Sari direct la conținut

Israel anunță că a recuperat trupurile a șase ostatici luați de Hamas în 7 octombrie, decedați în captivitate

HotNews.ro
Israel anunță că a recuperat trupurile a șase ostatici luați de Hamas în 7 octombrie, decedați în captivitate
Panou cu fotografiile ostaticilor duși în Gaza Foto: Tsafrir Abayov / AP / Profimedia

O operațiune în cursul nopții efectuată de soldații israelieni în Khan Younis a reușit să recupereze trupurile a șase civili care au fost răpiți de Hamas dintr-un kibbutz în apropiere de zidul care desparte Israel de Gaza, a anunțat armata israeliană, citată de The Guardian.

Oficialii israelieni nu au oferit detalii despre momentul și modul în care au murit cei șase civili în timpul captivității. Familiile celor șase bărbați au fost informate în ultimele luni despre decesul acestora și au anunțat public acest lucru.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a lăudat eforturile de recuperare într-un discurs în care a subliniat că „inimile noastre suferă din cauza pierderilor teribile”.

„Statul Israel va continua să întreprindă toate eforturile pentru a-i recupera toți osticii – atât cei în viață, cât și cei decedați”, a precizat Netanyahu.

Aproximativ 250 de cetățeni israelieni și străini au fost răpiți de luptătorii Hamas care au pătruns pe 7 octombrie pe teritoriul israelian. Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în atacul surpriză.

În timpul unui armistițiu în noiembrie, 105 ostatici israelieni au fost eliberați în schimbul a 240 de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile Israelului, dar aceasta a eșuat după o săptămână. Alți șapte au fost recuperați în viață în timpul a trei operațiuni israeliene.

Alți 43 de ostatici au murit în captivitate, potrivit estimărilor israeliene, inclusiv trei care au fost împușcați accidental de armata israeliană în decembrie și unul care a decedat într-o tentativă eșuată de eliberare.

Hamas a afirmat că majoritatea ostaticilor au murit ca urmare a bombardamentelor israeliene. Recent, însă, gruparea a făcut un anunț neobișnuit în care a precizat că doi ostatici au fost uciși de unul din luptătorii săi în ciuda ordinelor primite.

Numărul și identitatea ostaticilor care rămân în captivitate în Gaza, cât și modul în care vor fi eliberați, este unul din principalele impiedimente pentru un acord de armistițiu.

Secretarul de stat american Antony Blinken se află în prezent în Orientul Mijlociu într-un turneu pe care l-a descris drept posibil ultima oportunitate pentru un acord pentru armistițiu în Gaza. După ce luni a fost prezent în Israel, unde a anunțat că are acceptul premierului Netanyahu pentru o propunere de acord, marți el se va afla în Egipt unde va discuta cu statele care mediază între Israel și gruparea Hamas.

Statele Unite, Egiptul şi Qatar urmează să-şi reia discuţiile privind medierea unui armistițiu, săptămâna aceasta la Cairo. Blinken a afirmat că Israelul a promis că va trimite o delegaţie la negocieri.

Pentru Statele Unite, o încetare a focului ar contribui, de asemenea, la evitarea unui posibil atac al Iranului şi aliaţilor săi împotriva Israelului, după ameninţările acestora de a riposta pentru asasinarea, imputată Israelului, a liderului Hamas Ismail Haniyeh pe 31 iulie la Teheran, şi cea a liderului militar al grupării libaneze Hezbollah, Fouad Chokr, ucis cu o zi înainte într-o lovitură israeliană lângă Beirut.

INTERVIURILE HotNews.ro