțat acesta într-un comunicat.

O reacție similară a avut și diplomația de la Riad. „Arabia Saudită denunță și condamnă cu cea mai mare fermitate reluarea agresiunii forțelor de ocupație israeliene (…) și loviturile lor asupra unor zone populate de civili neînarmați”, a precizat MAE de la Riad.

Israelul a promis marți să continue ofensiva în Gaza până la revenirea tuturor ostaticilor, după ce a efectuat cele mai dure lovituri de la începutul armistițiului cu Hamas.

Fostul ministru israelian al securității naționale Itamar Ben-Gvir, care a părăsit guvernul în ianuarie, din cauza neînțelegerilor legate de încetarea focului din Gaza, se alătură coaliției, conform unui comunicat transmis de partidul Otzma Yehudit (Puterea Evreiască) al lui Ben-Gvir și partidul Likud al lui Netanyahu, la câteva ore de la atacurile aeriene ale Israelului, scrie The Guardian.

„Likud și Otzma Yehudit au convenit că facțiunea Otzma Yehudit se va întoarce astăzi în cabinetul israelian, iar miniștrii din Otzma Yehudit vor reveni la guvern”, au anunțat cele două partide.

Revenirea lui Ben-Gvir va întări guvernul lui Benjamin Netanyahu, rămas cu  o majoritate parlamentară fragilă.

Mai mulți membri ai Forumului pentru ostatici și familii dispărute, care reprezintă familiile ostaticilor încă ținuți captivi de Hamas în Gaza, s-au adunat în fața parlamentului israelian pentru a protesta împotriva noilor atacuri israeliene.





            
    




Președintele SUA, Donald Trump, nu a comentat încă atacurile Israelului asupra Gaza, dar administrația sa a transmis sprijinul pentru Israel, scrie The Guardia.

Trump și premierul israelian Benjamin Netanyahu sunt aliați apropiați, SUA fiind de departe cel mai mare furnizor militar al Israelului, livrând cantități uriașe de bombe și rachete folosite pentru a ucide palestinieni în Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, Brian Hughes, a declarat astăzi că „Hamas ar fi putut elibera ostatici pentru a prelungi încetarea focului, dar a ales în schimb refuzul și războiul”.

Într-un interviu pentru Fox News, secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a confirmat că Israelul a notificat SUA despre atacuri înainte ca acestea să fie lansate. „Așa cum a precizat clar președintele Trump, Hamas, houthii, Iranul și toți cei care caută să terorizeze nu doar Israelul, ci și Statele Unite ale Americii, vor avea un preț de plătit”, a spus ea.

La începutul acestei luni, Trump a repetat amenințarea de a distruge Hamas într-un „ultim avertisment” de a elibera ostaticii. Israelul a spus că 59 de ostatici sunt încă ținuți în Gaza, dintre care până la 24 se crede că sunt în viață.

Șeful guvernului Hamas din Fâșia Gaza, Essam al-Dalis, a fost ucis în loviturile aeriene israeliene din cursul nopții pe teritoriul palestinian, a anunțat marți mișcarea islamistă într-un comunicat.

El făcea parte dintr-o listă de patru „lideri ai guvernului” din Gaza publicată de Hamas într-o „declarație de condoleanțe”, care îi mai includea pe șeful Ministerului de Interne, generalul Mahmoud Abu Watfa, și pe directorul general al serviciilor de securitate internă, generalul Bahjat Abu Sultan.

MInisterul sănătății din Gaza a transmis un nou bilanț, potrivit căruia cel puțin 413 de oameni au murit în loviturile israeliene.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Crucii Roșii și Semilunei roșii a spus că „multe unități medicale” din Fîșia Gaza sunt „la propriu depășite” de situația provocată de bombardamente.

Șeful ONU pentru drepturile omului a spus că este îngrozit de atacurile israeliene asupra Gaza, notează Reuters.

„Sunt îngrozit de atacurile aeriene și bombardamentele israeliene de azi-noapte din Gaza, care au ucis sute, potrivit Ministerului Sănătății din zonă. Acest lucru va aduce o tragedie peste altă tragedie”, a declarat Înaltul Comisar Volker Turk într-un comunicat.

„Recursul Israelului la încă și mai multă forță militară nu va face decât să aducă și mai multă mizerie asupra unei populații palestiniene care suferă deja în condiții catastrofale”, a adăugat el.

Armata israeliană a ordonat populației din Gaza să evacueze zonele de frontieră, transmite France Presse.

Acest ordin de evacuare se aplică „în special” regiunilor Beit Hanoun (nord), Khirbet Khuza’a, Abasan al-Kabira și Abasan al-Jadida (sud), care sunt „zone de luptă periculoase”, a transmis pe rețeaua X purtătorul de cuvânt al armatei, Avichay Adraee, invitând locuitorii „să se deplaseze în adăposturi din vestul orașului Gaza și în orașul Khan Younes”.

Israelul va continua să lupte în Fâşia Gaza „până când toţi ostaticii se vor întoarce acasă”, a declarat marţi ministrul Apărării Israel Katz, la câteva ore după lansarea atacurilor aeriene masive asupra acestui teritoriu palestinian.

„Nu vom opri lupta până când toți ostaticii nu se vor întoarce acasă și toate obiectivele războiului nu vor fi îndeplinite”, a spus Katz într-un comunicat. Printre aceste obiective, pe lângă returnarea tuturor ostaticilor (vii sau morți), se numără și distrugerea Hamas ca forță militară și politică în Fâșia Gaza. (AFP)

Ministerul Sănătății al guvernului Hamas din Fâșia Gaza a anunțat marți dimineață un nou bilanț de „cel puțin 330 de morți” în atacurile israeliene lansate peste noapte în Fâșia Gaza.

„Ministerul Sănătății a înregistrat peste 330 de morți, în mare parte copii și femei palestiniene, și sute de răniți, dintre care zeci sunt în stare critică” în urma acestor lovituri, a declarat pentru AFP directorul ministerului, Mohammed Zaqout.

Loviturile israeliene din Fâșia Gaza au ucis cel puțin 235 de persoane, potrivit spitalelor locale. Bilanțul atacurilor de peste noapte se bazează pe datele de la șapte spitale și nu include corurile neînsuflețite aude în alte centre medicale mai mici. Echipele de salvare continuă să caute morți și răniți, notează Associated Press

Hamas l-a acuzat pe Netanyahu că a „torpilat” armistițiul și că vrea să „sacrifice” ostaticii. Liderul israelian „a decis să reia războiul de exterminare pe care îl vede ca pe un colac de salvare pentru crizele interne” prin care trece Israelul, a afirmat gruparea islamistă într-un comunicat de presă citat de AFP.

„Decizia lui Netanyahu de a relua războiul este o decizie de a sacrifica prizonierii și o condamnare la moarte împotriva lor”, se mai spune în comunicat.

–––––

Au fost raportate lovituri în mai multe locuri, inclusiv în nordul Fâșiei, în orașul Gaza și în Deir al-Balah, Khan Younis și Rafah din centrul și sudul Fâșiei Gaza. Oficialii ministerului palestinian al sănătății au spus că mulți dintre morți sunt copii, transmite Reuters.

Armata israeliană, care a anunțat că a lovit zeci de ținte, a declarat că atacurile vor continua atât timp cât va fi necesar și se vor extinde dincolo de loviturile aeriene, ceea ce înseamnă că forțele sale terestre ar putea relua luptele.

Peste 200 de oameni uciși, spun autoritățile palestiniene

Atacurile au avut o amploare mult mai mare decât seria obișnuită de lovituri cu drone pe care armata israeliană le-a efectuat împotriva unor persoane sau grupuri mici de militanți și vin după săptămâni de eforturi eșuate de a conveni asupra unei prelungiri a armistițiului din 19 ianuarie.

În spitalele afectate de cele 15 luni de bombardamente, unde au fost aduse victimele, au putut fi văzute grămezi de cadavre în folii albe de plastic mânjite cu sânge.

Semiluna Roșie Palestiniană a declarat că echipele sale s-au ocupat de 86 de morți și 134 de răniți, dar alții au fost aduși la spitalele copleșite cu mașini private.

Oficialii de la Spitalul Nasser din Khan Yunis, Spitalul Al-Aqsa din centrul Fâșiei Gaza și Spitalul Al-Ahly din orașul Gaza, care au fost toate grav afectate de război, au afirmat că au primit în total aproximativ 85 de morți. De asemenea, autoritățile au raportat separat că 16 membri ai unei familii din Rafah, în sudul Gaza, au fost uciși.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza a declarat că numărul morților a fost de cel puțin 200.

Israelul acuză faptul că nu au fost eliberați restul de ostatici

Hamas a afirmat că Israelul a anulat acordul de încetare a focului, ceea ce aruncă în incertitudine soarta a 59 de ostatici încă deținuți în Gaza.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Hamas de „refuzul repetat de a ne elibera ostaticii” și de respingerea propunerilor emisarului președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.

„Israelul va acționa, de acum înainte, împotriva Hamas cu o forță militară din ce în ce mai mare”, se spune într-un comunicat.

Mesaj de susținere din SUA: Hamas a ales războiul

La Washington, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că Israelul s-a consultat cu administrația americană înainte de a efectua loviturile, despre care armata a spus că au vizat comandanți de nivel mediu și oficiali din conducerea Hamas, precum și infrastructura grupului militant.

„Hamas ar fi putut elibera ostatici pentru a prelungi încetarea focului, dar în schimb a ales refuzul și războiul”, a declarat Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

În Gaza, martorii contactați de Reuters au declarat că tancurile israeliene au bombardat zone din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, forțând multe familii care s-au întors în zonele lor după începerea încetării focului să își părăsească locuințele și să se îndrepte spre nord, spre Khan Younis.

Negocierile de la Doha nu au produs rezultate

Echipele de negociere ale Israelului și Hamas au fost la Doha, unde mediatori din Egipt și Qatar au încercat să reducă diferențele de poziție dintre cele două părți după încheierea unei prime faze a încetării focului, în urma căreia 33 de ostatici israelieni și cinci thailandezi au fost returnați de grupările militante din Gaza în schimbul a aproximativ 2.000 de prizonieri palestinieni.

Cu sprijinul Statelor Unite, Israelul a făcut presiuni pentru returnarea celor 59 de ostatici rămași în Gaza în schimbul unui armistițiu pe termen mai lung, care ar fi oprit luptele până după luna de post musulmană Ramadan și Paștele evreiesc din aprilie.

Cu toate acestea, Hamas a insistat să treacă la negocieri pentru o încetare permanentă a războiului și o retragere completă a forțelor israeliene din Gaza, în conformitate cu termenii acordului inițial de încetare a focului.

„Cerem mediatorilor ca Netanyahu și ocupația sionistă să fie trași pe deplin la răspundere pentru încălcarea și anularea acordului”, a transmis gruparea.

Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă că nu a respectat termenii acordului de încetare a focului din ianuarie, iar pe parcursul primei faze au existat mai multe probleme. Până acum, însă, a fost evitată o reluare completă a luptelor.

Israelul a blocat intrarea ajutoarelor în Gaza și a amenințat în repetate rânduri că va relua luptele dacă Hamas nu acceptă să elibereze ostaticii pe care încă îi deține.

INTERVIURILE HotNews.ro