Sari direct la conținut

Israelul anunță uciderea a trei comandanți Hezbollah și a 70 de luptători. Armata cere evacuarea unui important oraș-port din Liban

HotNews.ro
Israelul anunță uciderea a trei comandanți Hezbollah și a 70 de luptători. Armata cere evacuarea unui important oraș-port din Liban
Atac israelian asupra Libanului Foto: Bilal Jawich / Xinhua News / Profimedia

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut miercuri ca răspunsul Israelului la atacurile Iranului de la începutul lunii să nu conducă la o escaladare a conflictului din regiune, cu ocazia unei vizite în Israel prin care vrea să obțină un acord de armistițiu în Gaza și Liban, relatează Reuters.

În Liban, armata israeliană a anunțat uciderea a trei comandanți Hezbollah și a 70 de luptători, în ultimele 48 de ore. Anunțul a venit la o zi după ce armata a confirmat uciderea Hashem Safieddine, considerat posibilul succesor al lui Hassan Nasrallah la cârma Hezbollahului. De asemenea, Israelul a cerut civililor libanezi să plece din mai multe zone din Tyre, un oraș-port important din Liban care este vizat acum de operațiunile armatei.

În ultima lună, Israelul a intensificat dramatic războiul din Liban împotriva Hezbollah, o grupare militantă susținută de Iran, care a atacat Israelul în sprijinul palestinienilor. Israelul a lansat o ofensivă terestră și a ucis cea mai mare parte a conducerii Hezbollah în atacuri aeriene care au dus la strămutarea a 1,2 milioane de persoane.

Israelul a promis, de asemenea, că se va răzbuna pe Iran pentru un atac cu rachete efectuat pe 1 octombrie în sprijinul Hamas și Hezbollah. Tensiunile au crescut în regiune în așteptarea răspunsului Iranului, de teama declanșării unei noi escaladări sau că răspunsul Israelului ar putea viza infrastructura petrolieră și ar putea crește prețurile globale ale petrolului.

Blinken a sosit în regiune într-un efort diplomatic de a obține un armistițiu în Gaza și Liban. El a purtat discuții cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în prima etapă a turneului regional, în care i-a transmis că este timpul ca Israelul să își valorifice victoriile militare. Săptămâna trecută, Yahya Sinwar, liderul Hamas, arhitect al atacului din 7 octombrie, a fost ucis într-o operațiune în Gaza.

„Acum este momentul să transformăm aceste câștiguri într-un succes strategic durabil”, a declarat Blinken. „Trebuie să ne concentrăm pe aducerea ostaticilor acasă, pe încheierea acestui război și pe un plan clar pentru ceea ce urmează”.

SUA văd în moartea lui Sinwar o șansă de a face presiuni pentru pace, întrucât acum ar fi mai ușor pentru Netanyahu să susțină că obiectivele majore au fost atinse în Gaza.

Blinken a declarat că sunt examinate noi formulări într-un efort de a obține eliberarea ostaticilor ținuți în Gaza și de a pune capăt războiului.

Cu toate acestea, nu a existat niciun semn de încetare a luptelor. Hamas susține că nu va elibera numeroșii ostatici pe care încă îi deține fără promisiunea Israelului de a pune capăt războiului din Gaza. Israelul afirmă că nu va înceta să lupte în Gaza până când Hamas nu va fi anihilat, iar în Liban până când Hezbollah nu va mai reprezenta o amenințare.

Diplomații spun că Israelul își forțează avantajul militar pentru a-și asigura o poziție puternică înainte ca o nouă administrație americană să intre în funcție în urma alegerilor din 5 noiembrie între vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump.

INTERVIURILE HotNews.ro