Sari direct la conținut

Italia nu-si va retrage trupele militare din Afganistan

HotNews.ro

Premierul italian Romano Prodi a confirmat, marti seara, mentinerea trupelor italiene in Afganistan in cadrul coalitiei internationale, pe fondul polemicilor cu Statele Unite privind angajamentul militar asumat de Roma in aceasta tara.

Prodi a anuntat ca, dupa consultari de ultima ora cu partenerii de coalitie, guvernul a decis sa mentina trupele italiene in cadrul fortei internationale. Premierul a amintit ca in Afganistan „drapelul NATO se afla sub egida Natiunilor Unite” si ca Italia „este de la 1 ianuarie membru al Consiliului de Securitate ONU”.

„O nerespectare a angajamentelor noastre fata de Kabul ar fi de neinteles astazi”, a declarat Romani Prodi.

„Ramanem deocamdata in Afganistan, intensificandu-ne angajamentul civil, in favoarea pacii”, a explicat seful Guvernului.

Romano Prodi s-a declarat „suprins” de scrisoarea pe care ambasadorii american, britanic, canadian, olandez, australian si roman au publicat-o sambata in presa italiana si in care cei sase cereau Italiei sa-si mentina trupele in Afganistan.

Scrisoarea deschisa a provocat oficialii italian. Seful diplomatiei italiene, Massimo D’Alema, si-a exprimat „surprinderea” si „dezaprobarea”, generate de aceasta petitie, trimitand, marti, o scrisoare de protest celor sase tari aliate, printre care si Romania.

„Interventia publica a celor sase ambasadori la Roma poate fi considerata ca interventie externa ilegala, inoportuna, in procesul de luare a deciziilor pe o tema care ramane strict de competenta exclusiva a Guvernului si Parlamentului italian”, a declarat D’Alema in corespondenta.

In timp ce premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, a cerut o ancheta pentru a determina modul in care ambasadorul roman in Italia a ajuns sa semneze petitia fara acordul sau stiinta Bucurestiului, Administratia de la Washington a salutat demersul ambasadorului american, precizand ca actul acestuia a fost „in totala conformitate cu politica americana”.

Ministerul de Externe de la Londra a catalogat la randul sau scrisoarea drept un act de diplomatie publica, deloc neobisnuit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro