Sari direct la conținut

Israelul spune că Pfizer are o eficiență de doar 39% împotriva variantei Delta, dar previne în continuare formele severe de Covid

HotNews.ro
Vaccinare cu Pfizer in Israel, Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Profimedia Images
Vaccinare cu Pfizer in Israel, Foto: Ahmad Gharabli / AFP / Profimedia Images

Vaccinul anti-Covid-19 Pfizer are o eficiență de doar 39% în prevenirea infecțiilor Israel, unde varianta Delta este tulpina dominantă, dar oferă în continuare o protecție puternică împotriva formelor severe de boală și a spitalizării, potrivit unui nou raport al Ministerului Sănătății, relatează CNBC.

Cifra de eficacitate, care se bazează pe un număr nespecificat de persoane evaluate între 20 iunie și 17 iulie, este în scădere față de o estimare anterioară de 64%, în urmă cu două săptămâni, și intră în conflict cu datele din Marea Britanie care au constatat că vaccinul a avut o eficiență de 88% eficientă împotriva unei forme simptomatice de boală.

De asemenea, ar avea o eficiență de 41% în prevenirea infecțiilor simptomatice provocate de varianta Delta a coronavirusurlui, potrivit Forbes.

Cu toate acestea, vaccinul cu două doze funcționează încă foarte bine pentru a preveni formele grave a bolii, demonstrând o eficiență de 88% împotriva spitalizării și o eficiență de 91% împotriva formelor severe, potrivit datelor israeliene publicate joi.

„Trebuie să fim conștienți de faptul că, cu timpul, eficacitatea acestor vaccinuri poate scădea”, a spus dr. Isaac Bogoch, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Toronto.

Este posibil ca concluziile Israelului să fie diferite de alte studii, reflectând faptul că au avut acces la vaccinuri de mai mult timp decât majoritatea celorlalte părți ale lumii. Cu alte cuvinte, este cea mai actualizată și mai exactă evaluare a vaccinului Pfizer împotriva Delta, scrie Forbes.

Cu toate acestea, ministerul sănătății din Israel nu a dezvăluit datele din spatele rezultatelor sale și există o serie de probleme în modul în care studiul pare să fi fost realizat, care ar putea crea incertitudine. Studiul nu a urmat, de exemplu, pașii necesari pentru a exclude explicații alternative pentru eficacitatea scăzută, cum ar fi părtinirea cu privire la cine este testat pentru Covid-19.

Israelul a fost liderul campaniei de vaccinare la nivel global, pentru că și-a asigurat dozele în schimbul datelor. Țara a renunțat la restricțiile de pandemie în luna mai, deși un nou val de cazuri condus de Delta a adus-o la marginea unor noi posibile restricții.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro