Sari direct la conținut

Iulian Dumitrescu, luat în calcul pentru portofoliul Transporturilor / Influent lider PNL, interceptat de DNA când intervenea la Drulă pentru funcții

HotNews.ro
Iulian Dumitrescu, Foto: Agerpres
Iulian Dumitrescu, Foto: Agerpres

Iulian Dumitrescu, ales prim-vicepreședinte al PNL în 25 septembrie, în „echipa câștigătoare” a lui Florin Cîțu, este în cărți pentru funcția de ministru al Transporturilor în Guvernul minoritar PNL-UDMR cu Nicolae Ciucă premier. Președinte al Consiliului Județean Prahova și al filialei județene a PNL, Iulian Dumitrescu este un lider influent în partid. Nu mai departe de vara acestui an, Iulian Dumitrescu și senatorul liberal George Stângă au fost înregistrați de DNA în biroul lui Cătălin Drulă, atunci ministru al Transporturilor, căruia îi cereau să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați.

Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că Iulian Dumitrescu este luat în calcul pentru funcția de ministru al Transporturilor.

La congresul din 25 septembrie, când Florin Cîțu a câștigat șefia PNL, Iulian Dumitrescu a fost ales prim-vicepreședinte al PNL în 25 septembrie, în „echipa câștigătoare”.

Cu două mandate de senator la activ (2012-2016 / 2016-2020), Iulian Dumitrescu este președinte al Consiliului Județean Prahova și al PNL Prahova, fiind un lider influent în partid.

Carieră politică începută în Călărași și consolidată în Prahova

Potrivit unei anchete PRO TV, Dumitrescu a făcut afaceri în Călărași din 2007 și până în 2009, alături de asociatul său semnând contracte în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. În 2008, Dumitrescu și-a cesionat acțiunile către asociatul său, dar ar fi continuat să semneze contracte cu Consiliul Județean în calitate de director, inclusiv în 2009. În 2012, a candidat pentru funcția de senator de Călărași, iar susținătorul său a fost chiar semnatarul contractelor pentru asfaltări, Răducu Filipescu, președintele Consiliului Județean.

Iulian Dumitrescu şi-a dezvoltat cariera politică în judeţul Călăraşi, iar în urmă cu mai mulţi ani a devenit preşedinte al PNL Prahova. Sub conducerea sa, PNL a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova la alegerile din 27 septembrie 2020. Pe listele pentru Consiliul Judeţean, Dumitrescu l-a plasat pe loc eligibil pe Dumitru Tudone, venit în Prahova de la Călăraşi, unde a fost secretar general al Consiliului Judeţean Călăraşi, potrivit News.ro. După constituirea Consiliului Judeţean Prahova, fostul secretar general al CJ Călăraşi a obţinut un post de vicepreşedinte al CJ Prahova.

Tot sub conducerea lui Iulian Dumitrescu, PNL l-a susţinut pe listele pentru Parlament, pe un loc eligibil pentru Camera Deputaţilor, pe Mircea Roşca, fost lider al PNL Prahova. Roşca a fost condamnat într-un dosar de corupţie, sentinţa în primă instanţă, dictată de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind de trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea unei infracţiuni de trafic de influenţă, pedeapsă la care se adaugă un termen de încercare de 5 ani.

Tot sub conducerea lui Dumitrescu, PNL Prahova l-a cooptat în echipă pe unul dintre cei mai longevivi primari ai PSD, Marin Voicu, edilul comunei Ciorani. Marin Voicu a fost arestat la domiciliu, fiind inculpat într-un dosar care vizează fraudarea rezultatului alegerilor în toate secţiile de votare din localitate, la scrutinul din 27 septembrie 2020.

”Drulă nu e om, e câine (…) Omul e nebun!”

Nu mai departe de vara acestui an, Iulian Dumitrescu și senatorul liberal George Stângă au fost înregistrați de procurorii DNA în biroul lui Cătălin Drulă, atunci ministru al Transporturilor, căruia îi cereau să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, după cum rezultă din propunerea de arestare preventivă transmisă de procurorii DNA Tribunalului Constanța, consultată de G4Media.ro.

Procurorii arată în propunerea de arestare că intervenția celor doi liberali ar fi avut loc la rugămintea liderului PNL Constanța, Bogdan Huțucă, dar și pentru ca senatorul Stângă să demonstreze că are influență politică și pentru ca să câștige astfel conducerea PNL Galați, potrivit susținerilor lui Stângă și Iulian Dumitrescu.

Senatorul Stângă: ”Aș vrea să te rog frumos să îmi prelungești mandatele celor doi directori…, sunt luna asta amândouă și la AFDJ și la APDM și principalul lucru, ți-o spun din tot sufletul, pentru mine este raționamentul politic, că eu am alegeri interne în partid și nu mi-ar conveni să…, adică nu zic că aș pierde alegerile la Galați, dar nici nu aș avea o situație foarte confortabilă dacă mi-aș pierde oamenii de acolo.

Câteva zile mai târziu senatorul Stângă revine insistent:

Stângă George-Cătălin: Domnule ministru, fac ce vrei tu! Ajută-mă cu ăsta 4 luni. Ține-mi-i patru luni și după aia îți promit că nu mai vin pe la tine pentru ei. Faci tu ce consideri.

Drulă Cătălin: Te referi la APDM și la AFDJ?

Stângă George-Cătălin: Da. Drulă Cătălin: Păi…., ți-am spus că soluția pentru mine este să le prelungesc mandatele, da nu e patru luni, este două luni prelungirea.

Dumitru Ciobanu, fost general SIE în anii 90, apare și el în stenogramele DNA referitoare la traficul de influență privind favorizarea unei companii turce care participa la licitații organizate de Ministerul Transporturilor, potrivit propunerii de arestare preventivă transmisă de procurorii DNA către Tribunalul Constanța în dosarul care îi vizează pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro